Най-голямото технологично събитие е към своя край. Официално той ще настъпи утре (12 януари), но вече преминаха всички официални премиери и сякаш почти всеки един нов продукт, независимо колко странен е, получи своя миг. Ако е успял да впечатли достатъчно публиката или инвеститорите, може би и много повече от това.

Истината е, че в момента технологиите и компаниите, които ги създават, се намират в интересна ситуация. Джаджите са все по-добри и можещи, но това става постепенно, без сериозни скокове. Вероятно ще настъпи промяна, когато изкуственият интелект се развие до нужното ниво, а на улиците започнат да излизат първите напълно самоуправляващи се коли, но днес сме във вихъра на битки на мегапиксели и умни асистенти. И в това няма абсолютно нищо лошо, защото днес всички устройство около нас са по-умни (в определени нива), а телефоните ни правят абсолютно впечатляващи снимки.

Това, което понякога ни липсва, е тръпката от почти фантастичното. Обещанието за нещо различно и много смело. Когато технологиите бяха относително непознато поле, а много от компаниите тепърва прохождаха в него - тогава рисковете бяха големи. Днес те са присъщи за стартиращите и по-малки производители, които правят опити да изпъкнат, да се отличат. И тук идва чарът на CES. Използвам тази дума в най-пълния ѝ смисъл, за да опиша онези странни устройства и джаджи, които дори може би никога няма да видим на пазара (или поне не масово), но имат приключенското в себе си.

Разбира се, на CES 2018 видяхме страхотни неща от големите производители – бъдещето на телевизорите (близко и по-далечно), автомобилите и дори смартфоните, но тук ще си говорим за чаровните и щури джаджи. Тези, които гледат утрешния ден с по-интересни очи – независимо кой седи зад тях.

Vivo

Съгласявам се, че това не е чак толкова щура технология, но е сред най-очакваните за тази година. И докато бяхме вперили поглед в големите производители да я демонстрират в най-скъпите си телефони, всъщност я видяхме за първи път в прототип на китайския производител Vivo. Става въпрос за сензор за пръстови отпечатъци, вграден в самия дисплей на телефона.

Днес го съобщаваме като нещо относително стандартно, но технологията е футуристична. Това разбиране за нея обаче ще изчезне през следващите месеци, когато очакваме да я видим в готови продукти и в смартфоните на други компании. Кой ли ще се справи най-добре?

Холограмата

Hypervsn Wall на Kino-mo е технология, която разчита на различни модули (наподобяващи витла) с програмируеми LED светлини, които да създават холографска картина с размер до три метра. Всеки един модул струва 3200 долара, като все още не знаем кога е пазарната премиера. Но пък спомняте ли си „Завръщане в бъдещето 2“ и акулата?

Носеща се вана

Ваната, покрита с мрамор, е дело на Toto. Тя е бъкана с технологии, но има още нещо, което я отличава от останалите – симулира усещането, че се носите из Космоса. Вградени двигатели повдигат краката ви над дъното на ваната, а LED светлините добавят допълнителен звезден ефект. Цената е 19 000 долара и ще е налична през втората половина на годината.

Кучето робот

Sony Aibo 2018 е симпатичен робот куче. Той разполага с изкуствен интелект, за да може да разпознава и отговаря на различни членове на семейството. Свързан е към облака и може да запаметява и обработва всичко, което научи от живота си с вас. За да бъде по-полезен. Все още не знаем цената му и кога ще е пазарната премиера, но звучи леко страшно.

Project Linda

Лаптоп, който се задвижва от смартфона Razer Phone. Апаратът се плъзга на мястото, където обикновено се намира тракпадът, и на практика го замества със своя тъчскрийн. Връзката с докинг станцията става чрез USB-C порта на телефона. Дизайнът е такъв, че дори страничният скенер за пръстови отпечатъци на Razer Phone е достъпен, когато го монтирате там.

Станцията има собствен 13.3-инчов Quad HD дисплей, на който може да извадите екрана на телефона или пък да го ползвате като втори екран при някои игри и приложения.

Характеристиките се допълват от 720p уебкамера, втори USB порт, микрофон и 3.5-милиметров аудио жак, какъвто самият телефон няма. Вградената 53.6 Wh батерия може да захрани смартфона три пъти. 200 GB е наличното място за съхранение, а теглото на цялата станция с телефона е 1.25 кг.

Стената

Тhe Wall е нов 146-инчов модулен телевизор на Samsung, който напълно оправдава името си. Той няма рамки около дисплея и предлага модулен дизайн, който ще позволи на потребителите да създадат телевизора с точния размер за нуждите им.

The Wall разчита на технологията MicroLED, която, подобно на OLED, позволява всеки отделен диод да разчита на собствена светлина. Всъщност всеки е съставен от по-малки червени, зелени и сини пиксели, които излъчват собствена светлина. По този начин цветовете са наситени, а черното е истински черно. Благодарение на възможностите си MicroLED може да се превърне в сериозен конкурент на OLED технология.

Nanoleaf

Светлинните панели, които се оформиха като хит през 2017 година, както казват самите Nanoleaf. Новата им вариация е от квадратни плочки – все още нямат име и цена, но звучат наистина добре. Всеки панел е чувствителен на допир, което означава, че можете да го изключвате, включвате или да намалявате светлината само чрез докосването му. Или директно да смените цвета му.

Основната станция има вграден микрофон, за да могат светлините да реагират на музиката, както и сензор за движение. Той носи приятния ефект панелите да светват, когато минавате покрай тях. Компанията планира да отвори софтуера и за външни разработчици, което да разшири светлинните ефекти, като например добавяйки симулация на гръмотевична буря.

Най-голямата новост обаче е възможността да запълните цяла стена с тези панели. Преди можеха да се навържат до 30 триъгълни панела, а сега - 1000. На всеки 60 обаче трябва да се добавят още източници на енергия, за да се достига максималната яркост.

Автономният куфар

През 2018 не би трябвало да дърпаме куфара си, нали? В крайна сметка защо се развиват технологиите, ако не да ни помагат. Куфарът ForwardX CX-1 може да ви следва с до 11 км/ч - както вярно куче. Това става чрез вградена камера, която му помага да следи собственика си. Ако все пак куфарът ви загуби от полезрението си, налична е и гривна, по която да ви открие. Тя също сигнализира, ако някой просто грабне послушния ни приятел.

В момента куфарът има и някои проблеми с баланса си, но като цяло е почти завършен продукт, който може би ще бъде наличен за продажба още тази година.

L'Oreal UV Sense

Малко устройство, което можете да закрепите дори на нокътя си. Както подсказва името, то събира информация и ви уведомява за количеството UV лъчи, на което сте изложени. По-интересното тук е, че то няма батерия и е с размери 2 мм дебелина и 9 мм диаметър. Джаджата работи с приложение, налично за iOS и Android, като комуникацията става чрез NFC. Цената ѝ е под 40 долара.

Навиващият се телевизор

Един от първите телевизори, които видяхме на CES 2018, беше като излязъл от фантастичен филм. 65-инчовият OLED екран на LG може да се навива като вестник. Така, когато не го използвате, той се навива на руло в саундбара си само чрез натискането на един бутон на дистанционното управление. Постижението е много сериозно, особено когато вземе предвид, че на CES 2016 корейският производител показа 18-инчов HD модел.

И още нещо - новият телевизор от бъдещето може да не се показва изцяло, а в пропорция 21:9 и така, когато гледате филм в този формат, няма да има черни ленти под и над картината.

Умната четка за зъби

Как можеш да накараш дете да прави нещо, което не му е интересно? Като го превърнеш в игра. Това е идеята, която имат от Kolibree с тяхната умна четка за зъби Magik. Използвайки компютърно зрение, следене на движението и предната камера на смартфон, Magik оформя цяла игра, когато детето мие зъбите си.

Тя се нарича Magik Mirror и докато малчуганът се грижи да се опази от кариеси, на екрана на телефона (чрез предната камера) се бори със зли чудовища. За да ги победи, той ги обстрелва с балончета. Чудовищата обаче постоянно бягат из екрана, което означава, че детето трябва да мести четката по зъбите и из устата си, за да ги обстрелва. Идеята е, че така детето прави необходимите движения, с които почиства зъбите си, но замаскирани като игра.

В момента изглежда странно използването на самартфон, но компанията има идея да изработи и цяло умно огледало, което да потопи хлапето още повече в играта. Цената на четката ще бъде “под 30 долара”.

Футуристичните очила

Google Glass не беше успешен продукт, но това не означава, че никой друг не може да се пробва в тази сфера. Сред смелчаците е Vuzix с модела Blade, в който е интегриран и умният асистент Alexa.

Blade наподобяват слънчеви очила, но се различават от тях по това, че изобразяват информация директно върху стъклата си. Джаджата има още вградена камера, микрофон, а на страничната рамка - сензорна повърхност за управление. Информацията се получава от Android или iOS устройство, а дизайнът е относително стандартен, макар Blade да са по-големи от стандартните модели.

3D принтерът

Спомняте ли си дебюта на 3D принтерите? А цената им? XYZprinting иска да направи полезното устройство още по-достъпно за потребителите. Това става чрез едноцветния da Vinci Nano, който има цена 229 долара и наистина компактен размер. Моделът е напълно защитен и е лесен за ползване чрез функции за автоматично настройване и автоматично зареждане.

Смесителят

Може би последното нещо, което сте очаквали да бъде “умно”, е кухненският смесител. Компанията Delta разбива тези представи с модел, който работи с асистента Alexa. Благодарение на това можете да му отправят гласови команди - да пусне водата, да я спре, да пусне точно количество вода или да промени температурата ѝ.

Интелигентната тоалетна

Разбира се, че има и нова умна тоалетна чиния. Тя е дело на Kohler и може сама да пуска водата, без да трябва да натискате какъвто и да е бутон, има нагревател за краката ви, вградено биде, изсушаване чрез топъл въздух, контрол върху миризмите, пуска музика, нощна светлина и контрол върху температурата на повърхността за сядане.

О, също можете да помолите Alexa да пусне водата за вас. Всъщност асистентът на Amazon има солидно присъствие в банята и може да бъде открит още в умно огледало и душ кабина от същата компания.

Съмнителните обещания

Хм, какво ли е това леко плашещо устройство, което се поставя на главата? Това е Modius и неговата задача е да ви помогне да отслабнете. Джаджата изпраща електрически импулси, с които стимулира определена част от мозъка, която може да намали апетита и така - килограмите.

Производителят твърди, че само един час на ден е достатъчен, за да започнат да се забелязват резултати. Ако звучи прекалено оптимистично, цялото устройство всъщност е такова. Най-сигурният начин продължава да бъде комбинацията от спорт и добра храна.

Foldimate

Машина със сериозни размери (като по-голям шкаф), очаквана цена около 1000 долара и относително скучен дизайн. Това е новият ви най-добър приятел, ако търсите нещо, което да сгъва изпраните дрехи вместо вас. Foldimate може да сгъне прилежно между 20 и 40 дрехи (и чаршафи, кърпи и други) за по-малко от пет минути. И това си е впечатляващо.

По-малко впечатляващо е, че се очаква в края на 2019 година, а чорапите и бельото са непосилни за нея неща.

Somnox

Възглавница с формата на бъбрек, която диша. Страшно, нали? Всъщност трябва да е точно обратното - Somnox трябва да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-добре. Идеята е, че гушкате възглавницата бъбрек, а тя настройва ритъма на собственото си “дишане” към вашето. Това спомага за по-бързото отпътуване към Страната на сънищата.

Коланът спасител

Hip’Air има интересно хрумване - колко по-добре би било, ако човек може да разчита на въздушни възглавници, които да омекотят удара, ако се спъне и падне? Явно компанията си дава отговор “невероятно по-добре” и създава колана Hip’Air.


Всъщност от производителя виждат неговото приложение основно при възрастните хора, за които инцидентните падания могат да бъдат не само често срещани, но и много по-опасни. Ако се случи, от колана излизат две въздушни възглавници, които, ако се доверим на компанията, обират около 90% от удара. Цената е 600 долара, а продажбите в Европа започват от тази пролет. О, коланът трябва да се зарежда всяка седмица.

Kevin

Когато Кевин остана сам в къщи, той се справи по отличен начин с крадците. Със сигурност умният говорител със същото име няма да бъде толкова изобретателен в отбраната, но и той е натоварен с тази отговорна задача. Kevin обаче разчита на мигащи светлини, телевизионни и други звуци.

Kevin е дело на швейцарската компания Mitipi и ако съдим по предния му панел, по нищо не се различава от всички останали умни говорители. На гърба му обаче са LED светлини, насочени в различни посоки. Чрез тях джаджата може да симулира движение - сякаш човек взаимодейства с различни източници на светлина. Kevin може да симулира и гледане на телевизия, да възпроизвежда силни звуци и т.н., за да направи дома да изглежда жив дори когато няма никой в него. Цената му ще е между 200 и 250 долара, а дали ще се справи също толкова добре като малчугана Кевин от филма, предстои да разберем.

Безжично зареждане

Истинското безжично зареждане идва на CES, но само за някои устройства. PowerSpot, който има одобрението на FCC (Федералната комисия по комуникации, САЩ), зарежда напълно безжично устройства на разстояние между 60 см и 24 метра (според джаджите). Към момента технологията се справя добре с устройства като клавиатури, дистанционни и джаджи, които изискват нисък заряд, като различни сензори от умния дом.

Разбира се, желанието на почти всеки потребител е да зарежда така и телефона си. Тук обаче ситуацията става по-сложна, тъй като тези важни за нас устройства изискват по-сериозен заряд. Към момента от Powercast нямат готов вариант на своя предавател, който да се справи с тях, но усилено работят по това. Все пак днес остава само решението със зарядна Qi станция. Но може би някой ден...