След като преди няколко дни китайският учен Хе Джианкуи разбуни духовете с изявлението си, че е редактирал ембрионите на две успешно родени бебета, сега Хе отново се разписа. По време на конференция за генно инженерство в университета в Хонконг той заяви, че друга жена вече е бременна с модифицирано от него бебе.

Хе защити работата си с инструментите на CRISPR и изрази гордост, че е използвал генно-редактиращи техники, за да направи двете родени близначки резистентни на СПИН. “Това не е само за този случай, а за милиони деца. Те имат нужда от тази защита. Няма достъпна ваксина срещу СПИН”, каза той по време на събитието.

След презентацията на Хе нобеловият лауреат Дейвид Балтимор се е включил с въпроси към него. Балтимор е критикувал Хе за “безотговорното” модифициране на ембрионите и липсата на прозрачност за експеримента към научната общност.

Други членове на публиката на събитието са разпитали Хе за взетото от майките съгласие. Ученият твърди, че всяко участващо в експеримента семейство е дало “информирано съгласие” и “вече разбира добре какво е генно-модифицираща технология и потенциалните нейни ефекти и ползи”. Хе твърди, че е платил всички разходи около експеримента освен няколко малки суми, платени от стартъп фонд в университета му - Южен университет по наука и технология в Шенжен. Самият университет вече отрече да знае за работата на Хе по редактирането на ембрионите на близначките и преустанови работата му в институцията без заплащане.

Разследването на китайското правителство срещу Хе продължава.