По-рано този месец Bugatti дебютира хибриден суперавтомобил за 4 млн. долара, проектиран като часовникарски шедьовър. Сега компанията представя суперчасовник Tourbillion, вдъхновен от могъщия модел с двигател V16.

Създадено в сътрудничество с дългогодишния партньор Jacob & Co, това часовникарско чудо е модел, който отразява екстремния лукс, производителност и майсторство на своя автомобилен аналог.

Дизайнът на Bugatti Tourbillon е пряка почит към спортния суперавтомобил на Bugatti. Корпусът на часовника имитира емблематичната форма на автомобила, допълнена с предната решетка, страничните отвори за радиатора и дори С-образните странични тръби и тройната настройка на изпускателната корона. Подцифрите са проектирани като арматурното табло и брояча на оборотите на автомобила. Страните на корпуса имат големи сапфирени отвори, оформени и оцветени като страничните прозорци на автомобила.

Централният елемент на Bugatti Tourbillon е неговото сърце - миниатюрен, работещ механичен модел на новия двигател V16 с естествено всмукване, който се намира в автомобила Bugatti Tourbillon. С натискането на един бутон 16-те бутала се изстрелват нагоре-надолу в сапфирените си цилиндри, задвижвани от колянов вал с един блок. Тази анимационна поредица с продължителност около 20 секунди вдъхва живот на Bugatti Tourbillon.

Bugatti Tourbillon разполага с 30° наклонен летящ турбийон - сложен механизъм, който повишава точността на часовника. Този турбийон завършва едно завъртане около оста си на всеки 30 секунди, което е два пъти по-бързо от повечето турбийони. Той е обезопасен само отдолу, което предлага безпрепятствен изглед към сложната му работа.

Дизайнерските екипи са работили заедно, за да осигурят безпроблемна интеграция на дизайна на автомобила и часовника. Резултатът е изключителен часовник, разработван в продължение на 18 месеца, който демонстрира иновативната синергия между две от най-луксозните марки в света.

Подобно на своя хиперавтомобил за 4 млн. долара, ръчният часовник Bugatti Tourbillon също не е предназначен да бъде евтин за портфейла. Изданието му е ограничено до 150 бройки и се продава на цена от 340 000 долара (преди данъци) всяка.

Снимка: Unsplash/Jacob & Co.

Виж още: Учени могат да превърнат междузвездното пътуване в реалност