Фотосинтезата е добър начин за преобразуване на слънчевата енергия, но според някои изследователи тя вече е остаряла. Сега учени от Харвард са разработили листоподобна система, която трябва да бъде по-ефективна при преобразуването на слънчевата енергия.

Технологията се свежда до един буркан с бактерии (Ralstonia eutropha), система за водно разделяне на кобалт и чифт електроди. Когато изпращате ток през тази частично биологична система, електродите превръщат водата във водороден газ, който може да се използва за гориво и основа на въглеродни материали. Ефективността е само 10 процента, но тя е по-висока, отколкото всички подобни системи, които са достигали 8 процента.

Все още не е известно колко добре ще работи тази бионична технология, когато се приложи на практика. Изследователите отбелязват, че те все още трябва да намерят начин да свържат системата със соларните клетки. Също така не е ясно и как ще се държи системата в различни климатични условия и екстремни температури.

Ако учените успеят да се справят с трудностите, това може да даде на развиващите се региони евтин и екологично чист начин да произвеждат не само енергия, но да я съхраняват, когато слънцето не грее.

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Охлювите могат да помогнат за вземането на решения от роботите на бъдещето