Линията Galaxy отбелязва спад в продажбите, което принуждава Samsung да открие нови пътища за генериране на допълнителни приходи. Според един от докладите се твърди, че компанията ще пусне специална платформа за игри в облака за своята линия смартфони, като се твърди, че услугата е във фаза на бета-тестване в Северна Америка. Съществува вероятност тази специализирана платформа за игри в облака да бъде представена на конференцията за разработчици на Samsung през 2023 г.

Според слуховете специалната платформа за мобилни игри ще съществува отделно от Play Store на Google, като от разработчиците на игри няма да се изисква да плащат 30-процентното намаление. В доклада се посочва, че Samsung работи с компании, за да предложи нови атрактивни заглавия на тази платформа. По-рано тази година в Канада беше стартирана "частна пилотна услуга", като в момента същата тестова версия се провежда в САЩ.

Като се има предвид, че най-новите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max на Apple могат да подкарват лесно AAA заглавия като Resident Evil Village, като в същото време поддържат външен монитор, Samsung вероятно е впрегнала усилията си в режим на напрежение от конкуренцията. Вероятно обаче тази услуга ще бъде абонаментна, като например GeForce Now, и ще изисква от потребителите да плащат месечна сума, за да я използват. Докладът предполага, че от собствениците на смартфони Galaxy ще се изисква да играят отдалечено и няма да се възползват от собствения хардуер на телефона.

За момента само Galaxy устройствата от най-висок клас, като например тези, оборудвани със Snapdragon 8 Gen 2, ще могат да визуализират игрални кадри, така че вместо да пускат игри, които ще са достъпни за няколко милиона, Samsung очевидно е взела решение да извлече ползи от милиардите. Този бизнес модел има предимства и недостатъци, като най-голямата печалба за Samsung е, че генерира повече приходи, ако платформата за игри в облака е достъпна за всички, които притежават смартфон Galaxy.

Недостатъкът, както може би се досещате, е, че за да се насладите на най-новите заглавия, трябва винаги да имате активна интернет връзка, да не говорим за забележимото забавяне на входа, когато играете игри в облака, а не със специален хардуер. Но нека видим как ще "гласуват" потребителите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Едва септември e, но вече получихме първия си поглед към Galaxy S24