Преди да разкажем какво е усещането от IONIQ 5 като автомобил, трябва малко контекст. Какво е IONIQ като бранд, като подход? И колко различно нещо правят от Hyundai на фона на производители, които още се опитват да създават орел, рак и щука, представяйки един и същ автомобил с ДВГ като хибрид и в електрически вариант!

 

БРАНДЪТ IONIQ ОБАЧЕ ПРОИЗВЕЖДА ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ

 

За целта ползва мащабируема платформа E-GMP, която идва стандартно със задно задвижване, но може да добави и електромотори отпред за задвижване на четирите колела.

 

IONIQ E БРАНДЪТ БЪДЕЩЕ НА HYUNDAI

 

Платформата предлага 800-волтова система за свръхбързо зареждане. Нещо, което няма да намерите дори при премиум „електричка“ като BMW iX примерно. Екстериорите на IONIQ 5, на IONIQ 6, та дори и на излезлия наскоро Grandeur разработват много успешно ретро темата на 80-те и макар да поляризират мненията, със сигурност правят бранда разпознаваем на улицата. Интериорът обаче е мястото, където може да се види големият скок във философията на правенето на автомобили. Той е просторен, минималистичен, но и пълен с хитри детайли. IONIQ е място, където можеш да отседнеш, когато колата е в покой, и да си почиваш пълноценно, когато е в движение.

 

КАКВО Е ДА УПРАВЛЯВАШ IONIQ 5?

 

Позицията на седене е по-висока и това ви дава възможност да се ориентирате много по-лесно в пътната обстановка. Малки и тесни улички, паркиране и маневри не са проблем, воланът е прецизен и в същото време имате възможност да видите колата от птичи поглед – няколко камери обединяват своите изображения и все едно гледате автомобила в игра 3rd person. Няма нужда да казвам, че ускорението ѝ може да засрами доста спортни коли. В най-мощната си версия IONIQ 5 ускорява до 100 км/ч за 5.1 сек. Това е по-бързо от Ferrari Testarossa или пък Honda NSX, последния Civic Type-R или пък първия Cayenne Turbo и т.н. Причината е, че електрическите автомобили доставят въртящия момент незабавно и от първия оборот.

 

МЕНИДЖМЪНТЪТ НА ЕНЕРГИЯТА СЪЩО Е ВПЕЧАТЛЯВАЩ

 

В IONIQ 5 има 4 степени на регенериране на енергия чрез спирачките. В най-високата имате възможност да карате колата буквално с един педал. Този за „газта“. Супер удобно! По този начин може да добавите километри към и без това отличния максимален пробег от 507 км. Едно голямо БРАВО!

 

КАКВО Е ДА СЕ ВОЗИШ В IONIQ 5?

 

Купето е просторно, с много място за всички пътници. Седалките са удобни и дори имат опция, която не се предлага никъде другаде. Relaxations seats – седалките отпред се превръщат в истински шезлонг. Облегалката пада назад, а под седалката излиза още една опора, която повдига краката за максимално лежерие.

 

ТАКОВА НЕЩО СЕ ПРЕДЛАГА САМО В УЛТРА ЛУКСОЗНИ ЛИМУЗИНИ, НО И ТАМ КУПЕТО ЕДВА ЛИ Е ТОЛКОВА ПРОСТОРНО, КОЛКОТО В IONIQ 5. ПРОСТО ТОВА Е ЗАЛОЖЕНО В ДНК-ТО НА IONIQ БРАНДА.

 

Окачването е настроено за по-спокойно шофиране. Поема неравности добре, единствено може да нервничи при съвсем разбити пътища. Все пак електроавтомобилите са тежки и има ситуации, в които не могат да скрият килограмите си. Освен добре сглобен интериорът е и добре обмислен. На централната конзола поставките за чаши са с приличен размер, във вратите също има удобни пространства. Така наречената жабка тук е повече като шкаф. Материалите на повечето места са приятни, но на ключови локации от Hyundai са приложили допълнителни усилия. Най-горещите точки, които докосвате (лостчетата за предавките и мигачите), са с метално покритие. Усещането е много приятно.

 

ПРАКТИЧЕН ЛИ Е IONIQ 5?

 

527 литра са съвсем приличен обем. Редно е да се каже, че конкуренти като Škoda Enyaq или VW ID.4 предлагат малко повече, но за сметка на това IONIQ 5 си има и багажник отпред с обем 57 литра (24, ако е моделът с двойно задвижване). Друга супер практична екстра е възможността да зареждате други електрически устройства – от дронове, през тротинетки до… някой друг IONIQ 5! Яко, нали?

 

А SMART ЛИ Е?

 

Не, нямам предвид, че може да си вържете смартфона към инфотейнмънта посредством Apple CarPlay или Android Auto. Това е ясно. IONIQ 5 отново отива по-далеч с малки хитри жестове. Например при завой на екрана отпред се появява изображение от камерата, която е върху огледалото за обратно виждане. Това много улеснява маневри и престрояване. Друг smart feature, който се грижи за безопасността, е системата за сигурно излизане от автомобила (SEA). Колата не позволява да бъдат отворени вратите, ако приближава друга кола. Да изброяваме екстри и интелигентни инженерни решения в IONIQ 5 би отнело много време, защото те са твърде много. По-важното е друго: IONIQ е нова философия за автомобил и го доказва именно с холистичния си подход. Всичко започва със 100% електрическа платформа, продължава без компромиси в инженерно отношение и завършва с усмивка зад волана от усъвършенствания head-up display или приятна дрямка, когато ползваш релакс режима на седалката.

Снимки: Hyundai