Дойде и това време от годината. Apple по принцип организира около 3 главни събития на година - Годишната конференция за разработчици WWDC през юни, септемврийско събитие за iPhone и октомврийско за iPad.

Е, времето за WWDC 2015 дойде, а с него дойде и моментът за обзорен материал на всичко, което се очаква да видим на събитието.

 

1. Нов MacBook

По принцип Apple представя новите си MacBook компютри именно на събитието WWDC. Този път обаче не е ясно какъв точно MacBook ще видим. Новият “MacBook” с Force Touch беше представен на официалното извънредно Watch събитие по-рано тази година. Няколко месеца по-късно видяхме и обновен MacBook Pro с новия тъчпад, както и по-евтин iMac. Не е ясно какъв точно и дали въобще ще видим нов компютър от Apple на това събитие. Единственият необновяван Mac остана MacBook Air. Ако ще има компютър, то това ще е именно той, а ъпгрейдът ще е по-скоро малък - евентуално нов процесор.

 

2. Apple TV

Почти сигурно е, че звездата (хардуерна) на събитието ще бъде обновеният set top box Apple TV. Очакваме много - поддръжка на 4K видео, нова операционна система, нов метод на работа, ново дистанционно, нова абонаментна ТВ услуга, за която се говори от години. Освен това Apple TV може да пристигне и в три цвята, подобно на iPhone, Mac и iPad - светло и тъмно сиво, и златно.

 

 

3. iOS 9

Това, което всички маниаци на Apple чакат, е новата операционна система iOS 9. Apple традиционно я показва точно на WWDC и всички слухове сочат именно към тази дата.

iOS 9 ще е операционната система, която ще дебютира през септември официално с iPhone 6S и iPhone 6S Plus. Очакваме я и в други устройства - iPad и iPod. Сега ще бъде пусната бета версия за разработчици и други тестъри, а официалната ще се появи по-късно.  

 

Смята се, че iOS 9 няма да предложи огромен списък с нови функции, а ще се фокусира предимно върху стабилността, изчистването на бъгове и цялостното премахване на лага. Освен това има и друга приятна изненада - iOS 9 ще работи перфектно и на значително по-стари устройства. Твърди се, че Apple ще пусне ъпдейт и за вече “античните” iPhone 4S и iPad 2. По този начин компанията за пореден път ще намигне на силната фрагментация на конкурентната Android. iPhone 4S ще е телефон, който получава ъпдейти 5 години подред.

 

4. OS X …

Освен iOS 9, на събитието ще дебютира и новата версия на десктоп операционната система OS X. Не е ясно какво точно име ще носи тя. Ясно е обаче, че OS X 2015, подобно на iOS 9, ще бъде по-скоро ъпдейт за стабилност и изчистване на бъгове, отколкото такъв за тотална промяна, както беше миналата година с OS X Yosemite.

Очакваме и различни визуални промени, както и добавяне на Control Center от iOS, който вече видяхме в изтекъл скрийншот.

 

5. Beats Music

Beats Music най-накрая ще получи пълна интеграция в iTunes и ще бъде прекратена като отделно приложение. Има и друга теория - ще запази брандинга си и приложението “Music” ще се превърне в Beats Music, но това е малко вероятно.

 

Очакваме и обновеното Music приложение, което също видяхме в изтекли скрийншоти. Говори се и за нови цени за абонаменти, както и за версия за Android, което ще е абсолютен прецедент, тъй като на този етап единствените Apple програми, достъпни за други операционни системи, са iCloud Drive и iTunes.

 

Какво няма да видим 

На събитието WWDC със сигурност не очаквайте нов iPhone или iPad. Прокрадваха се слухове за iPad Pro на събитието, но вярваме, че премиерата му по-скоро ще се случи през октомври, когато се представят и обновените версии на iPad и iPad Mini.

На събитието няма да видим и нов Apple Watch. Спекулира се, че Apple ще представи нови каишки на септемврийското събитие, но дали слуховете са истина, предстои да разберем.

А вие какво искате да видите на WWDC?

Изображения: 9to5Mac, PocketLint

Прочетете:  5 неща, които искаме да видим в Android M

Тагове: