По-рано този месец научихме, че Hyundai изглежда работи с Apple по съвместен проект за умна кола. Нов слух обаче твърди, че южнокорейският автомобилен гигант изглежда разделен в мнението си дали иска да се превърне просто в доставчик за Apple.

В рамките на такова партньорство Apple ще получи много от традиционните автомобилни компоненти именно от Hyundai и неговата дъщерна компания KIA. Такава политика обаче е в разрез с традиционния начин на работа на Hyundai, който не обича да работи с други компании и е изградил вертикална интеграция на своето производство, произвеждайки всичко от двигатели до пластмасата в интериора със собствени усилия.   

Освен това Apple очевидно ще иска сглобяването на колите да става в САЩ, което е икономически логично, но не се нрави на Hyundai.

„Ръководството на компанията се притеснява, че марката Hyundai ще се превърне просто в доставчик на Apple, което е в разрез с усилията на Hyundai да изгради имидж на високобюджетен производител. Apple е могъща компания, която сама си е началник. Hyundai е в същата позиция и за тях ще бъде трудно да отворят бизнеса си навън по този начин. Просто няма да сработи“, казва цитираният от Reuters източник.

В заключение източникът твърди, че дори да се съгласи на сделка, Hyundai ще иска тя да стане от името на KIA като партньор на Apple. Имайки предвид, че Apple иска да пусне колата си през 2024 г., двата гиганта нямат много време, ако искате да работят заедно.

Снимка: Hyundai

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността

Тагове: