Пазарът на уреди за интелигентния дом е готов да бъде завладян от най-атрактивните и дръзки производители предвид липсата на изградена доминантна сила при него. За разлика от пазарите на персоналните компютри или телефоните, които в по-голямата си част са доминирани от няколко добре познати имена, приспособленията за умния дом могат да идват откъдето и да било и от която и да е марка. Докато те изпълняват функции, които не могат да получат от големите имена, хората ще продължат да се тълпят към техните щандове.

Можете да се придържате към основните опции като крушките Philips Hue или умния термостат Nest и няма нищо лошо в това. Но най-забавното при изграждането на интелигентен дом е, че след избора на екосистема (като Alexa, Google или HomeKit на Apple) можете да смесвате и съчетавате огромно количество продукти. А след CES 2019 предложенията се разширяват още повече. Нека разгледаме някои от нашите фаворити и да видим защо се открояват те пред конкуренцията.

Още умни домофони и звънци

Видео домофон от Netatmo

Френската компания Netatmo дебютира интелигентна видео врата с две много полезни функции, за да се отдели от останалите. Това е първата видео врата, която е съвместима с Apple HomeKit и използва microSD карта за съхранение на видеоклипове, така че записването и запазването на видео не изисква да плащате за абонаментен план.

А също и от TP-Link

TP-Link е направила вратата Kasa, която има 2K HDR камера, което е стъпка над повечето камери за врати, които обикновено излъчват при 1080p. Тя използва разпознаване на лица, за да различава членове на семейството от непознати. За съжаление говорим в крайна сметка за звънец с кабелна връзка, така че създаването му може да е по-тромаво. Тази година Kasa ще бъде изпратена на пазара, а цената ѝ все още не е известна.

Звънец и камера в едно

Този звънец всъщност преминава през шпионката, което е доста рядко сред умните звънци. Той отваря продуктовата гама на Ring за още повече собственици и наематели. Камерата също може да почувства удари и почуквания на вратата и да ви изпрати уведомление. Тя струва същата сума като предишните флагмански звънци на компанията (199 долара) и ще се достави някъде по-късно тази година.

Двойна видеокамера от Maximus

Maximus направи една от първите видеокамери с двоен фотосензор. Той показва горната и долната гледна точка на посетителите, тоест покрива сляпото петно, което други звънци могат да имат. Камерата работи и с Google Assistant, и с Alexa, защото "това е, което клиентите искат", казва Марк Хъникът, главен изпълнителен директор на Jiawei Technology, която стои зад изработката на Maximus вратата. Тя трябва да бъде достъпна по-късно тази година за около 179 долара.

Най-шареното умно осветление

Хексагонови светлини от Nanoleaf

Тези шестоъгълни светлини от Nanoleaf променят цветовете (до 16.7 милиона цвята) и имат различни режими, които реагират на звук или докосване. Бихте ли украсили спалнята си с тях? Вероятно не, но ще изглеждат чудесно на стената зад вашия геймърски компютър с RGB светлини. Nanoleaf казва, че по цената все още се работи, но можем да очакваме, че тя ще е подобна на модела светлини Canvas на компанията (15 плочки за около 400 долара). Те трябва да бъдат достъпни до края на тази година и ще работят с HomeKit.

Ключалката с най-много функции

Lockly’s Secure Pro

Интелигентната ключалка Secure Pro на Lockly има пет различни начина за отключване: скенер за пръстови отпечатъци, команда за гласов асистент, приложение, физически ключ и клавиатура. Голямата екстра е клавиатурата, която е в състояние да прикрие паролата ви, като натискате няколко номера едновременно. (Това е почти като T9 текстови съобщения, където "5" представлява J, K и L). Тя е настроена така, че дори и някой да стои до вас, той вероятно не може да познае паролата ви. Бравата поддържа Google Assistant и Alexa. Тя струва 299.99 долара и трябва да се достави в рамките на следващите два месеца.

Schlage Encode ключалка с WiFi

Schlage Encode се отличава с това, че е една от малкото ключалки, които работят само по Wi-Fi. Тя поддържа Amazon Key, така че ако използвате тази ключалка за входната врата, ще можете да пуснете куриери и доставчици през приложението Key. Налице е за предварителна заявка през Amazon за 249.99 долара и трябва да се достави през март.

Разни

Някои от най-хубавите неща, които ще нагостят интелигентните домове тази година, просто не се вписват в конкретни рамки или бяха единствените в тяхната категория. Поради това хората, които са избрали имената на продуктите за тези устройства, често ги наричат "хъбове" или някакъв друг двусмислен термин.

Фурна хъб на Whirlpool

Whirlpool изработи интелигентна концепция за фурна, която използва разширена реалност, за да ви покаже къде да поставите храната си, докато пече. Тя се нарича стена на фурната Whirlpool Connected и има 27-инчов прозрачен дисплей, който можете да използвате за извличане на рецепти. За съжаление екранът може да бъде малко подобрен, когато става въпрос за цветове и резолюция. Фурната за момента е просто концепция  - тоест вероятно ще види много повече варианти, преди да достигне до пазара - ако някога го направи.

Кухненски хъб на GE

GE постави 27-инчов таблет над печката и тази идея всъщност работи. Той може да стриймва Netflix и Spotify и работи с Google Assistant. Вероятно ще оцелее и след вашето готвене, но не сме тествали претенциите на GE за издръжливост.

Amazon Key за вашия гараж

Amazon първоначално искаше да позволи на водачите да отключват входната си врата чрез Amazon Key, за да правят доставки. Сега тази идея се разширява в Key for Garage, което може да бъде начин за доставка на поръчан например пакет с минимално нарушаване на личната неприкосновеност на дома ви. За момента Key for Garage ще бъде наличен в големите градове, което е странен избор, като се има предвид, че много жители на града живеят в апартаменти без гаражи.

И Lenovo със свой умен часовник

Смарт часовникът на Lenovo е първият, който работи с Google Assistant, така че очевидно изглежда като конкурент на Amazon Echo Spot. За разлика от Spot той прилича на традиционен будилник, така че това е нещо различно. Няма и уеб камера. Доставя се по магазините от тази пролет и струва 79.99 долара.

Интелигентна тоалетна Numi 2.0

Забравете сгъваемите телефони и телевизорите с 8K, това вероятно е ясният победител в годината на CES. Шегите настрана, тази интелигентна тоалетна е активирана с Alexa и се очаква да се отвори дистанционно. Имате и постоянно променяща се нежна светлина, така че можете да я настроите според настроението, докато съраунд високоговорителите пускат звуци на птици.

Колкото и да е смешно, това е добро напомняне, че продуктите за интелигентен дом наистина могат да дойдат от всички места, тъй като компаниите - стари и нови, големи и малки, сериозни и не толкова взискателни - здраво се борят за място на пазара. Това чувство за здравословна конкуренция, особено от стари домашни компании, които са на пазара вече повече от половин век, а сега опитват нови идеи, означава, че интелигентното жилище постоянно се развива. И поевтинява. Много от тези нови продукти все още не са налични и имат дати за доставка по-късно през годината. Но когато и ако пристигнат, те ще предложат много повече разнообразие на модерните ни домове.

„Теория на струните“: дали Вселената има цели 10 измерения?

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards