Електрическите превозни средства на Tesla може да са известни с много неща, но евтината поддръжка не е едно от тях. Тези електромобили, особено след увеличението на цените през март, струват не по-малко от 45 000 долара и тази цифра може да скочи до небето - цената на най-скъпия Tesla Model X Tri Motor достига до 138 990 долара. Скъпите автомобили най-често се равняват на скъпа поддръжка, така че не е чудно, че смяната на предното стъкло на Tesla Model X е голям допълнителен разход. Но знаехте ли, че всъщност може да е три пъти по-скъпо, отколкото при повечето стандартни превозни средства?

Неприятната новина идва направо от собственик на Tesla Model X, който сподели своя опит във форум на Tesla Motors Club. Ремонтите, извършени от Safelite AutoGlass в Скотсдейл, Аризона, били ефективни и бързи, но в никакъв случай евтини. Освен това потребителят на форума описа, че доставката на предното стъкло е дълга история сама по себе си, така че докато действителната подмяна отнема кратко време, чакането на части коства повече от месец. Разбира се, това може да варира в зависимост от вашето местоположение.

Според потребителя по време на ремонта Tesla е искала авансово плащане от 1500 долара, за да смени предното стъкло. Плащането от джоба означава, че собственикът на Tesla ще трябва да премине през своя доставчик на автомобилни застраховки, за да получи възстановяване.

Общата сметка за извършените ремонти на Tesla Model X беше 1597 долара. Това възлиза на 1311 долара за частта, 181 долара за труда и 105 долара за данък върху продажбите. Като се има предвид, че подмяната на предното стъкло изисква до четирима души - двама за премахване на предишното предно стъкло и четирима за инсталиране на новото, - трудът може да се счита за доста евтин. Самото предно стъкло обаче наистина не влиза в тази категория. Нека сравним цените с някои често срещани превозни средства, които не са електромобили.

Според Auto Glass Locator средната цена за смяна на предното стъкло без застраховка е около 375 долара в САЩ. Това се отнася за стандартните превозни средства. Разбира се, цената ще е в зависимост от много фактори, вариращи от марката и модела на вашия автомобил до това колко е стара, да не говорим къде сте базирани. AutoGuide поставя средната стойност между 200 и 401 долара, въз основа на данни от различни оценки за ремонт на автомобили RepairPal. Като се има предвид всичко, дори високите средни стойности са много, много по-евтини от смяната на предното стъкло на Tesla Model X.

Снимка: Tesla

Виж още: Водач изоставил горяща Tesla, бягайки през прозореца (ВИДЕО)