Ето какво ни разказа за гейминга с преносим лаптоп известният геймър NoThx в специалното си интервю за HiComm, взето от нашия колега Драгомир Дончев.

Кой е NoThx?

Здравейте. Казвам се Константин Кънев, на 32 години, от София. По образование съм икономист и с това се занимавам. В свободното си време обаче обичам да играя игри.

Как се запали да бъдеш PC геймър? Кое запали страстта ти по РС гейминга и защо предпочиташ да играеш на РС?

Още от малък съм закърмен с компютърните игри – винаги съм предпочитал мишката и клавиатурата пред джойстика. Въпреки че обичам изключително много конзолните ексклузиви, винаги съм бил най-вече фен на компютърните игри може би защото съм и много запален по електронните спортове.

Какво е да бъдеш РС геймър днес? Какви са плюсовете на това да използваш геймърски лаптоп пред настолна машина?

Аз съм фен на големите заглавия и обичам да си угаждам с мощна машина и да играя на максимални настройки. Преди няколко години беше почти невъзможно това да се постигне с лаптоп, тъй като компонентите на лаптопите бяха значително по-слаби като производителност спрямо настолните системи. Сега обаче благодарение на брандове като Legion можем да играем най-мощните игри с минимален компромис по отношение на производителност. Така мога да играя най-новите и тежки игри на максимални настройки, като едновременно с това мога да записвам видео или да стриймвам директно, да обработвам и монтирам влоговете си, докато пътувам. Всичко това благодарение на компактен, лек и стилен продукт като Lenovo Legion Y530 laptop – машината, която използвам в момента.

Как дойде поканата да бъдеш Lenovo Legion ambassador и с какво те привлече този бранд?

Дойде след едно събитие, което организирахме заедно, а за мен беше голяма чест компания с подобна репутация да избере точно мен да представлявам един от най-елитните ѝ брандове.
Иначе относно компютрите аз съм изключителен ентусиаст и обичам да подбирам сам всички части на конфигурацията си, макар че, когато става въпрос за лаптопи, няма големи възможности за избор.
Преди да попадна на бранда Legion на Lenovo, бях недоволен от това, че повечето лаптопи се наричаха „геймърски“ единствено с търговска цел. Реално компонентите им не бяха геймърски, хардуерът им беше орязан и не предлагаше производителността, от която има нужда един геймър.

Вижте още: Lenovo демонстрира и първото "гъвкаво" лаптоп PC!


Серията Lenovo Legion ме впечатли с това, че както настолните, така и мобилните им системи са с много добре подбрани компоненти.

 

Харесва ми това, че дори и готовите им конфигурации могат да се модифицират с водни охлаждания, по желание може да се добави многоцветна подсветка на Corsair. Отделно клавиатурите на мобилните им модели предлагат геймърски опции като anti-ghosting и мигновена реакция.


През 2018 година по покана на Lenovo ТИ беше първият българин част от Lenovo Legion Council, Китай. Може ли да ни разкажеш малко повече за това пътуване и инициатива?

The Council е една изключително интересна инициатива от страна на Lenovo, която събира създатели на съдържание, YouTube-ъри, стриймъри, дизайнери, видеомонтажисти, хардуерни ентусиасти, блогъри от цял свят. В рамките на няколко дни компанията представя бъдещите си продукти и събира от нас информация какво ни харесва, какво не ни харесва и какво може да подобри. Изключително вълнуващо е да бъдеш част от хората, които преценяват как да изглеждат и какво да представляват бъдещите продукти на един от най големите брандове в света. За мен беше изключителна чест и огромно удоволствие да стана част от The Council.

Коя е твоята аудитория?

Малки и големи, момичета и момчета. Понеже аз самият съм по-голям от типичния геймър, смятам, че посредством нещата, които правя, обединявам широк спектър от хора в различни възрастови групи: хора с различни интереси, обединени от любовта си към игрите.

Като цяло ме гледат хора от 10- до 60-годишни и с всеки веднага можем да завържем интересен разговор независимо от възрастта.

Често правя и хардуерни стриймове. Наскоро например представих най-новия лаптоп на Lenovo – Legion Y740. И аз, и зрителите бяхме изключително впечатлени от представянето му.

Разглеждахме как се държи машината при различни натоварвания, какви са върховите температури, до които достигат процесорът и видеокартата при активна игра, обсъждахме производителността на лаптопа.

Вижте още: Как любовта към видео гейминга може да ти помогне да намериш първата си работа?

На какви игри играят феновете ти? Защо би ги посъветвал да ги играят на РС?

Както вече споменах, аудиторията ми е от всякакви възрасти и съответно има всякакви интереси от гледна точка на игрите. Понеже много от тях не могат да си позволят скъп хардуер, за да ги играят на върхови настройки, искам да им предоставя възможност да им се изкефят максимално. Винаги предпочитам да играя игрите на PC заради удобства, като качествен дисплей с висока честота на опресняване, добри клавиатура и мишка, слушалки. Това, което ми допада в лаптопите от серията Legion, е, че с тях не ми се налага да правя компромиси в това отношение. Всеки модел предлага монитор с висока честота на опресняване (144 херца), висококачествена клавиатура, графичен адаптер на Nvidia от най-ново поколение с RTX технология за реалистична визия. Изобщо с Legion-ите получавам почти същото усещане, както от игра на мощна настолна система, само че вместо да съм закотвен на едно място, мога да я взема навсякъде със себе си.

NoТhx има ли кауза, на която се е посветил?

От години се старая да подкрепям развитието на гейминга в България по всякакъв начин. За последните 6 години имам зад гърба си над 50 събития, в които съм участвал като организатор, коментатор, водещ, състезател, гост и изложител.

От края на 2016 г. съм посланик на лидера в световен мащаб по производство и продажба на компютри – компанията Lenovo.

От 2 години насам правя и благотворителни стриймове, а със средствата, събрани от тях, подкрепям деца от социални домове, хора, изпаднали в нужда. Част съм и от най-голямата гейминг медия в България, като с колегите се стремим да развиваме електронните спортове, като правим предавания за гейминга ежеседмично и събития ежемесечно.

Изключително съм благодарен на Lenovo за помощта, която ми оказват за реализирането на тези инициативи – най-вече по отношение на техническото осигуряване и мощните игрални системи, които използвам за гейминг и стриймване.

Вижте още: Леново с рекордни приходи за финансовата 2018/2019 г.