Миналата седмица VW анонсира предстоящия старт на продукцията на своята първа електрическа кола ID.3, за която цел гигантът ще превърне целия си завод в Цвикау в място за производство на е-коли. Това ще стане през ноември, но първите доставки на VW ID.3 са насрочени едва за лятото на 2020 г.

Новината определено е разочароваща за онези, които очакваха забавяне по-малко от седем месеца, особено като се има предвид, че преди VW обяви, че ID.3 ще бъде на пазара до края на 2019 г.

Според VW трансформацията на завод от 100 процента двигатели с вътрешно горене до 100 процента електричество е уникална промяна, която изисква прецизно планиране. Нещо повече, VW ще пусне ID.3 едновременно на 30 европейски пазара и това е сериозно предизвикателство, имайки предвид, че вече са приети над 30 000 заявки. Все пак VW твърди, че чакането ще си заслужава, и към момента на пазарната премиера от ID.3 ще бъдат натрупани достатъчно бройки, за да посрещнат потребителския интерес. Компанията планира да продаде около 100 000 бройки до края на 2020 г.

Не трябва да забравяме, че VW ще трябва да продаде повече коли в Европа именно през 2020 г., за да избегне глоби за вредни емисии, което също е причина за известното забавяне на продажбите. Така или иначе появата и пласирането на VW ID.3 ще бъде важен фактор за ускореното навлизане на е-колите  в Европа.

Виж още: Най-новият член на семейството на Tesla идва през ноември