Рекордите са, за да се подобряват, и точно това направи 6-кратният световен шампион по мотоциклетизъм Макс Биаджи с електрическия мотор Voxan Wattman. След едно впечатляващо представяне той счупи пет световни рекорда и постави шест нови.

Това не е изненадващо, имайки предвид, че моторът е проектиран да бъде най-бързият е-мотор в света. Той се охлажда от сух лед, има 425 конски сили и 15.9 kWh батерия. Возилото е около четири пъти по-мощно от повечето флагмански е-мотори на пазара като Harley-Davidson LiveWire, но батерията е с еднакъв капацитет. Разликата е, че Voxan Wattman хаби тази батерия само за няколко обиколки, докато повечето комерсиални е-мотори могат да издържат с часове.

Първоначалният опит за рекордите трябваше да се проведе в Боливия, но в крайна сметка се случи на летището Шарлероа във Франция.

Може би най-впечатляващият от поставените рекорди бе максималната скорост от 405 км/ч. Сред другите рекорди бяха тези за скорост на различни отсечки от летящ или нормален старт.    

    

"Когато ми предложиха да карам този мотор, бях много развълнуван и малко притеснен. Казаха ми, че вече са постигнали 600 км/ч на четири колела и сега искат да постигнат рекордните 400 км/ч на две колела. Тези рекорди ме правят много щастлив", казва самият Биаджи.

Снимка: Voxan Wattman

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)