Като всяка нова марка на небосклона (компанията е създадена през 2002 г., но излиза на глобалния потребителски пазар доста по-късно) Rapoo задължително заслужава внимание, преди да преценим доколко могат за бъдат интересни за потребителите продуктите от нейната серия. За щастие каталогът ѝ се отличава с широк набор РС аксесоари и периферни джаджи, които могат да се окажат изненадващо полезни, ако сте в търсене на нови мишки и клавиатури за нуждите на вашия настолен и преносим компютър. Общото между моделите е, че са практични, функционални и на достъпни цени. Отделно всеки има с какво още да ви впечатли. Нека не губим време и да видим как изглеждат те.

Безжична мишка RAPOO MT550

Цена: 69 лв.

Пътувате често и не се разделяте с лаптопа си? Това е чудесно, но успявате ли да сместите и мишка в чантичката на преносимия си компютър? Когато сте в движение, мястото винаги е ценно, тъй като трябва да поберете всичко необходимо за деловото ви ежедневие. Точно за такива случаи е предвидила своята нова мъничка безжична мишка RAPOO MT550.

Както подсказва и самото наименование на мишката, тя е предназначена предимно за пътуващия и търсещия практичност потребител. Изключително минималистичният и портативен дизайн (тегло от само 75 грама) я прави направо незабележима, а безжичната 2.4 GHz връзка ви спестява нуждата от досадния кабел, без значение колко тънък е той. Така все още можете да използвате мишката независимо от липсата на USB порт или загубата на приемника. RAPOO MT550 е адски малка мишка. Ако поставите шепата си над Mini Travel, тя просто ще изчезне. Това обаче не ѝ пречи да работи добре, стига да не сте с прекалено големи ръце.

Тук ключовата дума наистина е "практичност". С енергоспестяващата технология на Rapoo и бутона за включване можете да използвате мишката без прекъсване на захранването до 12 месеца, което ви дава изключителна независимост. Тя се свързва едновременно с до 4 устройства и превключва между тях с лекота. Това опростява сложното използване на различни платформи и отговаря на изискванията на модерния потребител, който е на "ти" с мултитаскинга. Можете да настроите четири DPI стойности от 600/1000/1300/1600, което отговаря на точността на различните екрани. А с обхват до 10 метра вашите файлове наистина са само на едно кликване разстояние.

Безжична мишка Rapoo M500

Цена: 40 лв.

За обикновения РС потребител мишката е просто един аксесоар, но един истински сериозен такъв никога не би допуснал да бъде асоцииран с някой от стандартните модели. Rapoo M500 обаче е всичко друго, но не и стандартна. Тя е практически безшумна - притежава Silent click design, което ще рече, че бутоните ѝ не кликат и щракат. Това ще оцените в натоварена работна среда или у дома си, когато не искате да пречите на никого, цъкайки с мишката из екрана.

Умният превключвател между Bluetooth 3.0/4.0 и 2.4 GHz свързване осигурява стабилно безжично предаване във всяка една ситуация. Без съмнение безжичната употреба е голям плюс и дава пълна свобода в начина на свързване.

Максималната DPI стойност, която Rapoo M500 може да достигне, e 1600 – доста висок показател, при който реалното движение на мишката след вашата команда следва без абсолютно никакво забавяне. Разбира се, такава висока стойност е доста непрактична за ежедневна работа, тъй като курсорът ще бяга от единия до другия край на екрана за стотни от секундата, но е безценна, що се отнася до игра на онлайн шутъри. За ежедневна употреба може да използвате другите налични стойности, а именно 600, 1000 и 1300 DPI.

Самите бутони са достатъчно широки, а захватът дава стабилност и плътност. Ергономичната форма пък гарантира по-малко изморяване на ръката, особено при продължителна работа с мишката. При движение мишката почти не предизвиква триене, по долната ѝ повърхност не полепва обичайната за всяко едно бюро прах и може да се плъзга крайно прецизно по почти всяка повърхност.

Rapoo M500 е в състояние да се справи без проблем с всички ежедневни задачи за една мишка, но това, което я отличава от останалите модели, е именно прецизността, с която работи по различните повърхности. Това я прави подходяща както за част от настолна конфигурация, така и за верен спътник на вашия лаптоп или таблет. А благодарение на изключителната издръжливост, достигаща 12 месеца работа с една батерия, вече може да работите наистина навсякъде и по всяко време.

Безжичнa мини клавиатура RAPOO K2600

Цена: 59 лв.

RAPOO K2600 предлага елегантен дизайн, икономична функция и лека изработка, които я правят подходяща за пренасяне и улесняват ежедневната работа. Универсалният характер, лесното свързване и компактните размери означават, че може да я свържете с поредица устройства около вас: от компютър, през таблет, чак до умен телевизор, за да работите по-бързо с интерфейса му. Допълнителната сензорна част прави това особено лесно и навигацията до менютата и съдържанието е супер удобна. Цялостната идея на дизайна е да приближи клавишите максимално близо до пръстите и да даде на пишещия възможност с минимум усилия да покрива целия периметър от клавиши посредством една естествена стойка.

Надеждната 2.4 GHz безжична връзка осигурява покритие до 10 метра, така че, независимо дали стоиш на бюрото си, или си се изтегнал удобно на фотьойла в хола, клавиатурата е винаги до теб. Мултимедийните бързи клавиши ви дават бърз достъп до функции като мултимедиен плейър, лесно отваряне на начална страница, регулиране на силата на звука и др. Самият интерфейс е оптимизиран за работа в Windows 10. Тъчпадът в дясната страна на клавиатурата реагира бързо и точно на вашите команди.

Друга полезна характеристика на модела е дълготрайният живот на батерията - до 9 месеца без смяната им благодарение на енергоспестяващата технология, вградена в нея. С други думи, веднъж пусната в действие, може да ползвате клавиатурата без да се притеснявате, че може да ви остави в най-неудобния момент. Пак по отношение на издръжливостта, но този път на клавишите, трябва да знаете, че те са обработени така, че да предотвратяват окисляване на вътрешната част и оттам появата на дефекти при клавишите.

Комплект клавиатура и мишка RAPOO 8000

Цена: 34 лв.

„Още една клавиатура”, навярно ще си кажете. Но няма да сте прави. Компанията със заявка за водещо място в производството на периферия Rapoo ни предлага нещо ново и доста интересно.

Rapoo 8000 е стилен, компактен и цветен комплект от безжични мишка и клавиатура. Този безжичен комплект разполага с минималистичен, но атрактивен дизайн. Клавиатурата от комплекта е устойчива на разливане на течности, а мишката разполага с прецизен оптичен сензор с 1000 DPI. Двете устройства работят на доказания 2.4 GHz стандарт с работен обхват до 10 метра.

Въпреки компактните си размери клавиатурата има място за програмируеми мултимедийни клавиши.

Натискането на бутоните е изключително приятно и отчетливо, така че винаги може да сте сигурни дали сте осъществили правилен контакт със съответния клавиш. Дизайнът на клавиатура я прави устойчива на разливане, така че не е нужно да се притеснявате за неизправността ѝ след случайно разливане на течност. А селекцията от приятни цветове за двете джаджи не само гали окото, но позволява да им придадете индивидуалност, каквато обикновено сме свикнали да виждаме само при скъпите геймърски модели.

Комплект клавиатура и мишка RAPOO 8200M

Цена: 65 лв.

Има клавиатури, които се опитват да пленят потенциалните потребители с гръмки наименования, ефектни опаковки и поредица от характеристики, някои от които остават просто неразбрани и неизползвани дори и след дълга работа с тях. RAPOO 8200M не е една от тях. Вместо помпозност тя предлага ефективност, а вместо екстравагантни екстри ви дава точно това, от което се нуждаете за дълги сесии пред компютъра.

Клавиатурата се свързва към компютъра през Bluetooth 3.0, 4.0 и безжична връзка 2.4 GHz, а работи под всяка една версия на Windows. Това значи, че инсталацията е безпроблемна независимо от операционната система, която ползвате. Тя има стилен и компактен вид. Най-голямото предимство на клавиатурата 8200M е добавянето на четири функционални бутона, които се използват за избиране на различните устройства, с които устройството е било свързано преди това. Включването на мултимедийните клавиши намалява изискването за допълнителни функционални клавиши.

Приятна екстра за клавиатурата е, че има устойчив на разливане дизайн. Всеки, който някога е разливал кафе, чай или кока-кола на клавиатурите си, знае какво означава това. Можете или просто да оставите течността да изсъхне, или да отвиете задната част, за да я почистите, ако подозирате, че може да стане лепкава с течение на времето.

Мишката 8200M също е много минималистична и опростена. Тя има по-конвенционалната конструкция и се отличава със симетричен дизайн, което я прави удобна за използване както с лява, така и с дясна ръка. Макар и опростено в крайния резултат, устройството е удобно в ръката с една извита форма, която да пасва идеално на дланта ви. Лявото и дясното копче са изработени от едно парче пластмаса, което се съединява в дланта. По средата има лента, в която е разположено колелцето за превъртане, бутон в средата (използван за промяна на настройките на DPI стойността), светодиоден индикатор, който подчертава свързаността на устройството, както и логото на Rapoo зад него.

Животът на батерията също заслужава специално внимание: той е до 9 месеца (за мишката) и до 12 месеца (за клавиатурата).