2020 бе една различна година… Не само защото светът се промени завинаги, свикнахме с новото нормално и нуждата от физическа дистанция, но и ни се наложи да стоим много повече у дома. Тези фактори доведоха до разцвет на развлекателното съдържание за домашно ползване, а стрийминг и гейминг платформите отбелязаха рекорден растеж.

През 2020 селекцията в годишните награди на HiComm – Entertainment Content Awards бе изключително трудна, тъй като на пазара се появиха много и качествени продукции, между които бе трудно да изберем. Вярваме, че номинираните от нас заглавия на сайта glasuvai.hicomm.bg са едни от най-интересните от света на филмите, сериалите, игрите, музиката, приложенията и за първи път през 2020 г. – подкастите.

И както традицията повелява – за девета поредна година нашите читатели бяха призовани да участват в избора за най-добро съдържание от последните 12 месеца и да спечелят награда.

Ето и победителите…

 

 

Годината, в която киното спря… за да възкръсне като феникс

 

 

Безспорно киноиндустрията понесе своя удар. За няколко месеца продукции от всякакъв размер и калибър, както и киносалоните, пресечната им точка с публиката, бяха поставени в изолация. Индустрията се ориентира бързо и станахме свидетели на своеобразен ренесанс – блокбастър заглавия имаха своите премиери в стрийминг платформите и получиха шанс да достигнат до милиони зрители, които отвориха широко врати на домашните си киносалони.

Bad Boys for Life избегна съдбата на повечето си филмови събратя през 2020, както и другите два подгласника в категорията „Блокбастър“, с премиера в началото на годината, която позволи на публиката да се докосне до култовата поредица на голям екран. Явно това е повлияло на читателите, които поставиха филма на първо място в класацията ни за развлекателно съдържание. А и кой може да устои на невероятния актьорски и комедиен заряд на любимите ни ченгета Майк и Маркъс, които за 3-ти пореден път, макар и без помощта на Майкъл Бей, ни забавляваха от екрана, събирайки 344 милиона долара в световен мащаб и превръщайки се в най-доходоносната част от поредицата.

Със своите 26.3 % от потребителския вот почетното второ място зае TENET, който пък е водещ претендент в категорията при „Оскарите“, но за това след малко…

Трето място публиката присъди на черната гангстерска комедия с типично британски привкус – Gentleman. С нея Гай Ричи се завърна на голям екран и в сърцето на зрителите си (след пълното фиаско с Аладин), показвайки, че все още носи онова тънко чувство за хумор и талант, които го превърнаха в един от емблематичните режисьори в съвременното кино. В Gentleman не трябва да пропускаме и брилянтния актьорски състав, който начело с Матю Макконъхи, Хю Грант и Мишел Докъри обещава близо двучасово забавление, пълно с неочаквани обрати.

Макар да не спечели потребителския вот в категорията за най-касов филм, то TENET със сигурност заслужено грабва статуетката, връчена от нашите читатели, буквално размазвайки другите си конкуренти в категория „Претендент за Оскар“. С този шедьовър на филмовото изкуство Кристофър Нолан буквално раздели публиката и критиците на две – едните защитаващи яростно творението му и издигайки го в култ, и други, които го заклеймиха за объркващ и тотален филмов провал. Въпреки това TENET е сред претендентите за „Оскар“, както и победител в нашето гласуване, така че явно има нещо в него, нали?

Шансовете за „Оскар“ тази година са много високи и за мюзикъла Hamilton, който застава на второ място в нашата класация с вот от 17.4%. Заглавието на Disney е вдъхновено от биографията на един от бащите на Съединените американски щати – Александър Хамилтън. Лентата бързо се превръща в един от най-големите хитове на Бродуей на всички времена и е наречен „най-вълнуващ и най-значителен мюзикъл на десетилетието“, утвърждавайки Лин-Мануел Миранда, автор на музиката, основно hip-hop, jazz и R&B, както и на текстовете на шоуто, като едно от най-големите имена в света на Бродуей.

Всички знаем, че напоследък Холивуд е пощурял на тема граждански права и спиране на расовата дискриминация, на моменти прерастващи от глас за справедливост в кресчендо. По никакъв начин не ни учудва и номинацията за „Оскар“ за One Night In Miami. Българската публика му дава заслуженото 3-то място с 15.6 % от вота. Темите, разгледани в подобен филм, неизбежно отекват в актуалното съвремие, особено в контекста на протестните движения в Америка в последните месеци.

Третата кино категория е „Най-добър български филм“, а в нея единодушно печели филмът на Мартин Макариев – екшън комедията „Диви и щастливи“. Честито!

Приятното филмово развлечение размазва конкуренцията с 41.6 % от гласовете. А ние използваме повода да си го пуснем още веднъж, за да се порадваме на актьорската игра и затворнически униформи на Яна Маринова и Луиза Григорова.

Подгласници в тази категория са „Доза щастие“ на режисьора Яна Титова, която е и сценарист на филма. Лентата, базирана на романа от 2016 г. „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“ на Весела Тотева, е и дебют за дъщерята на авторката Валентина Каролева. Трето място заема комедията на абсурдите „Ятаган“. Ако искате филмово непретенциозно с някои от най-обичаните български актьори – Мариан Вълев, Ивайло Драгиев, Евгения Калканджиева, Китодар Тодоров, Любомира Башева, Стефан Денолюбов, Васил Василев – Зуека, Силвия Станова, то не го пропускайте.

 

 

Негово величество сериалът

 

 

През 2020 сериалите шестваха на малките екрани като победители, но в класацията на HiComm победител може да бъде само един. В тази категория бе една от най-оспорваните битки, но The Mandalorian (S2) заслужено зае пъррвото място с 24.9 % от гласовете на нашите читатели, които вярваме са големи фенове като нас на бебето Йода.

Подгласник на Мандалорианеца и само с 2% по-малко гласове е мащабната sci-fi сага Raised by Wolves, която успя да направи 2 неща – показа ни, че научната фантастика все още не е загубила чара си, и ни върна Ридли Скот като режисьор, та макар и за два епизода. The Boys ни показа грозната страна на супер героите и със своето грубо чувство за хумор и необичаен прочит на темата грабна цели десет 10% одобрение от читателите и се класира на престижното трето място.

 

 

Анимационното кино – забавление за цялото семейство

 

 

Няма да крием, че в редакцията имаме сантимент към този жанр. Наречете ни пораснали деца, фенове на анимацията като изкуство или просто geek-ове – ще сте прави. През последните години анимационното кино се превърна в нещо много повече от забавление за деца. Филмите в тази категория са изключително зрелищни спектакли, направено с много любов и въображение, а много тях са и с по-големи бюджети от култови холивудски блокбастъри.

Победителят в тази категория – Onward, създаден от Pixar, открадна сърцето ни със своята приказна вселена, в която главните герои са семейство елфи и вторият им баща, който е… кентавър, както и домашният им любимец – огнедишащ дракон. В този мистичен свят, населен от всички възможни същества от приказките и легендите, технологиите са заели мястото на магията и главните герои тръгват на епично приключение, за да си я върнат.

Със съвсем малка разлика и 21.6% почетното второ място в тази категория заема ексцентричното праисторическо семейство от The Croods 2, а по петите ги следват любимите на всички млади господа и дами до 8-годишна възраст – героите от The Spongebob Movie: Sponge on the run, в който мега яко cameo има и самият Киану Рийвс. Останалите анимации от класацията също са ни много любими и ако сте ги пропуснали – наваксайте си с The Willoughbys, Soul и Световното турне на Тролчетата.

 

 

Танцувай така, все едно никой не те гледа

 

 

Ако решите да си направите домашно парти – със сигурност можете да спретнете доста читава плейлиста с музикалните албуми и български сингли, номинирани в двете ни най-танцувални категории.

От диско предизвикателните бийтове на култовата Lady Gaga и последния ѝ албум Chromatica, която влезе в танцувална битка с последния албум на The Weeknd – After Hours, но все пак успя да надделее и да заеме първото място с 30.3 %. През единадесетия студиен албум на ветераните от Pearl Jam, изпълнен с послания да бъдем по-отговорни към климатичните промени и природата, който се нареди на 3-то място. До доста по-мрачните NIN и Run The Jewels, които ще са перфектни за ранните сутрешни часове на вашето парти. И накрая не трябва да забравяме вечния Боб Дилън, който все още може да ни накара да танцуваме с Rough and Rowdy Ways – 39-ят студиен албум на звездата.

В класацията, която е доста по-близка до нас – „Популярен български сингъл“, първенци са хип-хоп изпълнители – в тази категория уверено печели Billy Hlapeto x D3MO с „Наливай ми“ (30.9 %), следван от друг класик в бг рапа – Боро Първи & Тита – VIVALDI, чийто тандем с младата изпълнителка Тита получи 20.8 % от гласовете. Трето място е за „любимия ни производител на кекс“???? – Papi Hans и парчето „Стига“ (17%). Бурни аплодисменти и за другите участници в класацията – Мила Роберт, Stop the Shizo и Egotrip, които направиха запомнящ се дебют в класацията за „Най-добро развлекателно съдържание“ на HiComm.

 

 

Играя, следователно съществувам

 

 

Според доклад на Nielsen над 46% от геймърите са увеличили времето, което прекарват пред конзолата или компютъра през последната година. Толкова добри заглавия и толкова die hard фенове на различни игри, че в категорията „Най-добра видеоигра“ се заформи брутална битка и преразпределението на гласовете се оказа доста сходно!

Победителят може да е само един – честито на The Last Of Us Part 2, които спечелиха 20.9% от потребителския вот. Само с 0.6 % по-малко на второ място се нарежда Total War Saga: Troy – култовата игра, създадена в България, която в първия ден след пускането бе свалена 7.5 милиона пъти. Почетното трето място е за Ghost of Tsushima със 17.4%.

Положението в категорията „Мобилна игра“ е сходно. За втора поредна година игра от серията Call of Duty: Mobile (39.6%) зае първо място в геймърските ни категории, след нея се нарежда eFootball PES 2020 (21.2%) и трето място за супер нашумялата Among Us (15.5%).

 

 

Мобилни приложения за по-добър живот

 

 

В категория „Най-добър мобилен софтуер“ първите три места със сигурност са създадени, за да направят живота ни по-добър. Безапелационно първото място зае българският проект Ucha.se с най-големия вот в тазгодишната класация – 52.6%. Второ и трето място си поделят две други полезни приложения – Duolingo (14.9%) и MyFitnessPal (12.2%).

 

 

Подкастът – новото радио?

 

 

За първи път през 2020 включихме и нова категория – „Най-добър подкаст“, не само за да разберем кой от родните подкасти ви е любим, но и за да стимулираме развитието на този жанр и да ви запознаем с някои от най-слушаните и информативни предавания в родното онлайн пространство. Сърдечно благодарим на всички 38.5%, които гласуваха за HiCast – седмичния подкаст на HiComm, и ни поставиха на първо място – за нас това е огромно признание и отговорност и се надяваме да ви бъдем полезни още дълго време. Честито на приятелите ни Градски детективи и Говори ѝнтернет, които заеха второ и трето място, както и на всички участници – О, Да, Свръхчовекът с Георги Ненов и Ratio подкаст, с които заедно се надявам да работим за изграждането на podcast културата в България.

А с това не се изчерпват добрите новини, защото съвсем скоро ще изтеглим един щастливец от гласувалите в годишните награди на HiComm – Entertainment Content Awards, който ще спечели уникалния 4K умен телевизор Philips OLED805!

Това е всичко от нас – бъдете здрави!

Виж още: Защо телевизорът Philips 55OLED805 бе признат от EISA 2020 за най-изгодната OLED TV покупка? (РЕВЮ)