Само преди дни Qualcomm обяви своя чипсет Snapdragon 855 по време на събитието си Snapdragon Summit. Той добавя 5G свързаност, както и поредица от други важни ъпгрейди, сред които по-добър мобилен гейминг и развит изкуствен интелект. Като редовен доставчик на чипове за Android моделите от висок клас, Qualcomm закономерно се очаква да бъде в основата на повечето флагмани от 2019 г. Ето защо смело можем да предположим, че именно Snapdragon 855 ще бъде ядрото на някои от най-добрите смартфони на следващата година.

OnePlus 7

Всеки OnePlus телефон до момента е ползвал чипсет на Qualcomm, тоест е логично да очакваме и новият флагман OnePlus 7 да разчита на този процесор - нещо, за което намекна дори самата компания. Засега OnePlus нарича модела просто "следващия си смартфон", но няма съмнение, че става въпрос за OnePlus 7. Очакванията са той действително да ползва най-новия чипсет от серията Snapdragon, но пък да не предлага 5G връзка. Слуховете твърдят, че OnePlus ще запази 5G като екстра за по-следващия си модел, насрочен за втората половина на 2019 г., така че ще се наложи да почакаме малко, преди да усетим най-добрата полза от Snapdragon 855. OnePlus вече потвърди, че първият ѝ комерсиално достъпен 5G модел ще се предлага в Съединените щати и във Великобритания (там в партньорство с оператора ЕЕ), но кога точно ще стане това, не се знае. Надяваме се да научим повече в първите месеци на 2019 г.

Samsung Galaxy S10

С наближаването на премиерата му, слуховете около Samsung Galaxy S10 се множат. Един от тях гласи, че със сигурност новият флагман ще ползва в една от своите версии чипсета Snapdragon 855.

По традиция Samsung включва чип от серията Snapdragon в някои вариации на флагманите си, като обикновено това става на регионален принцип. Така например при серията Samsung Galaxy S9 компанията използва чипсета на Qualcomm в американската версия и в някои от другите допълнителни ревизии на устройството. Ако живеете в Европа, можехте да се сдобиете само със Samsung Galaxy S9 с Exynos 9810. Засега не е ясно дали тази тенденция ще продължи с Galaxy S10.

Samsung присъстваше на Qualcomm Snapdragon Tech Summit 2019, където видяхме анонса на Snapdragon 855. Последното означава, че по всяка вероятност е предвидено да го видим в следващия флагман. Както Samsung Galaxy S10, така и Galaxy S10 Plus се очаква да бъдат обявени на специално събитие, което ще се състои на 20 февруари. Премиерата им ще бъде през март. Техният събрат Samsung Galaxy Note 10 също може да ползва Snapdragon 855.

Google Pixel 4

За разлика от Samsung, Google не присъства на Snapdragon Summit, но до момента компанията на практика прегърна процесорната мощ на Qualcomm за цялата си Pixel серия. Естествено за момента липсва каквато и да е конкретна информация, свързана с Pixel 4 - той ще стане актуален едва през средата на 2019 г. Най-вероятно обаче за пореден път той ще работи с топ чипсета на Qualcomm.

LG G8

Кога ще видим анонса на следващия флагман на LG все още е под голяма въпросителна. Възможно е LG G8 да се появи на Mobile World Congress през февруари, което пък почти автоматично го прави ползвател на Snapdragon 855. Причината за това заключение е проста: всеки скорошен флагман на южнокорейците от последните години ползва актуалния чипсет на Qualcomm, затова не виждаме защо традицията да не бъде спазена и за LG G8.

Moto Z4

Въпреки че Snapdragon 845 беше широко достъпен, когато Moto Z3 излезе на пазара, моделът дойде с по-стария Snapdragon 835 чип. Означава ли това, че следващият телефон на Motorola ще използва Snapdragon 845, а не неговият наследник? Не мислим така.

Според източник, цитиран от авторитетния форум XDA Developers, Moto Z4 вече е в процес на разработка и той ще ползва новия чипсет от Qualcomm. Информацията е от края на ноември и според нея телефонът ще работи със Snapdragon 8150. Днес вече знаем, че това бе кодовото название на модела, официално анонсиран като Snapdragon 855. Moto Z4 за момента все още е предмет повече на спекулации, отколкото на реални данни, но вероятността да го захранва следващия голям хит при мобилните чипове е значителна.

Нещо ново от HTC

Какво точно планира да направи HTC, за да се задържи в бизнеса със смартфони, е доста неясно, но очакваме компанията да продължи да залага на най-доказаното име в мобилните мощности и при следващия си телефон. Може би HTC ще се възползва от присъствието си на Mobile World Congress догодина. Може би там ще чуем и видим нещо повече за наследника на HTC U12 Plus. И може би той ще бие с честотата на новия чипсет на Qualcomm.

Sony Xperia XZ4

Вече видяхме първото изтичане на информация за предстоящия Sony Xperia XZ4 (като тройна задна камера, което е доста впечатляващо като се има предвид, че с изключение на двойната камера при Sony Xperia XZ2 Premium, всички предни флагмани на Sony имат само една), но засега не знаем какъв ще бъде чипсетът, който ще го захранва. Ако Sony следва нормалния си цикъл на анонси, можем да очакваме Sony Xperia XZ4 да е сред първите модели, които ще прегърнат Snapdragon 855. Ако японската компания планира да анонсира флагмана си на MWC 2019, повече от логично е да предположим, че в неговата основа ще бъде именно Snapdragon 855.

Тагове: