Компанията Rivian, известна като стартъп за електрически пикапи, обяви официално желанието си да излезе на борсата при умопомрачителната оценка от 80 милиарда долара. С това Rivian за пореден път доказа впечатляващото си умение да набира инвестиции. От основаването си преди десетилетие компанията успява да набере над 10 милиарда долара, като скорошни инвестиции дойдоха от Аmazon и Ford.

Приближавайки се до доставката на първите си завършени коли през миналата година, слуховете за излизането на Rivian на борсата зачестиха.  

Оставяйки шума настрана, излизането на компании на борсата с баснословна оценка, преди да са доставили дори един продукт на пазара, обикновено не е добра идея. В случая с Rivian все пак компанията вече продаде няколко електрически микробуса на Amazon и се надява нейният първи е-пикап Rivian R1T да бъде в продажба преди борсовия дебют. Дотогава ще минат още месеци, така че производителят има още известно време.

Освен това обаче пазарната оценка от цели 80 милиарда долара изглежда малко раздута. Amazon наистина поръча от Rivian 100 000 микробуса за своите доставки – сделка на стойност около пет милиарда долара, – но дългосрочният успех на компанията най-вероятно ще зависи именно от представянето на R1T и от това, дали моделът ще добие популярност в САЩ.

Снимка: Rivian

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.