В социалната мрежа Reddit беше публикувано видео, което изглежда показва как превозно средство на Tesla бавно се блъска в частен самолет на стойност 3.5 милиона долара, след като е „извикано“ от собственика му, използвайки функцията за автоматично паркиране на автомобилния производител.

Потребителят на Reddit (който не отговори веднага на искане за коментар) от медиите каза, че инцидентът се е случил на събитие, спонсорирано от производителя на самолети Cirrus в Спокейн, щата Вашингтон. 

Изглежда, че видеоклипът от смартфона заснема кадри от охранителната камера на Tesla, която бавно се блъска и след това всъщност бута Cirrus Vision Jet през асфалта. Самолетът е най-скъпият в хангара по това време с цена от 3 500 000 долара. Говорител на базата Felts Field, където е станал инцидентът, също не отговори на искане за коментар.

 

Според публикувалия поста собственикът на Tesla е използвал функцията Smart Summon, която позволява на превозно средство на Tesla да напусне място за паркиране и да се движи покрай препятствия на път за своя собственик. Използвайки само приложението Tesla на вашия смартфон, можете да „извикате“ колата си при вас от максимално разстояние от 100 метра, стига колата да е в рамките на вашата видимост.

Функцията Smart Summon беше пусната за първи път през 2019 г. и собствениците на Tesla веднага започнаха да публикуват видеоклипове на едва избегнати сблъсъци, катастрофи или объркани, бавно движещи се превозни средства. Един собственик на Tesla написа в Twitter за „повреда на предната броня“, докато друг твърди, че неговият Model 3 „се блъсна в гаража“.

Видеоклип на почти пряк сблъсък с превишаващ скоростта джип накара собственика да почувства, че тестът му на Smart Summon „не е минал толкова добре“. Друга Tesla беше заснета от пешеходци и хора в други коли да изглежда „объркана“, докато се опитваше да си проправи път през паркинг на Walmart.

По-нова версия на функцията позволява на собствениците да призовават своите превозни средства Tesla от по-далеч и могат да навигират по-сложни среди за паркиране. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск описа Smart Summon като „най-популярната функция на компанията досега“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Самолетът е най-скъпият в хангара по това време с цена от 3 500 000 долара.