Този уикенд Tesla Roadster ще измине почти 2000 км по цялата дължина на Великобритания. Преходът е правен многократно от е-коли, но този път е в специален автомобил: същата кола, която някога измина за пръв път разстоянието. Това е модел Tesla Roadster от 2010 г., който все още ползва оригиналната си батерия, а целта на пътуването е да покаже издръжливостта на батериите на колите.  

По принцип едно от притеснената при покупката на е-кола е именно животът на батерията. Въпреки че много е-коли и хибриди вече имат поне 8 години гаранция на батерията, несигурността остава.

Ето защо този Tesla Roadster, разполагащ с оригиналната си батерия, трябва да покаже, че тя не само държи още, но и идеята за дълго пътуване с е-кола е резонна.

Оригиналният пробег на Tesla Roadster като първа е-кола по маршрута датира от 2011 г. и отне общо 36 часа. Тогава зарядните станции бяха изключително малко и с ограничен капацитет, поради което батерията на Tesla Roadster стига от 0 до 100 за около 3 часа. В резултат почти половината от пътуването бе прекарано в зареждане.

Десетилетие по-късно пътуването вече трае само 16 часа, от които под 2 отиват в зареждане.

Снимка: Tesla

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот