Както съобщихме още вчера, новият мобилен чипсет на Qualcomm, Snapdragon 855, беше официално обявен. Днес получаваме повече детайли около процесора.

Snapdragon 855 е първият мобилен CPU, поддържащ мулти гигабитов 5G, и един от първите чипове, създадени на 7-нанометрова архитектура. Той има вграден X24 LTE модем, който позволява трансфер през наскоро отворените mmWave честотни линии, които осигуряват до 20 пъти по-бърза средна производителност в сравнение с днешните телефони и мрежи. Разбира се, производителите ще преценяват дали ще се възползват от тази функция, което означава, че със закупуването на захранен от Snapdragon 855 смартфон може и да не получите достъп до по-бързите скорости за трансфер на данни.

Новият процесор на Qualcomm също така поддържа WiFi 6 (802.11ax), който обещава по-висока скорост. Освен това в пакета е включен и mmWave WiFi чрез 60-гигахерцовата платформа на Qualcomm, базирана на 802.11ay стандарта, която обещава скорости до 10 Gbps.

Със Snapdragon 855 ще бъде подобрена и работата на безжични слушалки благодарение на усъвършенстваната поддръжка на Qualcomm TrueWireless Stereo Plus технологията. Тя е оптимизирана за максимално ниско забавяне на излъчвания сигнал между лявата и дясната тапичка и подобрява енергийната ефективност на слушалките за по-дълъг живот на батерията.

По отношение на изкуствения интелект и тук Snapdragon 855 идва с големи подобрения. В него намира място 4-то поколение мултиядрен AI енджин на Qualcomm. На теория той е способен да извърши 7 трилиона операции в секунда и да представи три пъти по-добра AI производителност от Snapdragon 845.

Новият флагмански чипсен идва и с нов ISP процесор в лицето на Spectra 380. Той позволява хардуерно-акселерирано компютърно “зрение”, което да се справи със задачи като разпознаване на обекти, докато снимате. Spectra 380 ще позволи класифициране и сегментиране на обекти дори в реално време в 4К HDR и при 60 кадъра в секунда. Това означава, че Snapdragon 855 е достатъчно мощен да различи хората от фона на сцената и дори да приложи филтри или ефекти като при зелен екран към видео ви - и то в реално време. Spectra 380 поддържа и видеозапис в популярния HDR10+ стандарт в повече от 1 млрд. цветови нюанса, а освен това може да записва изображения от няколко камери едновременно.

Snapdragon 855 прилага хардуерна акселерация и за по-добро съхраняване на данни. За целта процесорът използва кодиране на файлове във формата HEIF, който ги прави 50% по-малки.

Геймърите също не са забравени. С новия процесор Qualcomm представи и Snapdragon Elite Gaming experience, който обещава мобилен гейминг в true HDR.

На хартия тези спецификации изглеждат впечатляващи. Скоро ще видим дали те отговарят на очакванията и обещанията.

Тагове: