Топлинното сканиране е картина, позната ни от десетки холивудски екшъни и видеоигри. Не е необходимо обаче да си командос или Хищника, за да се нуждаеш от подобна визия. Термовизуална диагностика е високотехнологичен и напълно безвреден метод за анализ на температурните стойности около вас. Всеки човек и предмет имат уникален топлинен рисунък. Принципът на действие е основан на откриване и анализ на изменението на топлинния поток (инфрачервено излъчване), възникващо при пресичането на обект в чувствителните зони на датчика. Представете си, че имате битов проблем с някоя тръба, но не знаете къде точно тече тя. Къртенето е груба, непрактична и крайна мярка. А също и излишна! Едно от основните предимства на термографската диагностика е, че предоставя поглед върху състоянието и условията на вашия водопровод, канализация или сграда отвъд това, което могат да видят очите. Този метод осигурява да намерите точно мястото на влагата или теча без къртене. Влагата е трудна, дори невъзможна за откриване, преди да се появят видими признаци.

Известната с решенията си за умния дом компания Flir предлага няколко разновидности на термални скенери, съобразени с вашите нужди и бюджет.

Професионален термален скенер Flir One Pro LT с USB-C порт, с Lightning порт или с MicroUSB порт

цена: 849 лв.

Термалният скенер Flir One Pro LT може да открива подобни скрити проблеми по-бързо от всякога. С подобрената резолюция на FLIR VividIR обработката, добавената перспектива на FLIR MSX и удобството на регулируемия конектор OneFit, Flir One Pro LT работи толкова усърдно, колкото и самите вие. Независимо дали сте професионалист, или просто сте фокусирани върху самостоятелни проекти, Flir One Pro LT разполага с мощните функции, от които се нуждаете на достъпна цена.

Скенерът има технология за обработка на изображения, която подобрява резолюцията и точността, за да ви помогне да уловите потенциалните проблеми навреме и надеждно да ги диагностицирате. Уредът покрива температурна скала от -20 до 120 градуса по Целзий. Регулируемият конектор се удължава до 4 мм, така че можете да закрепите Flir One Pro LT на вашето мобилно устройство, дори и ако е със защитен кейс. Направените снимки може да запишете в JPEG формат, налични са още опции за видео и тайм лапс.

Термален скенер Flir One Thermal Imager за iOS устройства

цена: 599 лв.

На свой ред термалният скенер Flir One Thermal Imager е още по-практично решение за топлинно наблюдение, без да имате нужда от скъпа апаратура и други устройства. Джаджата има вградена батерия, за да не харчи от батерията на вашия смартфон. Тя измерва температурата без нужда от допир: просто включете Flir One към Lightning порта на вашето устройство и свалете официалното приложение. Flir One Thermal Imager разполага с две камери за термално сканиране и заснемане, благодарение на които извършва термалното сканиране, а след това стандартна камера, която дава физическа информация към термалното сканиращата камера. Откриването на малките вариации в топлината означава, че можете да виждате в пълен мрак, да създавате нови видове изкуство и да откривате нови неща за вашия свят всеки ден... или просто да помагате на детето си с неговия научен експеримент в училище.

Устройството е съвместимо с всеки iPhone от 5 нагоре, iPad 4, iPad mini и нагоре и дори iPod Touch 5G и iPod Nano 7G.

Професионален термален скенер Flir One Pro с USB-C порт, с Lightning порт или с MicroUSB порт

цена: 999 лв.

По традиция термалните сензори са с ниска резолюция и дори скъпите модели са ограничени до много конкретни приложения. Точно това прави новото предложение на Flir, една от водещите компании за термална диагностика, толкова интересно. Flir One Pro има термална резолюция от 1060х1200, което увеличава четворно броя пиксели, които може да улови. Добавете към това възможността да измерва по-високи температури от Flir Оne и Flir One Pro LT и получавате най-мощния модел на компанията.

Flir One Pro изглежда по-здрав като изработка, леко тумбестите му размери създават усещане за професионално оборудване. Въпреки външния си вид уредът е с почти същите размери като Flir One. Независимо дали ще изберете версията с microUSB, USB-C или Lightning порт, конекторът е в средата на горния панел на сензора. Механизмът за включване е изработен така, че да може да го свържете с почти всеки телефон, дори ако той е в дебел калъф.

Камерата на сензора има самостоятелна батерия и издържа до 1 час на термални снимки. Зареждането става за 40 минути. В сърцето на Flir One Pro е термалната камера, която измерва топлината чрез инфрачервените емисии. Втората камера е конвенционален сензор с 1440х1080 резолюция, който работи с термалното ядро, за да прави снимки и клипове с много по-висока резолюция. 

Flir One Pro изисква безплатното приложение Flir One за Android и iOS, за да работи. След това просто свържете сензора към телефона и той ще започне да търси топлинно излъчване. Интерфейсът поддържа различни цветови варианти, така че в миг на екрана изплуват отчетените стойности. За прецизно измерване на температурата имате три варианта: конкретно място, по-голям кръг или квадратно пространство. По подразбиране точката на измерване е в средата на кадъра, но с пръст може да я преместите до всеки участък. Входящата картина може да се записва под формата на снимки или клипове, всички в 1080 резолюция и MP4 или MOV формат. Освен по-високата резолюция термалното ядро на Flir One Pro може да измерва обекти, три пъти по-горещи от Flir One и Flir One Pro LT. Това е особено полезно за по-специфични приложения като работа на пожарникари, ковачи и др., както и да измервате вентилационни шахти, топлинни инсталации и дори компютърни захранвания. На всичкото отгоре уредът е изработен да издържа на изпускане от от 1.8 метра, така че не се притеснявайте да го ползвате и при по-екстремни условия.

Богатата информация, която може да извлечете от сензора, включително и възможността за измерване навсякъде по кадъра, е значително предимство спрямо фиксирания само в центъра измервач на Flir One. Независимо дали става дума за изтичане на въздух, изтичане на вода или електричество, скенерът може да ви покаже къде да започнат ремонтите. Той може да ви помогне бързо да намерите източниците на загубата на енергия, разрушителни щети от водата и структурни проблеми, както и да покажете на клиентите си доказателства за проблемите и ремонтите, така че да можете да работите по-бързо и по-ефективно. Добавете към това високата термална резолюция и поддръжката на по-високи температури и Flir One Pro без съмнение става най-мощният базиран на телефон топлинен сензор, предназначен за крайни потребители.     

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове: