Стана ясна крайната сума, която Volkswagen заплати заради колосалния скандал, забъркан главно заради лъжливите данни относно вредните емисии на някои модели автомобили. Той е познат още като „дизелгейт“, като заради грешното си решение компанията бе принудена да заплати на засегнатите презокеански потребители на Volkswagen, Audi и Porsche огромната сума от 9.5 милиарда щатски долара.

Според споразумението пред купувачите са били поставени две възможности – да получат финансова компенсация или колата им да бъде преработена така, че да отговаря на законите в САЩ. Разбира се, 86% от засегнатите потребители са избрали компенсацията.

Да припомним набързо малко подробности за този казус – компанията Volkswagen е използвала „хакерски“ трикове, които са позволявали на бордовия компютър да познава кога проверяват колата за вредни емисии, като е карала возилото да консумира повече гориво, за да обясни повишените вредни емисии. След като тестът приключи, колата се в връщала автоматично в стандартен режим, който замърсява доста повече околната среда. След тези скандални разкрития CEO-то на Volkswagen Мартин Уинтъркорн подаде оставка, а много служители бяха уволнени.