Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

На първо четене изглежда, че има само една разлика и тя е очевадна - в единия случай устройството може да се сгъва на две, което го прави по-компактно. Това, което може би не всеки знае, е, че подобна функция идва със своите специфични софтуерни нужди… и предимства. Днес ще отлича някои от тях, като за пример ще ми послужи Samsung Galaxy Z Flip5, понеже е най-новият и напреднал технически представител на категорията. Държа да е смартфон с такъв тип сгъване, защото смятам, че като форма е по-близък до стандартните, отколкото са по-големите сгъваеми телефони.

 

Хардуер

Първо ще започна от функционалностите, които са възможни благодарение на сгъваемия дизайн. С оглед на това няма как на първо място да не спомена Flex Mode. Възможността да оставим Samsung Galaxy Z Flip5 на бюро, маса и, общо взето, всяка гладка повърхност, е безценна в много ситуации. Ето например селфи което си направих с основната камера и без чужда помощ:

Този стационарен режим прави огромна разлика и при нощните кадри. Ще онагледя тази теза с две снимки - първата е направена с Flex режима и както виждате, има много детайли и цветовете са реалистични. Втората снимка направих от ръка и много ясно се вижда, че на места обектът на фокус не е добре отделен и се слива с фона, а и е наличен много повече шум в кадъра.

 

Друг плюс са видеоразговорите, при които може да поставим телефона пред нас като лаптоп и да използваме предната камера. Сега някой ще каже, че всичко това е възможно и с обикновен лаптоп, стига да имаме статив. Това е така, но тогава ще трябва да носим поне два допълнителни инструмента - статива и щипка за телефон, с която да ги закрепваме за устройството. Просто се усложнява процесът и дори не си спомням кога последно видях някой да използва статив за телефона си, като се има предвид все по-добрата стабилизация на камерите.

Връщайки се към темата със снимките, в камера апликацията ще откриете Cover Screen Preview режим, позициониран горе вдясно. Както загатва името, той активира Cover дисплея (който Samsung наричат Flex Window) и така може да се нагласите по-добре, когато някой друг ви снима. Естествено, Flex Window може да бъде използван и за селфита с основната камера, която предлага осезаемо по-добро качество от предната.

След като споменах допълнителния дисплей, всъщност всичко, което ни предлага той, е непосилно за стандартните смартфoни… защото те разполагат само с един екран. Бърз достъп до известия, прогноза за времето, дата и час, предстоящи аларми, календар и брой направени крачки за деня, са все дейности, за които няма нужда да отваряме телефона и е хубаво, че може набързо да се оправим с тях.

 

Софтуер

В тази част от текста започвам полезен, надявам се, How-to сегмент. За да отключите пълния потенциал на Cover дисплея, трябва да намерите раздела, носещ същото име в настройките. Оттам може да промените самата визия на екрана, което не значи само тапета, но и какво да показва. Също така може да добавите някои допълнителни раздели към него като: таймер, хронометър, проследяване на ежедневната активност, проследяване на финансите и още.

В най-долната част на този раздел ще откриете и Labs прозореца, който отключва целия набор от възможности на дисплея. Оттам може да изберете опцията всички приложения да се отварят в Multi Window режим, дори тези, които не са пригодени за него. Активирайте тази опция и сами ще видите кои от апликациите работят добре и кои не, понеже всеки използва различни.

Оттук може да включите и така наречения Flex Mode Panel. След като го направите, той ще се активира автоматично, когато сгънете наполовина Samsung Galaxy Z Flip5, и остава в долната част. Чрез него получавате допълнителен контрол над избрано от вас приложение, което на свой ред заема горната половина на екрана в полусгънато положение.

Последният ми съвет е да изберете опцията за допускане на приложения на Cover дисплея. Това ще ви позволи да използвате Google Maps в напълно сгънат режим. Като се има предвид, че навигацията се движи заедно с вас, тази апликация е напълно използваема дори и на малкия екран. Тази опция ще ви позволи дори да гледате YouTube видеа на малкия екран. Това на пръв прочит не звучи толкова удобно предвид размерите му, но ако сте от хората, които слушат музика от YouTube без абонамент за YouTube Premium, то това е безценна функция, защото няма нужда да държите телефона разгънат през цялото време.

 

И накрая

Сгъваемите смартфони могат да правят всичко, което и несгъваемите, но несгъваемите не са способни на някои от нещата, които ни предлагат сгъваемите. Цялата идея на този материал беше да илюстрирам къде точно са разликите (поне някои от тях) и каква допълнителна стойност може да ни предложи устройство като Samsung Galaxy Z Flip5.

Нека не забравяме и основната разлика - компактността. Вземайки всичко това предвид, а и факта, че все още могат да бъдат определени като смартфони на гребена на технологичната вълна, по-високата им цена започва да изглежда оправдана. Едва ли всеки има нужда от тези допълнителни функции, но съм сигурен, че за правилните хора те биха били от голяма полза.

 

Вижте още: Samsung ще представи серията Galaxy S24 през януари 2024 в Сан Франциско