Развитието на информационните технологии и появата на модерни професии трансформираха качествено разбирането за гъвкавостта на работното място, а всичко това беше катализирано от скорошната пандемия, която промени значително начините, по които работим, учим и общуваме. Ако практикувате свободна професия, имате стартираща компания или сте част от малък бизнес или голяма кооперация, навярно сте чули за актуалната иновация в света на бизнеса, наречена coworking. Споделените работни пространства, или т.нар. coworking spaces, могат да ви предоставят широката палитра от възможности.

През последното десетилетие или около това броят на хората по света, които са станали част от коуъркинг общността, е нараснал над 100 пъти до над 2.6 милиона, като се очаква тази цифра да се удвои през следващите три години.

През този период споделените офиси също се превърнаха във важни елементи на местните иновационни екосистеми в световен мащаб, превръщайки се в стартови площадки на ранен етап за компании като Spotify, Uber и Instagram. Да бъдеш част от коуъркинг общността означава не само да имаш от къде да работиш, но и възможност за синергия с други предприемачи, по-голяма мрежа и среда, която стимулира креативността.

Със своите достъпни цени и бързи интернет връзки България е перфектна цифрова дестинация за дигиталните номади, като София е основният център за свободни професии и отдалечени работници. Столицата на България има множество пространства за съвместна работа, където всеки, който води този динамичен начин на живот, може да резервира бюро и да свърши малко работа.

Sketch StartUp Space е едно от новите места в столицата, което предлага вдъхновяващо коуъркинг пространство и същевременно подкрепя младите предприемчиви хора. Можете да избирате между две утвърдени локации (Sketch StartUp Space в Младост 4 и Sketch CoWorking на ул. Сребърна в кв. Хладилника), всяка със своите уникални предимства. Когато са проектирали изживяването на членовете и самото пространство, изглежда, че специалистите зад Sketch Startup Space са поставили основния фокус и усилия именно върху гъвкавостта и техническото обезпечаване. Sketch StartUp Space има мисия да помага на стартъпи, предприемачи и хора, които се опитват да се развиват, но нямат нужните контакти и знания. Освен помещенията те осигуряват консултации и възможност за връзки с подходящите за тях стратегически партньори и инвеститори.

И двете локации ви предлагат уютно пространство за коуъркинг, разположено в сърцето на София, което има общи и частни офис площи за всички нужди. А лекотата, с която може да се възползвате от всичко това, е впечатляваща. Независимо дали сте на свободна практика или корпоративна компания, регистрацията отнема само 5 минути и сте готови за работа. Очаква ви всичко, на което сте свикнали, за да вършите ефективно работата си: от двугигабитната широколентова връзка, която е достъпна на всички места, през WLAN и LAN на всички бюра, до неограничено използване на заседателни зали и дневни. Успоредно с това може да присъствате на интересни събития, организирани от Sketch редовно - семинари, оживени дискусии и др.

Въпреки че възможността за връзки се рекламира като основната полза от идеята, абонаментът включва и редица интересни предимства, за да даде нужния стимул на предприемачите. Те варират от безплатен фитнес и спа център в съседната фитнес зала - или за да започнете с настроение тежкия ден, или да се отпуснете след дълъг ден в офиса; през личен консиерж, който да ви позволи да се съсредоточите по-добре върху задачите си, та чак до халба безплатна бира, която винаги е приятно да имате наоколо.

Sketch StartUp Space предлага всички тези предимства плюс още много други удобства:

- Всички сметки и консумативи са включени в цената

- Ежедневна поддръжка и почистване

- Оборудвани зали за срещи и събития

- Зони за отдих и хранене

- Високоскоростен гигабитов интернет

- Рецепция и приемане на пратки

- Социална мрежа и събития

"Гъвкавост" е ключовата дума в бизнес визията на Sketch и тя се отнася и до финансовата страна на нещата. Различните планове са изцяло съобразени с вашите нужди и възможности, като цените за настаняване в Sketch StartUp Space започват от 140 евро на месец.

Независимо от избора и плана ви Sketch носи не само офис, от който да работите. Той изгражда общност, която да помага на компаниите да се срещат с партньори и да развиват вечни връзки за разрастване на бизнеса си. Налична е и социална мрежа за членове: лесен начин да направите резервации, да общувате с други членове, да участвате в дискусии, да се възползвате от програмата на компанията за лоялност, да управлявате начините на плащане, да получавате разрешения за контрол на достъпа и др.

"Нашата основна цел е да стимулираме стартъп екосистемата в България, да подкрепим млади предприемачи с добри идеи. Мнозина са изправени пред трудността да получат финансиране за своите стартиращи компании и често се отказват. Според мен предприемачите трябва да могат да се съсредоточат върху изграждането на решения, които подобряват живота на хората, вместо да прекарват цялото си време в търсене на капитал“, споделя Асен Левов, основател на Sketch Startup Space, който е и човекът зад стартирането на биометрично удостоверяване IRIS. Той посочва, че над 20 международни инвеститори, заинтересовани от компании от Югоизточна Европа, вече са част от нарастващата партньорска общност на Sketch.

Работата от къщи не е устойчиво дългосрочно решение за по-голямата част от бизнесите. Със сигурност има професии, при които сработи, но те са малко, защото в този вариант липсват традиционните професионални контакти. Споделената инфраструктура и разходи са чудесен избор за стартиращи фирми, както и блестяща алтернатива за фрийлансърите да избягат от къщи или от шумното кафене, да намерят приятна атмосфера, съмишленици и приятели. Събрани заедно, всички тези различни компании, заемащи едно и също пространство, съставят разнообразна екосистема, в която ежедневният обмен на идеи, гледни точки и опит може да спомогне развитието на всеки бизнес.

Ако всичко това е събудило интерес у вас, може да посетите офисите на Sketch CoWorking на следните адреси:
 
Sketch Srebarna
ул. Сребърна 14, кв. Хладилника
+359 (876) 705-838
www.sketch.bg
 
Sketch StartUp Space
Ring Tower, Младост 4
+359 (877) 510-911
www.startup.sketch.bg

Снимки: sketch.bg

Още от HiComment