Tesla отчете загуба в размер на 709.6 милиона долара за първото тримесечие на годината, което се равнява на загуба от 4.19 долара на акция. Това е над два пъти повече спрямо същия период на миналата година, когато загубата бе 330.3 милиона, т.е. по 2.04 долара на акция.

Положителното е, че компанията регистрира и рекорден приход от 3.4 милиарда за първите три месеца на годината. Другият важен факт е, че Tesla завършва тримесечието с 3.2 милиарда в наличност. Очевидно рекордните загуби не уплашиха никого, защото акциите на компанията скочиха с 1 процент до 303 долара на дял.

Tesla отчете, че за трета поредна седмица произвежда по над 2000 автомобила Model 3. Очакванията на компанията са, че през второто тримесечие загубите ще бъдат сведени близо до нулата, докато третото и четвъртото тримесечие ще бъдат „много положителни“.

Tesla не се е отказала от плана си до два месеца да произвежда по около 5000 бройки Model 3 седмично. Тя потвърди целите си за първия си автомобил за средната класа Model 3, въпреки производствените проблеми и твърди, че до средата на годината ще сглобява по 5000 коли на седмица. Напоследък концернът постига известен напредък след трудния старт на масовото производство. През последната седмица на април Tesla е сглобила 2270 броя Model 3, в края на март броят им бе само 2020.

В типичен амбициозен стил Илон Мъск побърза да обяви, че новият Tesla Model Y ще предизвика истинска "революция в производството". Електрическият кросуовър се очаква да стигне поточната линия през 2020 г.

"Производството му ще е невероятно", категоричен е Мъск. Той обеща, че компанията ще дава и редовни отчети за безопасността на Autopilot. Функцията ще стане част от докладите за всяко тримесечие, тъй като наближава моментът Tesla да подготви напълно автономна опция. Това трябва да стане до края на 2019 г. Това е и реакция на широкото разпространяване на новини, свързани с инциденти с автономния режим на Tesla. Мъск се изказа остро, че това се споделя толкова активно, а не се набляга на положителната страна, че режимът намалява риска от катастрофа с до 40%. Според него се създават грешни разбирания у потребителите, наблягайки на негативното.

Moody's, която понижи кредитния рейтинг на компанията преди месец, продължава да предвижда, че Tesla ще изхарчи около 2 милиарда долара кеш през тази година.

Оцени:
Рейтинг: 2
Най-четени
Всички

97% от потребителите се чувстват по-продуктивни, след като заменят Windows с Mac

288 | 22.06.2019
Още от Tech

Huawei nova 5 е нов триумф за средния клас

79 | Преди 20 ч.