Apple е на път да се превърне в играч в индустрията за видео игри от години, но лежерното обявяване на WWDC във вторник, че Apple TV ще започне да поддържа контролери за Xbox One на Microsoft и PlayStation 4 на Sony в предстоящата актуализация на tvOS 13 може да бъде най-големият ход в тази посока.

Играчите ще могат да използват популярните контролери на всички игри, предлагани чрез Apple TV, включително тези от предстоящата услуга Apple Arcade.

Това е ключово, защото при видео игрите става все по-малко важен броя на продадените конзоли и все повече има значение ангажираността на играчите. По някакъв начин това напомня за бум на мобилния гейминг отпреди няколко години, когато индустрията премести акцента от броя на продадените заглавия върху задържането на играчите ангажирани - и по този начин харчещи повече - за по-дълги периоди. Чрез добавяне на поддръжка за двате най-често притежавани контролери на пазара, Apple дава на играчите, които в противен случай може и да не са се замисляли за нейната екосистема, достъп до каталога си от игри.

Понастоящем в домовете на геймърите по света има приблизително 92 милиона PlayStation 4 системи. Microsoft отдавна спря да дава данни на продажбите на своята Xbox система, но изследователската компания IHS Markit изчислява, че цифрата е над 39 милиона в средата на 2018 г. Това прави повече от 130 милиона потенциални клиенти, които (теоретично) ще могат бързо да се ориентират как да играят tvOS игри, тъй като те вече са запознати с контролера.

По-късно тази година Apple ще пусне Apple Arcade - игрална услуга, която ще позволи на абонатите да играят и да изтеглят неограничени игри срещу месечна такса. Компанията си партнира както с независими разработчици, така и с утвърдени компании за игри, за да създаде нови ексклузивни заглавия. Сред обявените партньори са Cartoon Network, Sega, Konami и Lego. Очаква се услугата да стартира с над 100 заглавия в над 150 страни през есента.

Виж още: Ти си геймър, ударил джакпота. Кои са първите 5 неща, които би си купил?

Тагове: