Само преди десетилетие електромобилите едва се вземаха предвид, когато ставаше дума за транспорт, и дори онези пионери, които ги прегърнаха, не биха нарекли непременно сегмента „секси“. Много от това се промени с оригиналния Roadster на Tesla, последван от други готино изглеждащи електромобили, които помогнаха да се проправи пътят (и да накарат старите автомобилни производители да събудят за новите реалности). С над двадесет нови модела EV, планирани да пристигнат само тази година, жаждата за EV никога не е била по-голяма. Това е доказателство, базирано на всички наши данни за търсене в Google, които са събрани, за да представят някои от най-търсените електромобили по света – дори ако някои технически все още не съществуват.

Това проучване е публикувано от Lease Fetcher, който използва данни за обема на търсене в Google за електромобили в 168 различни държави. Оттам екипът състави три отделни топ 10 списъка на най-търсените електромобили по местоположение – Обединеното кралство, САЩ и целия свят.

Lease Fetcher е събрал данни за търсене с Google от 168 от общо 195 държави, за да предостави най-търсените електромобили на Земята.

Въпреки че обемите на търсене със сигурност са по-големи по мащаб, резултатите не се отклоняват твърде далеч от регионалните класации за САЩ и Великобритания. Всъщност те се комбинират, за да предоставят топ имената именно от Обединеното кралство и САЩ.

Tesla отново е начело в списъка, въпреки че следващото поколение Roadster взема златото за цялото земно кълбо (на Острова пръв е Cybertruck). Може да се твърди, че този EV има необичайно предимство, тъй като споделя същото име като предшественика си от 2008–2011 г., така че всяко търсене може технически да се брои.

Най-интересното в този списък е, че единственият електромобил в първите пет, който трябва да пристигне тази година, е BMW i4, чиито доставки вече са започнали. Що се отнася до останалите четири – хората могат да търсят каквото си искат, но все още има някои въпросителни.

GM заяви, че Silverado ще пристигне следващата година, което звучи обещаващо. Въпреки че все още има малка вероятност Cybertruck да остане чак за 2022 г., всички признаци реалистично сочат към 2023 г. Tesla по-рано заяви, че пристигането на новия Roadster ще зависи от недостига на веригата за доставки и факта, че доставките на Cybertruck ще имат приоритет – дори ако пристигне в 2022 г.

Към Roadster се присъединява мистериозният Apple Car, за който се говори, че ще пристигне през 2024 г., въпреки че сагата му датира още от 2007 г. Все още има много повече въпроси, отколкото отговори, когато става въпрос за е-колата на Apple, но едно нещо е сигурно от тези данни – любопитството остава.

Chevy Silverado затваря топ 5 на най-обсъжданите е-коли в световен план.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)