Tesla публикува днес своите резултати за доставка и производство на коли за първото тримесечие на 2021 г. и както се очакваше, автомобилният производител е постигнал рекордни доставки за първото тримесечие, но също е надхвърлил това.

Tesla излезе с общ рекорд за доставка през последното тримесечие, но не се очакваше автомобилният производител да счупи рекорда отново през първото тримесечие на 2021 г.

Автомобилните производители обикновено наблюдават сезонен спад в продажбите през първото тримесечие, а за Tesla този път имаше и няколко производствени проблема.

В резултат компанията трябваше да затвори за няколко дни фабриката във Фремонт поради „проблеми с доставките на части“ и трябваше да преоборудва производствената линия на Model S и Model X за обновената версия.

В крайна сметка компанията не е произвеждала никакви бройки от Model S или Model X през по-голямата част от тримесечието и не е предоставила много от тях освен ликвидирането на бройките от предишните версии на двата електрически автомобила през януари.

Тези ограничения доведоха до широк спектър от оценки на доставките от наблюдателите в индустрията. Някои прогнозираха, че Tesla едва ще задмине своите Q1 2020 доставки от 88 000 превозни средства, докато други виждаха как автомобилният производител побеждава рекорда си за Q4 2020 от 180 000 доставки.

Сега Tesla пусна своите произведени и доставни бройки за първото тримесечие на 2021 г. и потвърди 180 338 произведени превозни средства и доставени 184 800 превозни средства.

Както можете да видите, това е много по-високо от повечето очаквания, тъй като Tesla не само надвиши рекорда си за първото тримесечие, но и цялостния си рекорд на доставки със значителна разлика. Доставките на Tesla са се увеличили със 110% на годишна база и с 2% спрямо тримесечието.

Най-впечатляващото нещо е производството и доставките на Model 3/Model Y, които са скочили с 10 и 14% спрямо предното тримесечие.

Трябва да предположим, че производството на Model Y в Китай има голямо влияние тук, особено през март, тъй като това е единственият месец, в който нямаме цифрите през Q1.

Това би предвещавало добър резултат за Tesla през второто тримесечие, като просто поддържаме този производствен капацитет от март Y през цялото тримесечие и добавим някои модели S и Model X. Бихме могли и лесно да видим доставки и производство на над 200 000 превозни средства само с тези фактори.

Снимка: Electrek

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

 

Тагове: