В началото на тази седмица се случи нещо много приятно - разбрахме, че една от най-добрите филмови онлайн платформи, отвъд океана, Netflix, ще дойде в България! За по-запознатите от вас това би трябвало да подейства като адреналинова инжекция, а за тези, които за първи път чуват това име, ще започнем малко по-отдалеч, за да поясним, какво всъщност представлява Netflix.

Netflix, Inc. е американски доставчик на онлайн филмово съдържание по заявка (Video on-demand, VoD). Това означава, че можете лесно да изберете филм и да го гледате през Интернет, без да ви се налага да го изтегляте на компютъра си, а след това да го пускате на телевизора например.

Услугата може да бъде използвана чрез компютър, игрална конзола (PlayStation, XboX, Wii, PSP) или от смартфон и таблет. Компанията Netflix е основана през 1997г. в Scotts Valley, Калифорния от Марк Рандолф и Рийд Хейстингс. Днес Netflix има над 40 млн. абоната в цял свят, а след реализирането на плана си за експанзия в цяла Европа, скоро тази бройка ще нарасне рязко.

 

Промяна в правилата


Услугите за онлайн достъп до музикално и видео съдържание набират все по-голяма скорост, не само заради базираното си в „облака“ съдържание, но и защото предоставят огромни колекции мултимедия на символични цени, което в крайна сметка обезмисля пиратстването на филми и музика от добре познатите ни торенти. Spotify и Netflix са най-добрите примери за това, защото те успяха да предложат на потребителите огромно количество висококачествено музикално и филмово съдържание, срещу скромни суми, от около 10 евро на месец.

 

s


Това, което променя играта, е, че Netflix вече създава собствено оригинално съдържание. Сериалът House of Cards бе номиниран за девет награди "Еми" през 2013г. и доказва, че интернет компания е способна да създава качествена тв продукция. И ако говорим за сериали, хубавото при тях е, че те се появяват в мрежата на Netflix в пълен пакет и с професионално направени субтитри т.е. ще имате най-новия сезон на любимия ви сериал сега с прилежащият им превод!

Компанията успя да създаде критична маса и добър бизнес модел, подобно на HBO. Анализаторите сравняват портала именно с HBO, които започнаха от предлагането само на филми, което постепенно развиха до създаване на собствено и качествено съдържание.

 

Защо да използвам Netflix, а не торенти?


Разбира се нито Netflix, нито други нейни конкурентни платформи, няма да накарат торентите да изчезнат, но този вид услуги за стриймване на съдържание през Интернет са много по удобен метод за гледане на филми, по няколко причини:


Гледане на момента – Може да гледате филми и сериали моментално, чрез едно натискане на бутона Play. Без чакане и без да го сваляте на устройството ви.

 

Мултиплатформеност – Една от най-хубавите черти на Netflix е неговата мултиплатформеност. Може да пуснете филм на вашия компютър, да му дадете пауза, а след това да продължите да го гледате от същото място, но от вашия таблет или смартфон, или в крайна сметка да го пуснете на големия телевизор в хола. Изборът е ваш!

Край на HDMI кабелите, край на съобразяването с видео форматите, защото всичко е онлайн и е достъпно от всяко ваше устройство. Ако пък разполагате с HDMI флашката на Google, Chromecast, то гледането на филм, чрез мобилното приложение на Netflix ще бъде достъпно за пускане на големия телевизор, само с едно просто натискане на Cast бутона.


Достъпно – Ако от Netflix последват примера на Spotify в частта с ценообразуването, то да се надяваме, че и в България цената ще бъде 8 долара или около 12лв. на месец. Срещу тази абсолютно смешна сума ние ще получим достъп до огромен брой филми и сериали. Netflix си партнира с едни от най-големите филмови студиа като DreamWorks, Walt Disney, Pixar, Lucasfilm, Lionsgate, Universal Studios, Time Warner и т.н.

 

s

 

Информация в реално време и рейтинг система – След регистрация в Netflix вие ще получавате актуална информация за нови филми, сериали и предавания. А с наличната рейтингова система ще може да оценявате това, което гледате и по-късно на базата на вашите харесвания или не харесвания, Netflix ще може да разбере вкуса ви и ще започне да ви предлага филми, които отговарят на вашите интереси.

Без реклами – Едно от най-досадните неща на конвенционалната телевизия е, че точно в най-интересния момент бивате „изваден от филма“ и облъчен с поредната доза скучни реклами. Не и при Netflix! Тук рекламите липсват и вие получавате точно това, за което сте платили – филми, филми и пак филми!

4K съдържание – В края на 2013г. от Netflix споделиха своите планове за поддръжка на 4K стрийминг. Все пак не бързайте да се радвате, защото услугата все още се тества, а и хората, които ще могат да се възползват реално от нея са прекалено малко. Но това все пак е добра новина, защото когато 4K телевизорите станат стандарт, Netflix ще са отдавна готови и ние ще можем да се радваме на филмите с ултра висока резолюция.

 

Ефектите.


Статистиката сочи, че на пазарите, на които е стъпила Netflix, традиционните телевизии бележат спад на рейтингите. Тенденциите са, че потребителите се ориентират все повече към видео на поискване (on-demand) и гледане онлайн. Традиционната телевизия започва да отстъпва място на новите дигитални методи за информация и развлечение.

Успехът на Netflix и други подобни услуги идва най-вече от отвореният й характер. Услугата е достъпна през многообразие от платформи и за първи път предлага на потребителите това, което винаги са искали – свобода!

 

Защо Netflix идва в България?


Е на този въпрос най-добре биха отговорили Марк Рандолф и Рийд Хейстингс (Netflix), както и разбира се Даниел Купсин от Макс Телеком, които всъщност ще спомогнат за стъпването на американската компания на наша територия, но ние можем да предположим, че това не е само с цел разширяване, но и изпреварване на конкуренцията.

Преди няколко дни в личен разговор с мой приятел, който живее в САЩ, стана дума за плюсовете и минусите на Netflix, Hulu и Amazon Prime, услуги, които се борят за потребителско внимание зад океана. И в този разговор този мой приятел ми каза, че тези услуги са страхотни и конкуренцията между тях е много силна. Няма да ви издавам неговите предпочитания, защото това все пак е субективна оценка, но той ми каза, че всяка от услугите има своите малки недостатъци и предимства, но изборът е това, което е в най-голям плюс за него.

 

s


Идването на Netflix и Spotify в България е може би една изпреварваща крачка от тези компании, преди другите да са направили това. През 2014г. най-вероятно ще видим Nexus TV от Google, както и ново поколение на Apple TV, а най-вероятно и Google Play Movies ще разшири обхвата си е Европа. Ето защо смятам, че Netflix прави една изпреварваща крачка преди предстоящата вълна от подобни услуги в Европа и в частност България.

Когато говорим за Netflix, не можем да не споменем и една услуга, която вече е налична за българския потребител - HBO Go. Ето какво каза Янош Зиларди, вицепрезидент „Дигитални медии“ в HBO Европа, в интервю, което даде за нашата медия: „HBO Go e огромна библиотека с огромно съдържание, което се намира в „облака“ (cloud), а потребителите имат достъп до това съдържание от различни видове устройства (таблети, смартфони, PC, лаптопи), базирани на различни платформи – Android, iOS, Windows, Windows Mobile“. Вижте и нашето ревю.

Бъдещето разбира се е в интерактивната телевизия и услугите базирани в „облака“, така че от това ще спечелим всички. Няма да бързаме да ви казваме „Честито“ за Netflix, преди той да е станал официално достъпен в България, но обещаваме подробно ревю на услугата, веднага след като се появи тук.


Както винаги, очакваме вашите мнения по темата по долу в коментарите!

Тагове:
Още от HiComment