Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Години наред Samsung представяха по един флагман февруари и един през август. Целта на Note серията бе да предлага на потребителите по-голям екран, а също така и стилус (писалка). Само че телефоните в днешно време са толкова големи, че вече няма как да съществува устройство, което да е по-голямо от тях, но по-малко от таблет. Тази промяна в стандартите беляза края на Note серията и тя бе заменена от сгъваемите смартфони на Samsung, чийто ред е да бъдат иновационни. При Galaxy S21 Ultra имаше опция да се използва стилус, но тя беше по-скоро пожелателна и той не вървеше с телефона. Превъртаме времето с една година напред и при новия Samsung Galaxy S22 Ultra вече имаме вграден стилус в корпуса. Нека видим какво ново допринася това към S серията.

 

Огромен, но удобен

По традиция започваме от дизайна и първото ми впечатление за него беше, че това е голям телефон, но не се усеща като такъв. Може би не че не се усеща, а по-скоро въпреки размерите си е страшно удобен за работа и нито за момент не изпитах притеснение, че мога да го изтърва дори без кейс. Цялата серия са първите устройства, които използват Gorilla Glass Victus+ – новия стандарт за закалено стъкло. То предпазва както екрана, така и задния панел. Вътрешните компоненти са предпазени от вода и прах и това е удостоверено с IP68 сертификат.

Бутоните за усилване и намаляване на звука са позиционирани точно над този за включване/изключване. От долната страна на корпуса откриваме USB Type-C порта за зареждане и табличката за SIM карти, като вече няма опция да се използва MicroSD карта за увеличаване на пространството за съхранение. Сензорът за разпознаване на пръстови отпечатъци е ултразвуков, което означава, че сканира браздите на пръстите и разпознава разположението и разстоянието между тях. Позициониран е под екрана на позиция, където естествено поставяме палеца си и не е труден за достигане.

Като сме заговорили за дисплея, по традиция това е един от най-добрите компоненти в телефоните на Samsung и тук не прави изключение. Става дума за 6.8-инчов, Dynamic AMOLED 2X панел, с QHD+ резолюция, 120 Hz максимална скорост на опресняване и поддържащ HDR10+. Всичко това означава, че S22 Ultra предлага безупречна картина, независимо за какво го използвате. Налични са и стерео говорители, които го правят перфектен за консумация на мултимедия – независимо дали става дума за YouTube или Netflix. Досега не ми се е случвало да имам проблеми с видимостта на дисплеите на Samsung, но въпреки това е работено и в тази посока и при новия Vision Booster, който увеличава с до 1750 нита яркостта навън, за да може слънцето никога повече да не е пречка.

Един от новите начини да взаимодействате с екрана е чрез вече вградения стилус. Миналият модел също използваше писалка, но тя идваше като допълнителен аксесоар със специален кейс. След като новият му дом е в корпуса на смартфона, ползите от него ще достигнат до много повече хора.

Реално погледнато, с него може да правите всичко, което и с пръсти, но и допълнителни неща, като да си драскате по екрана и след това да превръщате в бележка записаното. Макар да не звучи като нещо свръхкомерсиално, най-често това беше причината да го изкарвам от гнездото му. Забавянето от само 2.8 милисекунди придава усещането, че сякаш пишете на хартия. Ултрамодерна хартия.

Друга полезна функция е, използването му като дистанционно за камерата. Поставяте S22 Ultra на статив (или където намерите за добре) и имате колкото искате време да се нагласите, без да се съобразявате с досадни таймери. Това е само един пример за управление на телефона от разстояние, но има още много благодарение на Air Actions.

 

Вижте цялата картина

На гърба ни посрещат четири камери, подредени всяка поотделно вместо в една обща конфигурация. Определено е иновативен дизайн, но дали ще се хареса на всеки, е по-скоро субективен въпрос. Самите сензори са както следва: 108 MP основен, 10 MP перископ-телефото, 10 MP телефото (отново) и 12 MP ултраширокоъгълен. Първите три са с оптична стабилизация, а максималното оптично приближаване е 10х.

 * Ултраширокоъгълен режим

 * Стандартен режим

 * Трикратно оптично приближаване

 * Десеткратно хибридно приближаване

Един от режимите, който си заслужава да отличим, е Nightography. По името се досещате за какво става дума. По-големият сензор привлича повече светлина, а лещите намаляват отблясъците. Изкуственият интелект свършва останалото чрез постобработка и резултатите са впечатляващи вечерни кадри.

 * Нощен режим (ултраширок сензор)

 * Нощен режим (основен сензор)

 * Нощен режим (трикратно приближаване)

 * Нощен режим (десеткратно приближаване)

Максималната резолюция за клипове е 8K, но все още само при 24 кадъра в секунда. Super Steady режимът доставя все така плавни видеа, дори да се движите по време на заснемането им. Към тях може да бъде добавен Super HDR, който показва до 64 пъти по-ярки цветове.

  * Предна камера

 * Предна камера (широкоъгълен режим)

Предната камера е цели 40 MP и има ултраширок режим, макар той да не предлага кой знае каква разлика. Все пак е достатъчно, за да съберете още един човек в кадъра. Тук резолюцията на видеозаснемане достига 4K.

 

Целодневно представяне на максимум

Чипсетът, който задвижва S22 Ultra, е Exynos 2200. Това е първият 4-нанометров процесор на Samsung и както предполагате, най-бързият и мощен досега. Той е подпомаган от до 12 GB RAM и до 1 TB ROM. Има и версии с по-малко капацитет на хранилището, ако това ви звучи твърде много. Само че дори най-способният чип в света не може да оперира без захранване.

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, което е напълно достатъчно дори за повече от ден. Бързото зареждане с кабел вече достига 45 W, така че дори зарядът да е на свършване, бързо може да бъде възобновен. При безжичното зареждане няма промяна – 15 W на самия смартфон и 4.5 W, когато зареждате други устройства от него.

 

Едно ново начало

За поредна година се убеждавам, че флагманите на Samsung са пълният пакет. Искам да кажа, че просто нищо не им липсва. Хардуерно и софтуерно в тях могат да бъдат открити всички функционалности, с които искаме да разполагаме. Към тази надеждност вече е прибавена и една допълнителна екстра.

Samsung Galaxy S22 Ultra се явява духовният наследник на Note серията. Дори да не използвате стилуса всеки ден, за всяка интеракция с устройството, неговите прецизност и мултифункционалност не са излишни. Ако пък се занимавате по-сериозно с какъвто и да е вид рисуване, скициране, чертане или просто търсите максимална ефикасност при работа, то тогава това може да е ултимативният смартфон за вас.

 

Вижте още: Край на чакането - революционната Samsung Galaxy S22 серия е тук