Горещо е, хоум офисът изглежда доста добра алтернатива, но в най-неправилния момент интернет връзката се разпада. Рестартирате устройства, недоволствате и се ядосвате. Обмисляте дали да не смените доставчика (да, той е виновен на първо място), след това преглеждате офертите за нов рутер с десетки антени, но дори и не ви минава през ума, че в дома ви може да има нещо, което да пречи на вашия добър стар рутер да си върши работата.

За да не създавате пречки пред безжичната си мрежа, първо трябва да уточним, че радиовълните са тези, които позволяват на вашите устройства да комуникират с рутера, който от своя страна се свързва с интернет. Радиовълните могат да преминават през физически обекти, но не и ако по пътя си срещнат смущения от различен характер.

На първо място, колкото и невероятно да звучи, но за Wi-Fi може да е предизвикателство да преминава през бетонни стени и подове, стоманени конструкции и друг тип строителни решения. Накратко: Wi-Fi и металът особено не се смесват добре, така че всяко метално присъствие във вашите стени и подове може да блокира или влоши достигането на сигнала до вас. От друга страна - дървото и гипсокартонът са “приятели” на вашата мрежа, съответно в този случай няма да изпитате затруднение. Разбира се, тези детайли не зависят от вас, така че запомнете правилото, че разположението на рутера е много важно: колкото по-малко препятствия има между вашите устройства и вашия рутер, толкова по-добре.

Вторият “враг” на рутера са самите електроуреди. Да, голяма част от тях се свързват към интернет благодарение на него. Но уреди като вашата пералня, сушилня, съдомиялна машина, хладилник и фурна са големи метални кутии, които представляват една голяма бариера за сигнала. Да не говорим за микровълновата печка, която, освен че е твърда метална кутия, също излъчва и интерфериращи вълни.

Не на последно място идват и телевизорът и огледалата - в самата си същност те са тънки плоскости, които са готови да блокират вашия Wi-Fi сигнал от обектите наоколо. Това е особено шокираща констатация за всички умни телевизори, но отново стигаме до правилото, че е важно не да елиминираме препятствията, а просто да ги заобикаляме.

Изненада крият и по-старите Bluetooth устройства - те могат да попречат на вашия Wi-Fi и да наложат напрежение върху стабилността на сигналa. Ако имате поостарели Bluetooth устройства, разположени около хола си, помислете дали да не ги преместите далеч от всичко, с което се опитвате да използвате интернет.

При така поставените условия най-доброто решение е да поставите рутера си в някоя “отворена” зона - било то по-високо на някоя стена, та дори и в някой шкаф - вече споменахме, че дървото е “приятел”. Разбира се, само в случай, че не сте се оборудвали с някой тежък метален гардероб, наподобяващ портал към Нарния или пък Матрицата...

Предвид горните идеи сме сигурни, че ви намерихме интересно занимание за уикенда. Късмет!

Снимки: Unsplash

Виж още: Това са летищата по света с най-бърз Wi-Fi достъп за пътуващите