Вече видяхме първият електрически болид, първата електрическа състезателна кола, която печели на Льо Ман и още много първи електрически видове. Изглежда обаче Seat ни готви още нещо първо по рода си и това е първата изцяло електрическа състезателна кола от туринг клас. Моделът ще се подвизава с емблемата на новото подразделение за спортни автомобили на Seat - Cupra и ще носи името Cupra e-Racer.


E-Racer е изграден върху платформата на Seat Leon Cupra TCR и предлага производителност дори над очакванията. Автомобилът ще има 402 к.с. постоянна мощност и 670 к.с. пикова мощност, която можете да поддържате за кратък период от време. Електромоторът му развива 12 000 оборота в минута, а батерията е с капацитет от 65 kW. Задвижва се от задните колела, чрез едностепенна трансмисия. Изглежда като достоен конкурент на туринг автомобилите.

Все още не е ясно дали ще се състезава в TCR сериите с туринг колите с конвенционални двигатели, но е по-вероятно да се сформира ново E TCR състезание. Не е нужно пояснение какво значи това “Е”, нали? FIA World Touring Car Cup вече обяви плановете си за такива серии с електрически автомобили, като това се случи почти по същото време, по което e-Racer беше представен. В това може би има връзка, но и не се изключва факта, че Seat определено ще използва този впечатляващ автомобил, за да привлече внимание към новосъздадената си марка Cupra.