Китайски учен твърди, че е създал първите в света генно модифицирани бебета, използвайки инструмента CRISPR/Cas8. Хе Джанкуи е споделил пред Associated Press, че родените по-рано този месец близначки Лулу и Нана са преминали през ембрионално модифициране. С помощта на технологията CRISPR Хе е деактивирал гена CCR5, който позволява на вируса на СПИН да заразява клетки.

Според Хе това не са единствените ембриони, които е “редактирал”. Седем двойки, носители на СПИН, са участвали в експеримента му. Само една бременност е успешна досега. Той добавя, че пациентите са отказали да бъдат идентифицирани или интервюирани. Ученият отказва да сподели и къде е осъществил това.


Доктор Хе Джанкуи

Веднага обаче се появиха оборващи твърденията на Хе доказателства. Болницата, в която той твърди, че са родени бебетата, Shenzhen HarMoniCare Women’s and Children Hospital, е споделила следното пред TechChrunch: “Можем да кажем със сигурност, че генно модифициращият процес не е бил осъществен в нашата болница. Бебетата също не са родени тук”.

Изследването на Хе също така не е преминало през ревюиране от колеги учени или публикувано в научен журнал - т.е. не съществува независимо потвърждение за неговото изследване. Учени, на които Associated Press са предали материали на Хе, твърдят, че досегашните тестове на китаеца не са достатъчни, за да се докаже успеваемостта на редактирането или че генетично модифицираните бебета ще бъдат здрави.

Във Великобритания и Япония генното модифициране вече е позволено, но само при дарени човешки ембриони и с цел да се разбере по-добре процесът на развитие на ембриона. Междувременно в САЩ ембрионното инженерство е прието, но само в случай на опасност детето да се роди със сериозно генетично заболяване.

Update 18:45

По информация на MIT Technology Review, работата на Хе Джианкуи към Южния университет по Наука и Технологии в Шенжен е преустановена. Китайският учен няма да получава заплащане и срещу него започва разследване за нарушаване на законите и регулациите на Китай. 

Твърдението на Хе Джианкуи, че близначките Лулу и Нана са родени след успешно модифициране на ембрионите им чрез технологията на CRISPR бе посрещната с критики на експерти от целия свят. Учените нарекоха експеримента "неприемлив риск с неясна медицинска цел". Фенг Занг, един от създателите на CRISPR поиска налагането на мораториум над "редактирането" на ембриони при инвитро процедури, с каквато близначките са заченати. 

Тагове: