В момента Tesla има трите най-добре продаващи се електрически автомобила в Съединените щати за изминалото тримесечие на 2022 г., а конкуренцията дори не е близо.

Съединените щати изостават далеч зад Европа и Китай, когато става въпрос за електрифициран пазар на леки автомобили. Има много фактори в играта, включително по-слаби стимули и традиционните предпочитания към пикапи, попадащи в сегмент, който току-що се електрифицира.

Но започваме да виждаме значително увеличение на приемането на EV през последната година, а последното тримесечие беше особено важно за възприемането на EV в Съединените щати.

Съединените щати отбелязаха 29% увеличение на доставките на EV в сравнение с миналата година според данни, идващи от асоциацията CARB. Experian излиза с повече данни, които ни дават по-добра представа за най-популярните електрически превозни средства в Съединените щати досега тази година:

Tesla Model Y: 52 051
Tesla Model 3: 47 682
Tesla Model S: 9250
Ford Mustang Mach-E: 6957
Hyundai Ioniq 5: 6265
Kia EV6: 4901
Tesla Model X: 4899
Nissan Leaf: 4401
Kia Niro Electric: 3549
Volkswagen ID.4: 2926

Както можете да видите, Tesla има топ 3 на най-популярните електрически превозни средства в Съединените щати и първите две са в собствена категория по отношение на обема продажби.

Model S е на трето място с над 9000 доставени бройки през първото тримесечие на 2022 г. – 33% повече от Mustang Mach-E, който е на четвърто място, въпреки че средната продажна цена на първия вероятно е два пъти по-висока от тази на втория.

Важното, което трябва да имате предвид, е, че тези числа не са представителни за търсенето на тези превозни средства, а по-скоро за производствения капацитет или разпределението на САЩ за всеки модел.

Повечето от превозните средства в този списък имат време за изчакване от 4 до 12 месеца за доставки на нови поръчки, но в случаите на превозни средства като IONiq 5 и EV6 те са ограничени от бройките, които Hyundai дава на американски дилъри.

Tesla започна да инвестира в голямо количество производство на своите електрически превозни средства, което ѝ даде огромна преднина, като повече от 70% от всички електрически превозни средства в Съединените щати се произвеждат от сега базирания в Тексас автомобилен производител.

Говорейки за Тексас, Tesla все още инвестира сериозно в производството в Съединените щати с Gigafactory Texas в Остин, което трябва да помогне за увеличаване на доставките на Model Y в страната и да разшири лидерството на електрическия SUV.

Докато други електромобили като Ford F-150 Lightning не излязат на пазара в големи количества следващата година, се очаква Tesla да остане сама на върха.

Снимка: Unsplash

Виж още: Уязвимост в Tesla е по вкуса на автокрадците