Ново изследване, проведено от учени от университета Колумбия, сочи, че спомените на хората, засегнати от болестта на Алцхаймер, не са изтрити, а само блокирани в определени участъци на мозъка. Те могат да се отключат отново с приложено експериментално лечение – засега само върху мишки, – наречено оптогенетична стимулация. Това е техника, в която се ползва светлина, за да се влияе на живите тъкани, обикновено на невроните в мозъка, които са предварително генетично модифицирани да реагират.

Публикуваното изследване може да промени разбиранията ни за болестта и да постави нова концепция за лечение, която потенциално след време да успее да „събуди“ заспалите спомени и у хората. Резултатите до момента са след експерименти с мишки, които са заразени със болест, много близка до Алцхаймер. Предварително мозъците им са променени генетично така, че при проследяване с магнитен резонанс да светят в жълто при запаметяване на различни неща и в червено при припомнянето им впоследствие. Заразените мишки впоследствие са забравили наученото (зоните са останали сиви), а учените са успели да активират тези спомени отново, стимулирайки зоните на запаметяване с лазер. Така животните са възстановили спомена си, което е установено с последвалото светване в червено на тези зони.

Сложната част ще дойде после – макар и успеваемостта с мишките да е голяма, човешкият мозък е значително по-сложен и ще бъде трудно да се таргетират специфичните зони на загубените спомени. Освен това хората губят повече неврони от мишките при заболяването.