Rivian - запомнете това име. Ситуираната в Мичиган компания за електрически автомобили още миналата година обяви, че е получила големи инвестиции от Ford и Amazon. Оттогава насам компанията се е разраснала почти двойно и вече има 750 служители. Много от тях са бивши такива на Ford, McLaren и Tesla според профилите им в LinkedIn. Най-много обаче са бившите работници от пряката конкуренция – Faraday Future. Около 50 общо, 34 от които са наети след последната чистка на закъсващата компания за електрически коли. Това масово наемане на доказани специалисти показва високите амбиции на Rivian да са първите, които ще дадат на света изцяло електрически пикап.

Макар да е създадена още през 2009, Rivian остава в сянка почти десетилетие. Едва през пролетта на 2018 година създателят и изпълнителен директор на компанията Арджей Скариндж обяви плановете ѝ – да произвежда автомобили с големи батерии и повече от способни да се справят с офроуд предизвикателства, но също така стилни и високотехнологични.

Подобни информации продължиха да се появяват до ноември, когато компанията показа своите първи електрически пикап и джип на автомобилното шоу в Лос Анджелис. Отзивите бяха добри, а двете превозни средства ще са на цени от около $70 000. Превъртаме лентата малко по-напред и през февруари Rivian обяви, че са получили инвестиция на стойност 700 милиона долара от Amazon. Два месеца по-късно Ford също се включиха с 500 милиона, а в замяна Rivian ще им предоставят технологичната основа за техни бъдещи електрически автомобили. През това време компанията добави към екипа си поне 20 бивши служители на Ford, удвои размера на работната сила в офисите си в Мичиган и Калифорния и дори отвори офис във Великобритания.

Но Rivian не спира дотам. Проучването в LinkedIn показва, че 24 бивши служители на McLaren са постъпили в компанията в края на миналата година – точно след изложението през ноември. Rivian се възползва и от затрудненията във Faraday Future и наема 34 техни служители (предвид 16-те преди това). Нови 12 експерти са пристигнали и от Tesla това лято.

С подкрепата на Ford и Amazon, както и 400 новопристигнали специалисти Rivian ще се цели в пазар, който все още е необитаем – електрически пикапи. Tesla и Ford са обещали, че ще произвеждат такива в бъдеще, но все още няма никаква конкретна информация. Rivian се очаква да започне да продава своя електрически пикап през 2020.

Вижте също: Електрическите автомобили в Европа задължително със сигнализираща система

Тагове: