Виртуалната реалност съществува като технология от изненадващо доста време. Независимо от това тя се превърна в нещо широко разпространено едва в последните няколко години. С появата на първите шлемове за виртуална реалност стана възможно да играем на доста интересни нови игри на нашите компютри и конзоли в лицето на PlayStation 4. Без да претендираме за изчерпателност, по-долу ви представяме 10 от най-интересните заглавия за виртуална реалност, които всеки геймър и човек, който притежава някой от съвместимите шлемове, не трябва да пропуска. Това са игри, които използват технологията по доста оригинални начини или просто взимат за много готино изживяване и го правят още по-вълнуващо, като го пречупват през новата перспектива.

Beat Saber

HTC Vive, Oculus Rift, PlayStation VR, Windows Mixed Reality

Beat Saber е музикална ритъм игра с обрат, какъвто навярно не бихте очаквали. Базовата концепция е сходна с други познати музикални заглавия, като Audiosurf, Guitar Hero и Rock Band, но вместо да управлявате виртуален космически кораб или да използвате фалшиви инструменти, тук си проправяте път през песента с виртуален лазерен меч. Докато музиката продължава да звучи, Beat Saber генерира различни цветни поредици от блокчета на екрана, които трябва да ударите с правилния контролер (ляв или десен), приближаващи се към вас. От време на време се появяват и допълнителни препятствия, които пък изискват да ги избягвате, плъзгайки се настрани или залягайки надолу. Имайте предвид, че Beat Saber не е игра, която може да играете седнали; тя е доста активно изживяване. Ако обичате музика и движение, Beat Saber определено си заслужава времето и усилията.

Farpoint

PlayStation VR

Farpoint е игра, която има нелеката задача да покаже VR възможностите на PlayStation 4, и е първото заглавие, което използва контролера с форма на оръжие PS VR Aim, създаден специално за шутъри от първо лице. Sony твърди, че PS VR Aim е способен да следи и възпроизвежда движенията на играчите буквално едно към едно, което създава по-реалистично усещане при механиката, свързана със стрелбата. Във Farpoint трябва да оцелеете от смъртоносните вражески атаки, докато се придвижвате във враждебна извънземна среда, за да откриете какво се е случило с останалата част от научния екип, към който принадлежи героят ви. Като игра Farpoint е относително кратка, ако я сравняваме с не-VR шутъри като последния Wolfenstein например, но стабилните 6 часа кампания плюс възможност за кооперативна игра и чистокръвен мултиплейър я правят солидно попълнение във VR каталога на всеки PSVR притежател.

Rez: Infinite

HTC Vive, Oculus Rift, PlayStation VR

Rez: Infinite е разширен и обогатен порт на класическия on-rails шутър Rez за Dreamcast, който вече е наличен за VR платформи. Rez поднася историята на компютърен вирус (Swayzak), имащ мисията да се придвижи през мрежата на система на име Project-K, за да спаси Eden, която е изкуственият интелект, контролиращ системата. На път за Eden трябва да унищожите всичко, което се изправи на пътя ви, независимо дали това са защитни стени или други вируси. Rez Infinite пресъздава майсторски всичките пет нива на оригиналната игра и освен това добавя Area X, което е цяло ново ниво с пълна свобода на движение. Новата версия предлага 1080р графика и триизмерно аудио, което още повече засилва страхотния ритмичен саундтрак на играта.

Resident Evil 7

PlayStation VR

Resident Evil 7 беше може би първата наистина високобюджетна игра, която има версия, специално разработена за шлем за виртуална реалност. Ако имате копие от нея за PS4 и разполагате с PSVR, предстои ви да направите избор - искате ли да играете нормално с красива и стабилна графика, или същата тази невероятна атмосфера да се превърне в по-истинска от всякога, в добавка с по-добро прицелване? VR режимът превръща играта в изживяване, което телевизорът, колкото и да е голям, просто не може да ви осигури. Похвално е, че програмистите на Capcom са добавили доста опции, които да направят изживяването максимално комфортно. Можете да регулирате скоростта на движение и ъгъла на завъртане, както и да смените между игра във VR и не по всяко време. Блатата на Луизиана и техните зловещи обитатели обаче никога не са изглеждали по-ужасяващо, погледнати от вътрешността на шлема на Sony. RE7 за PSVR е отвинтващо преживяване, което просто не може да се сравни с който и да е гейм-базиран продукт, издаден до момента - за която и да е платформа или VR шлем.

Superhot VR

Oculus Rift, PlayStation VR, HTC Vive

Superhot VR е една от най-лесните препоръки, когато става въпрос за игра във виртуална реалност. И честно казано, тя не би могла да изглежда толкова автентично никъде другаде. Вие сте във виртуален свят, в който времето се движи само когато го правите вие. Тази логика се отнася не само до предметите и куршумите, но и до всички врагове, които са се устремили към вас. Така всяко ниво се превръща в разкошен танц на смъртта и експериментите, докато се опитвате да откриете най-стилния подход да елиминирате тези срещу вас. Играта е невероятно изживяване и истински прилив на адреналин за всички сетива. Не я пропускайте, ако имате достъп до съвместим VR шлем.

Tetris Effect

PlayStation VR

Тъкмо когато си мислиш, че просто няма как да вдъхнеш нов живот в една толкова позната и простичка игра като "Тетрис", и през ноември 2018 г. получихме Tetris Effect. Засега PlayStation 4 ексклузивно, аркадното заглавие безспорно се играе най-добре с VR шлем. Той позволява да надникнете в една истинска феерия от образи, звуци и движения, които оживяват пред очите ви. Никога досега реденето на цветни блокчета не е било толкова дълбоко и всепоглъщащо изживяване. Движещата сила зад проекта е Тецуя Мизугучи, легендарен дизайнер и продуцент на Sega, чието име се свързва с хитове, като Sega Rally Championship, Lumines, Child of Eden и по-рано споменатият REZ. Именно Мизугучи успя да се пребори за правата върху "Тетрис", взети от The Tetris Company, за да направи играта. Tetris Effect заслужено спечели награда за най-добра VR/AR игра на 2018 Game Critics Awards и бе номинирана в същата категория на The Game Awards 2018.

Astro Bot Rescue Mission

PlayStation VR

Когато авторитетни гейм сайтове започнат да определят Astro Bot Rescue Mission като "убийствено VR приложение", значи наистина в симпатичния 3D платформър на SIE Japan Studio има нещо специално. Талантливото японско подразделение на компанията демонстрира завидно оригинално мислене и ни подари една игра, в която всяко ниво е истинска експлозия от нови идеи, джаджи и механики. Усещането за пространство и физика в играта е внушително и точно това трябва да даде виртуалната реалност на гейминга. Astro Bot Rescue Mission е издържана в стила на класическите игри на Nintendo, където първоначално получавате ново умение, което да пробвате в спокойна среда, преди да трябва да го приложите в напрегнати ситуации. Играта отлично знае какво се изисква от триизмерен платформър и превръща главата ви в камера, с чиято помощ да откривате тайни пътечки, скрити помещения и нови начини да се придвижвате в нивото, включително над и под обичайното ви зрително поле. Накратко Astro Bot Rescue Mission е Super Mario 64 за платформените игри във VR. Тоест, абсолютна революция, която по наше мнение би спечелила мнозина играчи, които все още стоят на прага на VR платформата. 

Edge of Nowhere

Oculus Rift

В последните години легендарното студио Insomniac Games се отдаде на поредица от експериментални заглавия с различни бюджети и платформи. Едно от тях бе VR екшън приключението Edge of Nowhere, създадено за Oculus Rift и Windows. Безспорно едно от предимствата на виртуалната реалност е, че може да ви пренесе в пълни с адреналин ситуации, без да е нужно да се излагате на реалната опасност от това. В случая Edge of Nowhere ви помага да посетите Антарктика в търсене на изгубена експедиция, с която е изчезнала годеницата на главния герой. Изпитанието пред него обаче не е само физическо - докато си проправя път през ледената пустиня на Южния полюс, той се сблъсква със странни същества и трябва да се грижи както за тялото си, така и за психиката си. Излязла през 2016 г., Edge of Nowhere днес е малко позабравена VR игра, но всъщност е едно от най-уникалните изживявания за платформата.

Lone Echo

Oculus Rift

Ако някога сте мечтали да изживеете излизането в открития Космос, Lone Echo може да бъде най-достъпният начин да го направите. Играта на Ready At Dawn ви пренася на борда на космическа станция в орбита около Сатурн и позволява да изпитате движение в нулева гравитация, сграбчвайки и отблъсквайки се от предметите около вас. Геймплеят е вдъхновен от клиповете на космонавти на борда на Международната космическа станция, които екипът гледа. Ентусиазмът в Ready At Dawn е толкова голям, че демо версия на играта е създадена само за две седмици, след като екипът получава своите Oculus Rift прототипи. Но Lone Echo не е просто физична демонстрация на живота в Космоса; тя има интересна история, пълна с обрати и мистериозни открития. Предстои ви да решавате пъзели и да общувате с диалози, избирайки различни реплики. Освен това тя е и една от най-добрите мултиплейър VR игри, като дори този режим, наречен Echo Arena, бе издаден като самостоятелно допълнение.

Thumper

PlayStation VR

Thumper е една от тези игри, които остават в съзнанието ви дълго след като сте приключили с тях. Тя е високоскоростно пътуване през абстрактна среда, пълна с невъобразими космически същества на фона на пулсираща в съзнанието ви музика. Нейното невероятно комплексно управление само с един бутон я прави измамно достъпна, като в същото време изисква невероятно прецизни маневри и почти осезаема физическа бруталност, които съпътстват всяко ваше действие. Thumper успява да постигне много с много малко действие от страна на играча, което я прави лесна за започване, но изключително трудна за овладяване. Въпреки това изкушаващата комбинация от базиран на ритъм геймплей и аудио-визуална експлозия в лицето ви ще направят всяка секунда от 9-те нива на играта наистина уникална.

Странният и плашещ свят на Thumper е особено очевиден във виртуална реалност, където го изпитвате, взирайки се свободно във всяка посока, докато се отпивате да запазите сетивата си от непрестанните цветни експлозии. Така де, Thumper е един от най-добрите хоръри, които можеш да играеш на която и да е платформа. Това, че е музикален хорър, е просто черешката на тортата.

Трябва да добавим още и имената на следните прекрасни VR игри:

Apex Construct Trophies, Eagle Flight, MOSS, Polybius, Until Dawn™: Rush of Blood, Statik, WIPEOUT™ OMEGA COLLECTION, The Invisible Hours, Headmaster, Tumble VR, DOOM VFR®, EVE: Valkyrie - Warzone™, PlayStation® VR Worlds, The Inpatient, Gran Turismo Sport, Driveclub VR, Skyrim VR, BATMAN™: ARKHAM VR и Robinson: The Journey.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: