На 1 април Apple такава, каквато я познаваме и обичаме, навърши 42 години. Без iPod и iPhone Apple не би била това, което е днес. Въпреки това през първите три десетилетия от съществуването си компанията е предимно производител на персонални компютри, създавайки познати, но не особено комерсиално успешни модели като Apple II, Macintosh и Power Mac. През 90-те години продажбите вървят доста слабо и цените на акциите падат. Не са малко онези, които предричат, че враждебният технологичен бизнес ще вземе поредната си жертва. Днес подобна възможност ни звучи налудничаво и невероятно. Всъщност толкова налудничаво, колкото и идеята, че през 1977 г. някой ще има нуждата и финансовите възможности да притежава компютър у дома.

Но за двама души това не е просто шантава мисъл, а визия за бъдещето.

Нека се запознаем с тях

Роден в Сан Франциско през 1955 г. в семейството на майка американка и баща сириец, впоследствие изоставен и осиновен от приемно семейство, чието име носи, Стив Джобс навлиза в света на информационните технологии като тийнейджър. След гимназията посещава лекции в Hewlett-Packard и именно там среща за първи път Стивън Возняк - незавършил студент на Калифорнийския университет, но гениален инженер, който непрекъснато измайсторява различни джаджи, включително и устройства за безплатни междуградски разговори. Следващата им среща е в компютърния клуб Homebrew, където заедно с останалите ентусиасти обсъждали новостите от прохождащата индустрия. По време на сбирките Стив Возняк е обсебен от идеята да създаде собствен компютър. Джобс му помага да носи на събиранията телевизора, който служи за монитор на творението му, а освен това успява и да му осигури няколко от дефицитните по онова време модули динамична памет. Скоро Стив Джобс успява да накара Возняк да започнат работа върху конструкцията на цяла, пълна конфигурация. С характерния си усет за бизнес Стив Джобс успява да убеди Возняк, че в цялата работа има много хляб, и го кара да спре да раздава наляво и надясно схемите на творението си. Изобщо Возняк е скептикът в начинанието, а Джобс – човекът с идеите и бизнес усета.

Двамата събират 1750 долара, които инвестират в създаването на своя първи настолен компютър - Apple I, - който започват да предлагат на пазара на цена от 666.66 долара. Apple I е първият настолен компютър с единична дънна платка с видео интерфейс и вградена ROM (Read-Only Memory) памет, в която са заредени инструкции за това, как машината да зарежда програми от външни източници. Конструирането се извършва в спалнята и гаража на Джобс, а на всеки две седмици момчетата показвали какво са успели да направят пред колегите си от клуба.

Първият компютър

Интересът от потенциални клиенти обаче е минимален, докато един местен магазин за електроника на име The Byte Shop поръчва 50 бройки, при условие че бъдат доставени напълно сглобени. За да изпълни поръчката, малката компания на Джобс взима кредит за 15 000 долара. Следващата стъпка на Джобс е местният клон на Cramer Electronics, национална верига за продажба на електрооборудване, откъдето той трябва да закупи частите за компютрите. Вместо пари той показва заявката за поръчката на The Byte Shop и обяснява, че когато получи парите за компютрите, ще се разплати за частите им. Регионалният мениджър на Cramer Electronics звъни в The Byte Shop и получава потвърждение, след което всички елементи на сделката са готови. Любопитно е, че към момента по света има не повече от 50 запазени Apple I машини. Преди няколко години неизвестен купувач се сдоби с легендарния компютър срещу 374 500 долара при търг на аукционната къща "Сотби". 

Името на новата компания, основана на 1 април 1976 г., е Apple, а причините за това са две. От една страна, младият Джобс вече има щастливи спомени от работата си във ферма за ябълки в щата Орегон няколко лета по-рано. От друга, Apple попада в телефонния указател пред Atari, а по онова време това е компанията, която всички искат да изпреварят. Когато малко по-късно група програмисти напускат Atari, за да основат собствена гейм компания, те използват същата логика. Техният избор на име - Activision.

Така новото начинание набира инерция, но тя заплашва да бъде сразена от най-стария възможен проблем за всеки предприемач - липсата на финансиране. Банките масово отказват на дадат кредит на Джобс с аргумента, че персоналните компютри са рискова и нежелана инвестиция. Един ден Стив се среща с инвеститора Дон Валънтайн, който не остава очарован от неугледно облечения младок с труден характер. Въпреки че отказва да финансира Apple, Валънтайн споделя за срещата си със своя приятел Армас Марккула. Не по-малко колоритен от Джобс, Марккула е само на 32 години, но вече е милионер, след като успешно отиграва дела си във Fairchild Semiconductor и Intel, където е работил. Именно Марккула ще се съгласи да подпомогне новата компания с 250 000 долара и да стане третият ѝ служител.

По-късно Стив Возняк си спомня как Марккула има по-голям принос за успеха на Apple дори от него самия. Милионерът помага на компанията да получи заеми и инвестиции и довежда Майкъл Скот като първия президент и изпълнителен директор.

Двама са малко, трима са много

Роналд Уейн днес е на 83 години и живее в малък град в пустинята на около 100 км от Лас Вегас. Преди четири десетилетия работи в компанията пионер при видеоигрите - Atari. Точно там среща младия Стив Джобс, който често се обръща към Уейн за съвети по всевъзможни теми. Претърпял е един неуспешен опит за създаване на собствен бизнес и често обядва със Стив Джобс в стола на компанията. Въпреки че е близо два пъти по-възрастен, двамата общуват редовно, ходят си на гости, говорят с часове за технологии и бизнес, обсъждат философски въпроси. Младият Джобс определено е запленен от идеята да има своя собствена фирма, а Уейн има знания в тази област, макар че е претърпял един неуспешен опит за създаване на собствен бизнес.

По същото време младите Стив Джобс и Стив Возняк са вече обсебени от мисълта за персоналните компютри. Те обаче са твърде незрели и много различни като темперамент и светоглед. Джобс притежава вроден бизнес нюх, целеустременост и безкомпромисност, докато Возняк е феноменален инженер, изобретател и мечтател. Не след дълго между тях възниква спор относно пазарната реализация на новите компютри, които смятат да създадат. Джобс организира среща между него, Уознак и Уейн, където за няколко часа Уейн успява да потуши концептуалното разминаване между двамата амбициозни младежи.

В този момент Джобс осъзнава, че едва ли това ще е последното подобно разминаване между него и Возняк. Веднага предлага на Роналд Уейн да се включи в Apple Computer Company с 10 процента от капитала. Останалите 90 процента трябвало да бъдат разделени поравно между Джобс и Возняк. Уейн не чака втора покана и по памет набира документ от 4 страници на печатната си машина с марка IBM. Така в следващите 12 дни той официално е част от Apple Computer Company. За това време Уейн успява да създаде първото лого на компанията, написва ръководството за употреба на компютъра Apple I и работи усилено по дизайна му. На въпросната емблема на Apple е изобразен Исак Нютон, застанал под ябълковото дърво в този емблематичен за науката момент. Малко по-късно обаче логото е отхвърлено от Джобс и сложната картина е заместена от прочутата днес нахапаната ябълка в цветовете на дъгата, която е предложена от графичния дизайнер Роб Яноф.

А след тези две седмици Уейн решава да напусне.

Изправен пред финансовия риск, който вижда в новата компания, и неблагоприятната перспектива за работа с документи и чертежи през следващите няколко години, Уейн решава да се откаже и продава 10-те процента в Apple Computer Company за 800 долара. Няколко месеца по-късно получава още 1500 долара, когато Джобс намира първите си инвеститори. В замяна на тази сума той трябва да се откаже от всички свои потенциални претенции към новата организация Apple Corporation. Ако днес Уейн все още имаше някогашния си дял, той щеше да струва над 75 милиарда долара.

От романс към корпоративни неволи

През 1977 г. Джобс и Возняк създават Apple II и го пускат в продажба срещу 1295 долара. Той става първият компютър, който може да генерира цветни графики и скоро на него ще заложат много дизайнери на един относително нов и нишов продукт - видеоигрите. На 17 юни 1978 г. се ражда дъщеричка на Стив Джобс. Името ѝ е Лиза Никол, което става наименование и на третия голям проект на компанията – Apple Lisa, пуснат на пазара през 1983 г. Въпреки че това е първият в света компютър, контролиран с мишка, той претърпява неуспех на пазара. И това е само един от облаците, сгъстяващи се около компанията.

Постепенно се появява напрежение между Стив Джобс и Джон Скъли, когото именно Джобс наема през 1982 г.  Джобс смята, че Скъли пречи на развитието на компанията и не разбира от компютри, а Скъли смята, че Джобс е извън контрол и е опасен за стабилността на Apple. Скъли поставя изненадващ ултиматум на борда на директорите, че трябва да избират между него и Стив. Бордът на директорите застава на страната на Джон Скъли и през 1985 г. Стив Джобс е изгонен публично от собствената си компания.

Освободен от тежестта на короната, Джобс създава компютърната компания NeXT и през 1986 г. купува за 10 милиона долара малкото студио за анимация Pixar. Девет години по-късно Pixar ще излъчи на екрана култовия филм Toy Story. По време на отсъствието на Джобс Apple губи блясъка си. По ирония на съдбата обаче Apple  купуват NeXT през 1996 г. заедно със Стив Джобс. Последният се завръща като консултант, а след това - като изпълнителен директор. Новата ера в Apple започва през 1997 г. с повторното взимане на властта от Джобс и... ами май продължава и до днес.