Двама от най-големите автопроизводители в света са станали жертва на сложна хакерска атака. Хакерската група OceanLotus е проникнала в мрежите на BMW и Hyundai в опит да открие и отмъкне търговски тайни.

Според BMW хакерите са били разкрити бързо, но компанията ги е оставила да действат няколко месеца, преди да ги блокира в началото на декември. Групата OceanLotus, известна още като APT32 и Cobalt Kitty, съществува от 2014 г. и се предполага, че е базирана във Виетнам. Първоначално тя атакува цели по поръчка на местните власти, но напоследък се насочва към автомобилни производители. Освен BMW и Hyundai се предполага, че преди това хакерите са атакували още Toyota и Lexus. Случайно или не, Виетнам наскоро започна да работи по първата си собствена кола, като BMWе ключов доставчик на части. Не е изключено страната да се опитва да ускори темпото като „вземе назаем“ идеи от други конкуренти.

Не е ясно дали други немски компании са засегнати, но случката идва след многобройни примери за корпоративен шпионаж и хакове от държави, които се опитват да наваксат в определени промишлени сфери. Това определено поставя BMW в трудно положение, защото не е изключено привидният партньор да е зад хакерските атаки, а конфронтацията с него със сигурност няма да е лесна.          

Виж още: Над закона: Оправдаха Мъск за обидата, наричайки Върнън Ънсуърт педофил

Тагове: