Производителите на смарт устройства с Android все още ъпдейтват джаджите си до последната версия Android 5.1, а ние вече знаем коя е следващата и очакваме Google да я покаже скоро.

Единственото, което е ясно на този етап е, че тя ще носи името Android M.

Не знаем много неща за следващата версия на "робота", но знаем какво бихме искали да видим в нея, както и какво да очакваме.

 

1. По-добър Google Wallet

От години Android телефоните пристигат с поддръжка на NFC, но мобилните разплащания със системата не станаха толкова популярни. Всичко се преобърна, след като Apple представи iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които предлагат Apple Pay. След това Samsung пусна собствена версия - Samsung Pay - която ще видим много скоро. Очакваме Android M да донесе по-добър Google Wallet с много нови функции, включително поддръжка на скенери за пръстови отпечатъци, които стават все по-разпространени.

 

2. Сигурност

Най-големият проблем (и предимство едновременно) на Android е сигурността. Фактът, че всеки може да си инсталира каквото пожелае, от където и да е свалено, който и да го е разработил… е предимство и недостатък. Точно поради тази причина в магазина за приложения има десетки антивирусни - нещо, което не съществува в Apple App Store и Windows Store. Първата крачка в посока решаване на този проблем дойде с Android For Work, която помага да се разделят “бизнес” и “личната” част в едно устройство. Всъщност първо чухме за Android M в един случайно пуснат ъпдейт за Android For Work, който след това бързо беше свален.

При всички положения сме убедени, че Google работи усилено по подобряване на сигурността при платформата, за да може да се избегнат случаите на заразяване с вируси. Освен това си личи и фокусът към корпоративните средите, където BlackBerry само до преди няколко години беше лидер.

 

3. Android навсякъде

Повече от ясно е, че Google не иска да е само в телефона или таблета ни. Google (а и всички софтуерни гиганти) искат да са навсякъде.

 

От Маунтин Вю вече са разположили Android на китките ни и на телевизорите ни. Според един слух новите автомобили с Android всъщност ще идват именно с инсталиран Android M, при това без да се изиска свързване със смартфон.

Освен това би било интересно ако Android Wear потръгне и се слее по някакъв начин с Android M.

 

4. Подобрени известия

Всички Android потребители знаят за този проблем. Имате едно известие от Viber и трябва да го премахнете от всичките си устройства - смартфон и два таблета с един акаунт, например. Би било хубаво Google да поработи по унифицирани уведомления, така че ако получим известие на смартфона и го прочетем, то автоматично да се махне и от другите ни устройства. Или пък да имаме опции това да важи само за определени приложения. Изборът винаги е предимство.

 

5. Ultra power saving режим навсякъде

Някои от производителите като Samsung вече предложиха специален режим, наречен Ultra power saving mode, който прави екрана черно-бял и изключва мобилния интернет, както и други жадни за енергия приложения, за да може батерията да издържи още повече. Хубаво би било, ако Google реши да внедри функцията по подразбиране в Android M. 

 

Какво знаем за Android M?

 

Дата на излизане

По принцип Google представя основните си версии на Android към края на годината. Но към края на този месец (28-29) Google организира традиционната годишна конференция на разработчиците Google I/O, където също е възможно да видим Android M.

 

Каква ще е версията на Android M

Все още не е ясно дали Android M ще представлява основна версия (Android 6.0) или ще е част от Lollipop, т.е. 5.2. Тъй като Google ще я представи сега на Google I/O, то тук по-скоро говорим за подверсия на Lollipop.

 

Какво ще е пълното име на Android M?

Името също не е напълно ясно. Предполагаме, че Google ще направи както с Android L - първо обявяване само на съкращението “L”, а след това и цялото име “Lollipop”. 

Ето и възможните имена:

Android M&Ms (Google вече партнира с Nestle и пусна версия с името KitKat)

Android Marshmallow

Android Macaron

Android Mud Cake

Android Mentos Mint

Android Muffin

Android Malster

Android Milky Way

Android Mars

 

А вие какво искате да видите в Android M?

Прочетете: Защо всеки трябва да има портативно зарядно?

Тагове: