Технологиите драматично променят облика на големия град - от умните автомобили до свързаната инфраструктура, всички елементи на модерния мегаполис трябва да работят в хармония, за да гарантират организацията, реда и спокойствието на гражданите. Звучи адски амбициозно и в много отношения е точно така, но и най-големите планове започват със своята първа крачка.

А този път тя започва от Sofia StrЕАТ Fest - първия по рода си уличен гурме фестивал, проведен на Женския пазар в София.

Услугата, за която говорим, се нарича Spark. Тя позволява откриване и наемане на
електрически автомобил през мобилния ви телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 10 минути или няколко дни. Приложението ще бъде налично, когато бъде даден официалният старт на услугата. В момента на сайта можете да се регистритате с имейл - така ще получите уведомление, когато Spark бъде налична, а заедно с това - бонус 10 лева. Самата цена - първоначалната такса е 3.50 лв. (за първите 10 минути), а след това се плаща по 0,29 лв. на минута. Наемът на автомобила за цял ден е 57 лева. Според официалния сайт "цената за наема на електромобил от SPARK се изчислява на база на времето, през което сте ползвали автомобила". Интересно е дали таксуването ще продължи, ако сте паркирали автомобила. Със сигурност интересна услуга, която нямаме търпение да изпробваме и споделим мнение.

Услугата стартира с над 20 броя електрически Volkswagen е-up! с максимален пробег до 160 км с едно зареждане на батерията. След ползване на услугата, можете да оставите електромобилите в синя или зелена зона (безплатни за електромобили) или в определените за целта зони извън центъра на София.

Предимствата на подобни електрически автомобили са много - те са напълно безшумни, ускоряват много бързо (е-up! oт 0 до 60 км/ч за 4.9 сек!) и оставят 0 вредни емисии в градския въздух. Пробегът на e-up! е до 160км с едно зареждане на батерията, което означава, че в реални условия, според вашия стил на шофиране и температурите, можете да изминете между 120 км и 160 км – напълно достатъчно за ежедневните градски задачи. В задръстване лектрическият автомобил не само, че не губи енергия, ами и възстановява част от заряда на батерията посредством регенерацията. След използване на електрическия автомобил, той може да бъде оставен навсякъде в синя или зелена зона, както и на определените за целта зарядни станции.