В края на 2021 година споделяме с вас кои са най-добрите филми, сериали, музика, игри, подкасти и приложения според българите.
 

Поради особените събития през 2020 г. развлекателното съдържание за домашно ползване, стрийминг и гейминг платформите отбелязаха рекордни ръстове. През вече отиващата си 2021 г. всички ние имахме възможност да се върнем към онзи свят, който познавахме преди пандемията. Забавените холивудски хитове и сериали се завърнаха, а киносалоните отвориха широко врати за своята публика.

Ето защо през 2021 г. селекцията в годишните награди на HiComm – Entertainment Content Awards бе изключително трудна, тъй като на пазара се появиха много и качествени продукции, между които бе трудно да изберем. Това обаче е едно предизвикателство, което поехме с удоволствие и смятаме, че номинираните от нас заглавия на сайта glasuvai.hicomm.bg са едни от най-интересните от света на филмите, сериалите, игрите, музиката, приложенията и за първи път от 2020 г. – българските сериали.

И както традицията повелява – за десета поредна година нашите читатели отговориха с ентусиазъм на призива да участват в избора за най-добро съдържание от последните 12 месеца, като един от тях има възможност да спечели като награда телевизор Philips OLED806 – бижу за домашния развлекателен център.

Без повече забавяне ето и победителите…

 

Кинематографични шедьоври посрещнаха зрителите след близо година затишие

 

Филмите, създадени за голям екран, водят челните места в класацията Entertainment Content Awards в категорията за най-касов филм. За никого не е изненада, че с близо 40% от вашия вот първо място зае изключително красивият във всяко едно отношение филм на Дени Вилньов – епичният „Дюн“. Съвършен в детайла и придържането към историята на тази обичана от поколения книга, сниман почти без зелен екран, епосът за Аракис взриви бокс офис класациите с $367 091 988 приходи само месец след стъпването му в киносалоните.

Друго емблематично заглавие, завладяло сърцата на зрителите преди вече близо 20 години, получи почетното второ място в класацията ни. Първият филм от поредицата The Matrix, който излезе през 1999 г., завинаги промени разбирането ни както за киното и специалните ефекти, така и за света около нас с философския си прочит. Възлагаме големи надежди на продължението (четвърто поред) и междувременно си правим маратон с трилогията, за да сме готови да „вземем червеното хапче“ и да последваме съдбата си в Матрицата, скрити в уютната тъмнина на киносалоните. Към звездния актьорски състав на Matrix Resurrections освен добре познатите ни Киано Рийвс (Нео) и Кери-Ан Мос (Тринити) се присъединяват любими актьори, между които Нийл Патрик Харис, Прианка Чопра и Кристина Ричи. Режисьор е половината от тандема Ушовски – Лана Уашовски, която работи заедно с писателите Дейвид Мичъл и Александър Хемон.

Със съвсем малка разлика от втория в класацията James Bond: No Time to Die се нареди трети на почетния пиедестал на публиката. Последният от поредицата филм с Даниел Крейг в главната роля е може би един от най-добрите и емоционални финали, които сме виждали на голям екран. Красив екшън, изпипан в стила на поредицата, в комбинация с най-личната история, в която красивият агент с license to kill участва, ни остави натъжени и с един голям въпрос: „Кой ще бъде новият Бонд?“. Нямаме търпение да разберем, а догадките могат да започнат веднага.

През 2020 г. Nomadland, една доста пo-инди продукция, от тези които сме свикнали да виждаме на големия екран, триумфира на всички филмови награди – от „Оскар“-ите до БАФТА. Дали и тази година независимата лента CODA – емоционален разказ за живота на едно глухонямо семейство и тяхната чуваща дъщеря, филм заел 3-то място в нашата класация в категория „Претендент за „Оскар“, ще последва примера на Nomadland, ни предстои да разберем. Второто място на читателския вот заслужено отива при Николъс Кейдж и PIG („Прасе“) – една доста различна кинолента от тези, в които сме свикнали да виждаме екшън героя. Кейдж се превъплъщава в живеещ в гората самотник, прехранващ се от събирането на трюфели, който един ден разбира, че любимото му прасе е изчезнало. Завръщането му в цивилизацията е емоционален и красив разказ за човешкото у хората и изборите, които правим по пътя си – където и да ни отведе той.

Без да изненадва никого, King Richard, в чиято главната роля ще видим Уил Смит, заема първото място в тази категория със солидно мнозинство читателските гласове. Лентата разказва емоционалната историята на две от най-великите тенисистки Серина и Винъс Уилямс и баща им Ричард Уилямс – един от най-успешните тенис треньори на нашето време. Продукцията е събитие, заради което си заслужава да се разходим до кинозалите. Дали това ще е звездният момент на Уил Смит и най-накрая ще го доближи до „Оскар“-ите, ни предстои да разберем.

Третата кинаджийска категория е „Най-добър български филм“, а в нея безкомпромисно печели „Голата истина за група Жигули“. Тази прекрасна българска комедия не само докосна сърцата на хората в редакцията, а и на нашите читатели, които ѝ отредиха заслужено първо място с над 46% от вота. Второ място е отредено на „Като за последно“ на режисьора Ивайло Пенчев, който ни срещна с любими български звезди, както и с някои нови попълнения, включително и номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова. Трето място е за „Жълт олеандър“, който скоро ще видим по кината с Китодар Тодоров в главната роля.

 

Сериалът, без който не можем

 

Традиционно това е една от най-силните категории в нашата класация и всяка година екипът ни номинира повече кандидати от стандартното за другите категории, като тази година не е изключение. В категория „Най-добър сериал“ претендентите през 2021 г. са цифром и словом 12! В тази оспорвана конкуренция не ни учудва, че безапелационен победител е Squid Game. Корейският сериал, който се превърна в световен феномен, получи над 25% от всички читателски гласове. Squid Game привлече 111 милиона зрители още със своя старт и се превърна в най-гледаната продукция на Netflix. Многопластовият сценарий и дълбочината на героите, както и погледът към една съвсем нова култура, диаметрално противоположна от европейската, превръщат Squid Game в шоу, което не трябва да пропускате. Със съвсем малка разлика второ място е за sci-fi поредицата Foundation, базирана на едноименната книга на Айзък Азимов. Красиво заснета с изключителна стилистика и завладяваща история, тази епохална история, включваща съдбите на много поколения, е попаднала в добрите ръце на създателите си, между които е Дейвид С. Гойър, работил по сценариите на успешни филми като „Черният рицар“ на Нолан, „Блейд: Троица“ и „Терминатор: Мрачна съдба“.

Трето място в категория „Най-добър сериал“ читателския вот отреди на още един сериал по книга. „Колелото на времето“ (The Wheel of Time), е фентъзи поредица на Робърт Джордан, известна и пленяваща с голямата дълбочина на повествованието, която се надяваме сериалът да успее да предаде възможно най-правдиво.

За първи път в историята на HiComm – Entertainment Content Awards включихме категорията „Най-добър български сериал“. Вярваме, че българските сериали стават все по-добри и конкурентоспособни на международния пазар и трябва да имат заслужено място в нашата класация. Честито на създателите на сериала „Татковци“, които си заслужиха първото място с над 33% от гласовете. Минисериалът е дело на режисьора Илиян Джевелеков, заснет по сценарий на Матей Константинов, Нели Димитрова и Илиян Джевелеков и продуциран от БНТ.

Второ място публиката определи за третия сезон на крими драмата „Братя“, а на трето се нарежда още един сериал на БНТ – „Порталът“, разказващ за двама пътешественици във времето и една заплетена криминална история.

 

Анимационното кино – жанр, обединяващ поколенията

 

Обичаме анимации с цялото си сърце и вярваме, че този жанр заслужава всичкото внимание, което може да получи от представители на всяко поколение. Анимационните филми през годините са доказали, че притежават всички качества на игралните, а дори и често ги надскачат благодарение на невероятната синергия между история, звук и картина.

Претендентите в категория „Най-добър анимационен филм“ със сигурност са от най-добрите представители на жанра, които можахме да видим през последната година. На първо място, само с няколко гласа разлика се класира „Лятното приключение на Лука“ – очарователен разказ за приятелство, приключения и това, че независимо как изглеждаме, можем да бъдем с добро сърце. Не трябва да се учудваме, че зад това прекрасно анимационно преживяване стоят класиците Pixar. Второто място получи красивата приказка Raya: The Last Dragon, разказваща историята на смелата принцеса Рая. Класическа анимация, завладяващи музика и интересна история – за никого не е изненада, че Disney са създатели на тази лента.

На трето място се класира продължението на култовия филм от 90-те години Space Jam: A New Legacy, в който границата между реалния и анимационния свят се преплитат, а любимите ни Bugs Bunny, Daffy Duck и компания се вихрят на екрана по своя леко откачен, но забавен начин. Ако се чудите дали оригиналът все още е по-добрият, или ъпдейтът си заслужава, има само един начин да разберете.

 

Let’s dance

 

В двете ни музикални категории конкуренцията също бе супер интензивна, но публиката даде своя категоричен глас. В категорията „Най-добър албум“ Billie Eilish e безспорен победител и триумфира с над 36% от общия вот. Прекрасният Happier Than Ever, с който тя поведе класацията, e вторият студиен албум на младата звезда, отличаващ се изключително искрени текстовете и нежни мелодии. Второ място бе отредено на ветераните Foo Fighters с Medicine at Midnight – десетия студиен албум на бандата, който е перфектното допълнение към поп и хард рок дискографията им. Трета позиция зае любимката ни Lana Del Rey с красивия и лиричен албум Chemtrails Over the Country Club.

В класацията, която е доста по-близка до нас – „Популярен български сингъл“, първо място зае DIVNA със своя сингъл „Сега“, следвана от дебютантите в класацията Tri O Five и песента Organic. Само с няколко гласа по-малко публиката постави на трето място hard core бандата ONE DAY LESS и песента им Humanity.

 

Играя, следователно съществувам

 

Всички статистики показват, че геймингът е тук и ще остане задълго, ставайки все по-неразделна част от нашето ежедневие. Дори след края пандемията ангажираността и приходите се очаква да запазят позитивната си траектория. А през тази година се прогнозира гейминг индустрията да генерира приходи в размер на приблизително 190 млрд. долара. На пазара могат да се намерят изключително качествени заглавия, което направи избора в категорията „Най-добра видеоигра“ изключително оспорван.

Победителят може да е само един! С огромно мнозинство Resident Evil: Village, най-новата игра от поредицата, завоюва първото място. Създателите на хорър играта заслужават нашите адмирации, защото успяха да извадят леко доскучаващата поредица от забвение и да привлекат както die hard фенове, така и нови почитатели. Второ място с 25% е за шутъра Far Cry 6. Играта на Ubisoft е толкова комплексна и добре направена, че дори успя да спечели титлата Action game of the year на тазгодишното издание на най-голямото изложение за игри gamescom. Трето място в тази категория е отредено на Ratchet&Clank: Rift Apart – класически екшън платформър, който се хареса на всички поколения геймъри.

Положението в категорията „Мобилна игра“ е сходно. League Of Legends: Wild Rift, която направи своя зашеметяващ дебют през 2020, зае убедителното първо място в геймърските ни категории с над 46% от общия вот, след нея се нарежда Ghost Beat (17.2 %) и трето място бе отредено на супер нашумялата Another Eden (11.6 %).

 

Мобилен софтуер за по-добър свят

 

В категория „Най-добър мобилен софтуер“ първите три места със сигурност са създадени, за да направят живота ни по-добър. Безапелационно първото място зае Voice Dream Reader – определено  най-доброто приложение за преобразуване на текст в говор в момента, като програмката може да „прочете“ информация от почти всеки цифров източник, независимо дали е уеб страница или PDF. Второ и трето място си поделят две други полезни приложения – 1Blocker (21.03 %) и Pacer (19.2 %).

 

Подкастът – любимият спътник в ежедневието

 

Подкаст категорията включихме за първи път през 2020 г. и сме щастливи, че този толкова интересен сегмент набира все по-голяма популярност и в България. Наша цел е не само  да разберем кой от родните подкасти ви е любим, но и за да стимулираме развитието на този жанр и да ви запознаем с някои от най-слушаните и информативни предавания в родното онлайн пространство. И тук е моментът за аплодисменти, защото големият победител е „Свободно падане“ на Лили Гелева – един подкаст, който за по-малко от година, благодарение на интелигентното си съдържание и прекрасната водеща се превърна в един от предпочитаните от българската публика. Благодарим ви и че за втора година гласувате за HiCast – подкаста на сп. HiComm, който този път зае достойното второ място с 24.4 % от вашите гласове, и честито на още един смислен подкаст „Свръхчовекът с Георги Ненов“, който се нареди на 3-то място с близо 17% от вашия вот!

Това е всичко от нас – благодарим ви за ентусиазма, подкрепата и гласовете. Ние сме нищо без читателите си и вашият вот отново даде облика на развлекателния и технологичния пейзаж през изминалите 12 месеца.

Да се готви 2022 година!