Късно снощи на специална пресконференция американската компания за видео стрийминг Netflix обяви, че разширява териториалния си обхват до още 130 държави. И познайте какво - България е в списъка. С приятелката ми ужасно много се развълнувахме, най-накрая и ние да влезем в белия свят, да усетим какво е туй нещо “Netflix and chill”, за което слушаме от години.

Първият месец е безплатен, а след това се плаща определена сума, според избрания тип абонамент.

Нека да очертаем акцентите и екстрите, които ще получите с Netflix.

Netflix е видео абонаментна услуга, на принципа на Spotify, която предлага различно по тип съдържание от всякакви жанрове. Услугата е достъпна на почти всички възможни платформи - уеб (Windows, Mac, Linux), iOS, Android, Windows Phone, Playstation, Chromecast, Apple TV, Xbox и още.

 

 

Срещу 7.99 евро получавате неограничен достъп до цялата филмотека в SD качество, който може да се използва само от 1 устройство.

Срещу 9.99 евро можете да споделяте акаунта си с някой от семейството, приятел, любим човек. С този абонамент получавате неограничен достъп до каталога в HD качество.

Най-скъпият абонамент струва 11.99 евро на месец и осигурява достъп от 4 устройства, HD и Ultra HD качество. 

Най-хубавото е, че един от същи акаунт може да се ползва от различни хора, но без това да влияе върху препоръките за филми и сериали, които услугата дава. Всеки един човек, който бива добавян към акаунта, получава собствен профил, със собствено име, собствена история на гледанията, списъци и препоръки. Това е перфектно за хора, които искат да делят един абонамент. Освен това може да се гледа и по едно и също време. 

Съществува и отделна секция за деца. Така, ако добавите дете към акаунта, то ще има достъп само и единствено до подбрана селекция от детски предавания, филми и сериали.

 

Да влезем в дебрите на Netflix

 

Системата на Netflix е изключително динамична, на което се дължи и нейният безпрецедентен успех по света (най-вече в САЩ). Освен стандартните категоризации на филмите, след определен период на наблюдение на историята на гледанията се появяват и секции като “Специално за теб”, “Защото гледахте …”, “Подобни филми на …” и т.н.

Важно е да се отбележи, че филмите не се свалят на устройството, а се стриймват в реално време и качеството се определя от скоростта на връзката. Ако имате лоша връзка, Netflix ще пусне SD качество, но ако ползвате домашна WiFi мрежа, той винаги ще пуска HD.

 

 

Всеки филм е придружен от кратко описание, рейтинг система, времетраене, препоръчителна минимална възраст и списък с основните актьори. Netflix винаги помни до коя минута и секунда сте стигнали, ако сте спрели да гледате, и при следващото пускане стартира файла точно от там.

 

Недостатъците, а те са много

За голямо мое съжаление трябва да кажа, че Netflix, колкото и да го чакахме и да се вълнувахме, не оправда очакванията ни, поне към момента.

 

 

На първо място идва цената. Стандартният абонамент с HD достъп струва 20 български лева. За да убедиш средностатистическия българин, че трябва да плаща 20 лева допълнително към пакета си за телевизия, трябва да му предложиш нещо насреща. Говорим за прекрасно качество на ниска цена, огромен каталог, функции, които го отличават от останалите и т.н.

Тук на този етап тези неща липсват. Нямам нищо против да плащам 20 лева на месец, но само и единствено, ако Netflix ми предложи същия като американския каталог. В българската версия филмите са крайно недостатъчни или крайно остарели. Фактът, че даже липсва иконичния сериал на Netflix - House of Cards говори сам за себе си. 

 

 

Няма мега популярни сериали в момента като American Horror Story, Shameless и т.н. Но за сметка на това има Dexter (който много харесвам, но вече е стар), Breaking Bad, Scream и The War. Освен това е препълнено с детско съдържание.

Само информативно: В “Наскоро пристигнали” откриваме заглавия като Lord of The Rings, World War Z, We’re the Millers, Boy in the Striped Pajamas, The Bucket List и други.

В категория “Хорър” има точно 25 заглавия. А те са такива като Scream 2, Shutter, Scary Movie 2, Scary Movie 3, The Shining и Chosen.

Примерите за оскъдния филмов каталог са много и една статия няма да стигне да ги опиша.

Друг проблем е, че целият сайт и услуга е изцяло на английски. Разбирам, че е трудно да се преведе на български всеки един филм и т.н., но няма ЕДИН със субтитри на роден език. Няма едно описание на български, нищо. Дори цената е в евро. Spotify също е на английски, но предлага български плейлисти, създавани от български редактори, както и класации на най-слушаните песни в страната. Netflix е изцяло американска услуга в пълния смисъл на думата.

 

 

В този смисъл е изключително трудно да си обясня каква точно е таргет аудиторията на Netflix в България или ние просто сме добавени към списъка, колкото той да изглежда по-голям? Ако приемем, че компанията таргетира младите хора, които знаят английски, нямат нужда от български субтитри и т.н., то поне за сумата от 20 лева да беше осигурила и огромен каталог, който да ни привлече веднага. Как иначе ще накараш някого, който си сваля всичко от торент тракърите, да ти плати 20 лева/месец? Дълбоко се съмнявам. 

Все пак има начини да се гледа и друго съдържание. Ако използвате VPN услуги като Hola Unblocker (Google Chrome Store) и смените държавата на достъп на САЩ, например, получавате цялото американско съдържание, включително House of Cards и общо взето - всичко най-ново. Недостатък е, че в повечето случаи връзката стига само за SD стрийминг. Но ако решите да платите за по-качествен VPN, то този проблем се изпарява. Наш колега от HiComm ползва само американската версия още преди старта на Netflix в България и е ужасно доволен. От друга страна, колко пъти трябва да платите и какви маневри трябва да правите, за да ползвате услуга за видео стрийминг?

Вярвам, че Netflix прави всичко по силите си да осигури цялото съдържание и за нас. И въпреки това, според мен, услугата не трябваше да стартира в този си вид.

Пробвахте ли Netflix и какви са вашите впечатления? 

Забележка: Всички публикации отразяват личното мнение на съответния автор и не задължително това на HiComm.

Прочетете: Netflix - едно ново телевизионно изживяване (Ревю от 2014 на американската версия)

Още от HiComment