Със сигурност знаете, че живеем в свят, в който собствеността става все по-ценна, а престъпниците – все повече. За щастие редом с тях се увеличават и възможностите за защита на дома – добре проектирани продукти за сигурност, работещи в тандем, благодарение на което се получава истински комплексна и завършена екосистема от умни устройства, охраняваща дома ви. Украинската компания Ajax Systems създава системи за сигурност от най-високо ниво и неслучайно е производител №1 по отношение динамиката на растежа в Европа. Технологиите, които предлага, позволяват известия за опасности от различен тип – кражби, наводнения, пожари, като по този начин гарантират максимално ниво на защита в бизнес, жилищни или обществени сгради. Ajax Systems е създадена преди 10 години и присъства в над 120 страни, като осигурява така желаното спокойствие на хиляди хора по света, когато са вкъщи, на работа или на почивка. Безжичната система е подходяща за всякакви пространства – апартаменти, къщи, офиси, магазини или производствени помещения. Неслучайно нейното мото е When Security is Art („Когато сигурността е изкуство“). Защото е налице фактът, че в съвременния умен дом имаме нужда не само от сигурност, но и от перфектен външен вид и дизайн. Компанията е представена в България от фирма „Сектрон“, водещ дистрибутор на системи за сигурност и комуникации на Балканите вече повече от 30 години. „Сектрон“ извършва дистрибуция и цялостен инженеринг на системи за сигурност и комуникации, като си партнира с Paradox, Hikvision, Hochiki, Bosch Security Systems и Мilestone Systems.

КОНТРОЛИРАЙТЕ С НЯКОЛКО КЛИКА

Системите за сигурност на Ajax могат лесно да се контролират чрез приложението Ajax Security System (налично за Android или iOS), както и приложението за професионална настройка – Ajax Pro за телефони или за компютри. То е съвсем безплатно, има супермодерен и много удобен интерфейс и позволява с елементарни кликове да активирате или деактивирате цялата система, да наблюдавате в реално време обектите си, да получавате различни известия и детайлна информация за сензорите и камерите, а дори и да използвате виртуален паник бутон в случай на нужда. Вариантът за десктоп или лаптоп компютри има още повече възможности за дистанционна конфигурация, централизирано управле[1]ние, история на събитията, създаване на профили на потребителите и др.

HUB

Неслучайно ключовият елемент от системата за сигурност на Ajax се нарича точно Hub. Интелигентният контролен панел следи работата на всички AJAX детектори и незабавно изпраща алармен сигнал (чрез GSM или Ethernet връзка) към собственика и централната станция за мониторинг, ако засече злонамерен акт, евентуално започване на пожар или наводнение у дома. Може да се активира нощем, докато спите (по график) и да изключва автоматично всички светлини при активиране. В същото време може да бъде програмиран да задейства външни светлини, осветяващи нарушителите, а дори връзката с Ajax Cloud облачната система да бъде загубена, Hub продължава да работи според зададените му сценарии. Ценно качество на Hub е, че разполага със система за автентикация, която може да предотврати опитите за фалшификация и достъп, а може и да регистрира евентуалното ползване на технология за заглушаване или криптиране на сигнала, както и всякакви опити за блокиране на алармата. Ако се загуби захранване, моментално се изпраща известие, а системата може да работи и автономно до 15 часа, чрез резервна батерия.

COMBIPROTECT

Представлява комбиниран безжичен детектор, засичащ движение и счупване на стъкла. Служи за обезопасяване на помещението от проникване на натрапници през врати/прозорци, като следи за отваряне на врати или счупване на стъкла. Ако това се случи, следва моментален сигнал и аларма. Сензорът може да работи до 5 години без смяна на батерията. Открива движение на разстояние до 12 метра и счупване на стъкла до 9 метра, така че ще е полезен във всяка стая. В същото време може да игнорира присъствието на котки и кучета, които все пак трябва да са с тегло до 20 килограма и височина до 50 сантиметра. По-големите домашни любимци обаче може да бъдат засечени, защото датчикът сканира непрекъснато за движещи се обекти с по-висока температура от тази на околната среда. Фалшивите аларми са намалени и филтрирани до минимум – например причинените от гръм, силен лай на кучета или пък звук и вибрации от преминаващи камиони.

DOORPROTECT

Както самото име говори, това е детектор (безжичен), следящ за отваряне на врати и прозорци, който моментално ще ви уведоми още при първите признаци за проникване в стаята чрез счупена врата или прозорец. Може да се монтира на всякакви видове врати, включително и такива с метална основа. Разпознава отварянето на вратата/прозореца с помощта на британски висококачествени специализирани превключватели, върху които въздейства магнитно поле. Може да работи и в режим на предавател, изпращайки сигнал от сензора към хъба (предишното описано устройство).

STREETSIREN

Отново само от името може да се ориентирате, че става дума за сирена. Да, звуков сигнализатор, който е на всичко отгоре безжичен и може да ви уведомява мигновено за настъпило нежелано събитие чрез силен звук и светлина. Препоръчително е да инсталирате устройството извън стаята си, за да може да вдигне достатъчно силен алармен шум, който всички да чуят. „Гласовитият“ уред е добре да бъде инсталиран навън, което ще рече, че трябва да е устойчив на прах и мръсотия, дъжд и дори градушка (IP54 защита). Освен това може да работи при доста ниски температури от цели… -25 °С! Вградената батерия може да поддържа работата до 5 години, без да е необходима смяна, а ако това ви притеснява, винаги може да включите сирената чрез външно 12 V DC захранване.

Всички продукти на AJAX можете да разгледате директно от сайта на „Сектрон“ – www.sectron.com

Снимки: AJAX