Нуждата от качествени слушалки е рядко по-добре изразена в сегмент, различен от геймърския. Помислете сами – независимо дали искате да се потопите в поредното приключение, без да пречите на околните, или играете онлайн шутъри, където всеки звук може да бъде от потенциалния враг, добрите слушалки са ваш верен помощник. А ако все още не сте се спрели на даден модел, на помощ ви се притича компанията Astro Gaming, подразделение от голямото семейство на Logitech – марка, която едва ли се нуждае от допълнително представяне.

Подобно на останалите предложения от геймърския каталог на Astro Gaming, слушалките Astro A40 са насочени преди всичко към онези потребители, които обичат да прекарват по-голямата част от времето пред компютъра или конзолата в игра на различни заглавия. Не че ако не сте сериозен геймър, не бихте могли да се възползвате от Astro A40, просто шансовете да се заинтригувате от комплекта са по-големи, ако обичате РС и видеоигрите.

Комбо пакетът Astro A40 + MixAmp Pro включва чифт слушалки и въпросния пулт-усилвател. Вместо просто да включите слушалките във вашето PC, PS4 или Xbox One, първо ги прекарвате през него, което подобрява значително качеството на звука и ви дава цяла плеяда от опции за фина настройка.

Слушалките се съхраняват в много стилна кутия, на чиято лицева страна виждаме снимка на модела заедно с най-важните характеристики: съвместимост с широк кръг конзоли и РС; 4 различни режима на EQ, оптимизирани за различни жанрове игри; и пулта. Когато тръгнете да разопаковате кутията, веднага ще разберете, че тя не е просто картонен амбалаж, който ще се изхвърли, а място, където може да съхранявате слушалките и пулта, когато не ги ползвате. Страните на кутията са доста дебели и предпазват нейното съдържание, а затварянето ѝ става с магнитна закопчалка, която е изключително готина. Когато отворите горния капак, пред погледа ви се появяват самите слушалки, които почиват кротко във вътрешен пакет. В лявата половина на пакета пък е скритото оръжие MixAmp Pro.

С някакво почти религиозно преклонение изваждаме подложката на слушалките и Astro A40 най-сетне са в ръцете ни. Първото, което ни прави впечатление, е колко големи са чашките. Забравете за всякакви компактни модели, това тук е направено, за да покрие ушите ви и да ви изолира изцяло от външния свят. Всъщност чашките наистина са огромни и ако сте с по-малка глава, дори може да се окажат малко неудобни. Едно обаче е безспорно – Astro A40 са геймърски слушалки и тежат на мястото си. Буквално.

Въпросните чашки са изключително леки и удобни и противно на притесненията, че покритието ще запарва, дори продължителните сесии със слушалките няма да ви изморят. Конструкцията на самите слушалки е от леки премиум материали, а адаптацията към тях е бърза и безболезнена - все неща, които осигуряват първокласен комфорт както за ежедневна употреба, така и за видеоигри. Това безспорно е голям плюс, тъй като последното нещо, което бихте искали, е някоя деликатна структура, която да се разпадне в ръцете ви след първата по-сериозна интервенция. Сменяемият микрофон може да се постави от предпочитаната на потребителя страна на слушалките или да се свали напълно, ако не го ползвате.

Закономерно нищо от това не би имало значение, ако качеството на звука не е на ниво, но и тук Astro A40 се представят отлично. Всички типове звуци се чуват много добре, като ниските и високите сякаш са малко по-чисти от средните. При гледане на филми няма никакъв проблем и както репликите, така и околните ефекти се чуват ясно и отчетливо. Онлайн игрите, в които е нужна непрекъсната комуникация, също не затрудняват слушалките. Във всеки един от случаите Astro A40 се държат отлично, пресъздавайки с висока достоверност съответното звуково съдържание. Възпроизвеждането на 7-канален звук през две слушалки е доста трудно начинание, но в този случай Astro Gaming са се справили отлично. Когато имате такова съдържание, слушалките успяват доста добре да регистрират точната посока, от която идва звукът, и в резултат на това чувате различни нюанси, а не стандартното стерео съотношение ляво-дясно. Микрофонът също върши чудесна работа, като останалите играчи отново потвърждават качеството на идващия от Astro A40 говор.

Скритият коз в комплекта безспорно е пултът MixAmp, който вече е в своето четвърто поколение. Новата версия има хоризонтално разположение на интерфейса, който отново е доминиран от две врътки: една за общия звук и една за звука при игра и чат. Между тях има един бутон, който превключва между съраунд и стерео звук, а под него втори за четирите EQ настройки. Дотук всичко е максимално изчистено и интуитивно. На гърба на MixAmp има превключвател за връзка с РС и PS4, както и портове за оптично аудио, USB порт, AUX и два FireWire порта. В кутията ще откриете 2.5-мм жак, USB кабел и кабел за оптично аудио. За повечето потребители най-важни са портовете именно за последните две връзки. Ако свържете конфигурацията към вашето РС, трябва да свържете компютъра и пулта с USB кабел, а пулта и слушалките с аудио кабел. Ако ще играете на PS4, нещата са малко по-сложни: вържете оптичния аудио кабел за вашата конзола; включете USB кабела също в нея; след което включете двата кабела в пулта и го свържете със слушалките с аудио кабел.

По подразбиране MixAmp ви дава 4 EQ опции: Astro, Flat, Balanced и Tournament. С помощта на придружаващата програма Astro Command Center може да модифицирате тези варианти в още по-конкретни настройки. От там може да превключвате между режими Home и Night за микрофона, които определят колко силно трябва да говорите с микрофона, за да ви чуват. Това е особено полезна функция както за геймъри, играещи в онлайн турнири, където разговорите често са на висок глас, така и ако обичате да "плейвате" в усамотението на нощта, без да събудите хората около вас.

Astro A40 и MixAmp Pro на Astro Gaming категорично са предназначени за сериозни геймъри или мултимедийни маниаци. Разбира се, и обикновеният потребител, който държи на високото качество, също може да им се изкефи. В крайна сметка, ако държите да получавате кристален звук и безкомпромисно качество, когато работите с 5.1 и 7.1 аудио съдържание, тези слушалки определено си заслужават вниманието.

Слушалките могат да бъдат закупенби от Технополис и Ozone.bg