Tesla успя да запази пазарната си капитализация от 1 трилион долара, въпреки че главният изпълнителен директор Илон Мъск продължава да продава акции.

Акционерите на Tesla са свикнали с динамиката на пазара, но нещата са особено непредвидими през последните две седмици, откакто главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че ще продаде 10% от дела си в компанията.

"Разпродажбата" продължава тази седмица и се очаква да продължи и през следващите няколко дни.

В ново подаване на документи пред финансовия регулатор на САЩ автомобилният производител разкри, че Мъск е упражнил друг транш от 2.1 милиона акции и е продал приблизително половината от тях. Това довежда общата продажба на акции от Мъск до около 8 милиарда долара през последната седмица.

В момента, ако Мъск се придържа към плана си да продаде 10% от притежаваното, все още не е изпълнена и първата половина от посоченото количество. 

Този ход оказва натиск върху цената на акциите на Tesla, която пък достигна нов връх за всички времена и оценка от над 1 трилион долара точно преди Мъск да обяви продажбата.

Главният изпълнителен директор също постави под въпрос новото увеличение на оценката въз основа на това, че Hertz поръча 100 000 автомобила Tesla.

Откакто Мъск започна да продава, акциите за кратко паднаха под новата си оценка, но след това бързо се покачиха с 3% - затвърждавайки пазарната капитализация на компанията.

Съпротивата на това ниво показва колко силно пазарът подкрепя електрическите превозни средства.

Освен акциите на Tesla, Rivian има значителен възходящ тренд, откакто излезе на борсата миналата седмица. Rivian се покачва с почти 10%, което води до над 145 милиарда долара стойност.

Покачването на цената на акциите направи главния изпълнителен директор Р. Дж. Скариндж нов милиардер, а големите акционери като Amazon и Ford вече имат ценен дял в производителя на електрически автомобили.

Снимка: Tesla

Виж още: Tesla започнаха да изпращат автомобили с липсващи USB портове