Шведският автомобилен производител Volvo обяви днес своя план за поетапно премахване на превозните средства с двигатели с вътрешно горене, включително хибридите, и това да продава изцяло електрически автомобили до края на десетилетието. Няколко автомобилни производители започват да обявяват агресивни планове за прекратяване на производството на традиционните коли.

Сега Volvo се добавя към този списък със силно съобщение, че вече не вярва в двигателя с вътрешно горене.

Въпреки че няколко автомобилни производители обявиха постепенно прекратяване на работата на двигателя с вътрешно горене, това е един от най-силните анонси от този тип, тъй като не оставя място за хибриди или други комбинирани решения. Ходът идва, след като няколко пазара започнаха да посочват, че планират да забранят продажбата на нови автомобили, задвижвани с бензин, около периода 2030-2040 г.

Volvo признава това в своето съобщение:

"За да останем успешни, се нуждаем от печеливш растеж. Така че вместо да инвестираме в свиващ се бизнес, избираме да инвестираме в бъдещето - електрически и онлайн. Ние сме напълно фокусирани върху това да се превърнем в лидер в бързорастящия високобюджетен електрически сегмент."

С новото съобщение Volvo също заяви, че променя продажбите на електрически превозни средства вече само онлайн, вместо чрез дилъри. Засега производителят на автомобили има само едно изцяло електрическо превозно средство, Volvo XC40 Recharge (на снимката по-горе), но планира да добави още няколко. Вторият напълно електрически автомобил на Volvo, нов модел от серия 40, ще бъде разкрит по-късно тази седмица.

Снимка: Volvo

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно