Вече знаем, че при заболяването Алцхаймер спомените на болния не се изтриват, а само се блокират. Според учени в Мазачузетския университет един от ключовите генни ензими в мозъка е това, което отключва Алцхаймер при пациенти – а сега в ново изследване те показват начин процесът да бъде обърнат. Това може да означава ново потенциално лечение на Алцхаймер, което да върне паметта и живота на хиляди хора. Техниката таргетира ензима, познат като HDAC2, който блокира важните за формирането на спомени гени. Така блокажът е премахнат в клинични изследвания с мишки и резултатите изглеждат много обещаващи.

Ензимът HDAC2, който е завишен при хора, страдащи от Алцхаймер, винаги е бил главният заподозрян на учените като причинител на болестта. Той обаче няма как да се премахне с лечение, тъй като е ключов за други функции на тялото. Това, което учените са направили, е просто да го блокират. Ли-Хуей Цай, главен автор в изследването, казва, че „за пръв път открихме механизъм, с който HDAC2 може да се регулира. Смятаме, че този ензим причинява блокаж на паметта при Алцхаймер и именно този блокаж успяхме да премахнем, за да се възвърне потокът от спомени“.

 

В процеса на изследването учените са взели предвид мозъчни проби от починали пациенти, които приживе са страдали от Алцхаймер. Във всички от тях нивата на HDAC2 са били много завишени. След това е открита връзка и взаимодействие на HDAC2 с гена Sp3, който играе роля в блокирането на паметта. Впоследствие учените разбират къде точно HDAC2 се свързва с Sp3 и използват неврони,  за да „създадат работа“ на гена така, че той да се деактивира спрямо взаимодействието си с HDAC2. След прекратеното взаимодействие паметта на опитните мишки се е възвърнала.

Данните дотук дават надежда за терапевтично таргетиране в бъдеще на Sp3 и взаимодействието му с HDAC2, за да се отключат блокажите на памет в мозъка.