Добавената реалност през последните няколко години се радва на растяща популярност и покрай строго научните и бизнес приложения (покрити най-вече от HoloLens на Microsoft) масово се използва в сферата на социалните мрежи. Благодарение на тази технология Instagram например се сдоби с цял куп страхотни ефекти – така наречените face filters. Малко хора обаче знаят, че много от най-оригиналните и яки филтри не са налични по подразбиране в приложението, защото са дело на независими създатели.

Виж още: 50 лайка в Instagram се продават за 10 долара и Facebook не е доволен

Преди около година Instagram обявиха старта на специална програма, която позволи на различни популярни брандове, публични фигури и инфлуенсъри да създават свои собствени, оригинални фейс филтри. Това, разбира се, е страхотна опция особено за феновете на съответния бранд или знаменитост, но това, което липсва тук, е оригиналност. Говорим за Instagram акаунти със стотици хиляди, дори милиони последователи и практически всеки от тях може спокойно да използва наличните филтри, което реално изключва всяка идея за неповторима индивидуалност.

В същото време в Instagram има хиляди независими създатели на филтри, регистрирани в т.нар. Spark AR Studio платформа, които предлагат множество изключително оригинални, готини ефекти, които обаче са известни на малцина.

Да получите достъп до тях е изключително лесно – просто трябва да последвате създателя им в Instagram. В този кратък текст сме подбрали някои от любимите ни фейс филтри, както и няколко допълнителни съвета за това, как най-лесно и бързо да намерите още уникални ефекти, с които да разнообразите вашия Instagram акаунт.

Johanna Jaskowska

В акаунта на Johanna ще намерите само половин дузина авторски филтри, но всеки от тях е, меко казано, уникален. Вместо да скрива лицето ви зад AR ефекти, филтрите на Jaskowska се наслагват върху него, придавайки изключително артистичен ефект на снимката. За разлика от повечето популярни Instagram филтри, които ви правят да изглеждате леко глуповато и са най-вече за забавление, ефектите в този акаунт са по-скоро оригинална форма на изкуство. Както вече споменахме, за да ги използвате, просто трябва да последвате създателката им.


George Kedenburg III

Още един супер интересен Instagram творец. Неговите филтри Desktop96 и Battery Life ще ви изпратят съответно в света на Windows 95 или ще обобщят моментното състояние на „житейската ви батерия“ по изключително оригинален начин. Отделно в акаунта на George ще откриете и десетки страхотни кадри.

Още филтри?

Апетитът, казват, идвал с яденето и вероятно след като сте изпробвали ефектите, предлагани от горните двама автори, искате още. За да откриете допълнителни филтри, първата ви стъпка задължително трябва да е Lenslist. Това е сайт, в който се публикува непрекъснато растящ списък от най-различни ефекти, филтри и техните създатели. Тъй като Lenslist е платформа за AR ефекти, тя не се ограничава само до Instagram – тук ще намерите предложения за Snapchat и Facebook.

Друг лесен начин да откриете допълнителни ефекти е да използвате опцията Suggestions for you на Instagram. След като последвате даден автор на филтри, просто докоснете малката стрелка надолу вдясно от името му и социалната мрежа ще ви даде десетки предложения за други автори.

Aко докоснете See all опцията, ще видите пълен списък, но все пак имайте предвид, че Instagram не се справя особено добре с филтрирането по критерий, така че не всички предложения ще са непременно за други създатели на ефекти.

Третата възможност е да последвате някой от многобройните хаштагове, свързани със Spark AR или AR филтри. Някой от най-популярните са:


#ar
#effects
#filter
#followforfilters
#instafilter
#instagramfilters
#instalens
#instamask
#sparkar
#sparkarcreators

Всеки един от тях ще ви отведе до някой от хилядите създатели на AR ефекти в Instagram.
Също така можете да посетите акаунта на Spark AR Studio Много от хората, които го следват, сами са създатели на AR филтри и ефекти.

На финала ето и кратък списък на различни създатели на ефекти, които самите ние следваме. Твърде е възможно поне част от тях да ви допаднат достатъчно, за да ги прибавите към личната си колекция:

Blagovest Dimitrov - българската следа в AR Instagram общността

Game of Thrones - сериалът свърши, но оригиналните филтри в този акаунт ще ви напомнят още дълго, че Winter is coming…

Disney -  добрите стари „Дисни“. Ако сте фен на студиото, това е вашето място за оригинални филтри

Brenda | Instagram Filters - един от най-оригиналните AR творци, на които сме попадали

Luke Hurd - визията на Luke Hurd е малко мрачна, но без съмнение ще допадне на определен кръг хора