Дъщерната компания на Google, Alphabet Inc., получи своето време на презентацията I/O 2018. Тогава разбрахме повече за плановете на Waymo за тази година. Компанията за автономни автомобили има за цел да стартира транспортните си услуги във Финикс, Аризона още тази година. И други компании вече имат подобни работещи услуги, но интересното тук е, че в автомобилите на Waymo няма да има шофьор. Обикновено има човек дори когато колите са в самоуправляващ се режим, за да има кой да поеме управлението, ако има нужда.

В презентацията се наблегна на това какъв напредък има в технологиите за засичане на пешеходци от колите на Waymo. От Google работят по тези системи от 2009 година насам. Може да ви се струва много отдавна, но помислете наистина колко са се развили технологиите от тогава.

Едни от най-трудните неща, с които автомобилите трябва да се справят, са страничните фактори. Лесно е да бъде засечен обект, но да бъде различен човек от храст например и то докато вали сняг - за това е нужен сериозен изкуствен интелект. Освен обучението на изкуствения интелект в реални условия, Waymo прави компютърни симулации, които се равняват на тестове с 25000 коли на ден.

Връщаме се на стартирането на услугата на Waymo във Финикс. Както всички други обществени услуги за превоз, автомобилите на дъщерната компания на Google ще се "поръчват", чрез приложение за смартфон.

Безспорно Waymo е от най-напредналите компании в областта, но и конкуренцията й не е за пренебрегване. Съвсем скоро Aptiv обяви, че стартира транспортни услуги с 30 автономни автомобила на територията на Лас Вегас, Невада. За да заявите превоз с един от тях, ще ви е необходимо приложението Lyft.

Ще мине много време, докато тези услуги бъдат налични на територията на всички щати и още повече, докато станат редовна практика и в Европа. Всички ежедневни иновации и напредъка в тези технологии обаче ни карат да мислим, че това рано или късно ще бъде факт.